Bóle, kaszle - co robić? / Powikłania - autoprzeszczep nerki

Re: Bóle, kaszle - co robić?

Postprzez cios » 16 paź 2014, o 20:49

Oprócz tego, że bardzo się cieszę, nie wiem co powiedzieć...Cisną się na usta wyłącznie nieprzyjemne epitety, ale dziś weselmy się i świętujmy szczęśliwie zakończoną operację. Zdrowia Ci Mała zyczę, a jak dojdziesz do siebie to walcz do upadłego. Na taka nieudolność i lekceważenie tylko sąd i kara sa niezbędne bo tak nie można z ludźmi postępować. Ogromnie się cieszę jeszcze raz i spokojnie wracaj do zdrowia
cios

Data operacji: 16 sierpnia 2012
Metoda operacji, zabiegu: cięcie poprzeczne
Powód operacji, zabiegu: przerost endometrium
Zakres operacji: usunięcie macicy z przydatkami, znieczulenie ogólne
Wynik HP: ok
Terapia hormonalna: climara 50 przez 1,5 roku w styczniu lekarz zdecydował się na femoston, a potem na estrofem... a teraz sobie sama odstawiłam hormony i...

Postprzez 5anioleczek5 » 16 paź 2014, o 21:24

małam mi
bardzo bardzo się ciesze , że jesteś tak pozytywnie nastawiona i taka jesteś szczęsliwa , że wszystko się udalo teraz dobrzej i bardzo bardzo na siebie uważaj a jak już nabierzesz sił to walcz o swoje do upadłego jesteś silna dziewczyno uda się :)
5anioleczek5

Data operacji: 10 kwietnia 2014
Powód operacji, zabiegu: mięśniaki macicy
Zakres operacji: usuniecie macicy z przydatkami
amputacja trzonu
Terapia hormonalna: Fem 7 combi
systen conti
Estroden MX 50 pół plasterka
teraz SYSTEN 50

Postprzez Lori_41 » 16 paź 2014, o 21:36

Mała Mi Czytałam czasem co pisałaś i jakie przechodzisz cierpienia... chyba tylko Ty wiesz ile i jakie one były . Jesteś tak młodą osobaa lekarze tak Cię okaleczyli . Teraz życzę Ci siły i determinacji , żeby sobie ten czas zrekompensować ! Musisz wziąć się im za d...y (4 litery)
Teraz wracaj do zdrowia!!! :x :x :x :x %%-
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Lori_41

Data operacji: 29 października 2013
Powód operacji, zabiegu: Nawracające polipy endometrium, mięśniaki, torbiele jajników, endometrioza. Adenodysplazja.
Zakres operacji: Usunięcie macicyi jajowodów.
Wynik HP: OK

Postprzez basia65 » 17 paź 2014, o 20:53

MałaMi nie dziwię się, że chciało Ci się fruwać, po tak okrutnych cierpieniach, szukaniu przyczyny dolegliwości, no i całe szczęście, że wszystko się skończyło tak jak się skończyło, a teraz będzie już tylko lepiej, i życzę Ci szybkiego powrotu do zdrowia, a tym partaczom to nie odpuszczaj :ymhug: :) :-* :ymapplause: :ymapplause: :ymapplause: %%- %%- %%-
basia65 Obrazek
basia65

Data operacji: 12 sierpnia 2013
Powód operacji, zabiegu: mięśniaki macicy
Zakres operacji: usunięcie macicy i przydatków
Terapia hormonalna: Systen 50

Postprzez bulbinka536 » 20 paź 2014, o 15:17

Mała-Mi ściskam Cię mocno kochanie :ymhug: Trzymam kciuki abyś wygrała ,dużo sił I ZDRÓWKA :ymhug: :-*
ObrazekBulbinka
bulbinka536

Data operacji: 2 czerwca 2014
Powód operacji, zabiegu: mięśniaki.
Operacja IV -02.06.2014
NIEZŁOŚLIWY NOWOTWÓR JAJNIKA
TORBIEL JAJNIKA LEWEGO
Zakres operacji: III OPERACJA 17.10.2011 r.usunięcie macicy bez przydatków ,usunięcie zrostów
po ciąży ektopowej .Znieczulenie dolędźwiowe
IV OPERACJA; USUNIĘCIE OBUSTRONNE JAJNIKÓW I JAJOWODÓW.
UWOLNIENIE ZROSTÓW JELIT W MIEDNICY.
Znieczulenie ogólne .
CIĘCIE POPRZECZNE
Terapia hormonalna: systen 50

Postprzez ismena » 21 paź 2014, o 09:09

MałaMi co u Ciebie??? Jak się czujesz???

Pozdrawiam serdecznie :ymhug: :ymhug: :ymhug: :ymhug: :ymhug: :ymhug:
ismenka
ismena

Data operacji: 14 kwietnia 2014
Metoda operacji, zabiegu: laparoskopia
Powód operacji, zabiegu: obfite miesiączki, niedokrwistość z niedoboru żelaza i kwasu foliowego, mięśniaki
Zakres operacji: amputacja trzonu macicy z jajowodami
Terapia hormonalna: Najpierw Orgametril potem Activelle w celu całkowitego wyeliminowania miesiączek - po 4 mies.brak zadowalających efektow. po operacji nic nie biore

Postprzez Anetta R. » 22 paź 2014, o 09:50

MałaMi, nawet nie wiesz, jak się cieszę, że już po wszystkim i teraz będzie już tylko dobrze. Dbaj o siebie :-) :-) :-)
Anetta R.

Data operacji: 17 lutego 2014
Metoda operacji, zabiegu: cięcie pionowe
Powód operacji, zabiegu: Mięsak trzonu macicy
Zakres operacji: Histerektomia (usunięcie macicy z przydatkami), niska resekcja przednia odbytnicy z guzem i fragmentem pęcherza moczowego, nefrektomia lewostronna (usunięcie nerki z moczowodem).
Wynik HP: HP OK. Adenosarcoma uteri (low grade, pt3b, FIGO IIIB), czyli gruczolakomięsak trzonu macicy zbudowany ze składnika mięsaka podścieliskowego o niskim stopniu złośliwości, z komórek o małej atypii i sporadycznej aktywności mitotycznej oraz łagodnego składnika nabłonkowego z rozproszonych cewek gruczołowych. Ogniska mięsaka w tkankach ściany miednicy po stronie lewej - niski stopień złośliwości, mała atypia, sporadyczna aktywność mitotyczna, czyli czekamy na rozwój akcji, a raczej jego brak. PET 2015 i 2018 - brak zmian nowotworowych.
Terapia hormonalna: Decapeptyl Depot 3,75 mg (dawka jednorazowa), Orgametril - 1 tabletka rano, 1 wieczorem.

Postprzez MałaMi1980 » 26 paź 2014, o 20:06

Cześć Dziewczyny, u mnie wszystko w jak najlepszym porządku. Mój synuś śmieje się ze mnie, że zapycham ulicą jakbym miała w tyłku motorek, co oznacza tylko jedno - Ewela wraca do siebie :) W piątek byłam na ściągnięciu szwów - poszło szybciutko, szycie po prostu koronkowe, myślę, że blizny z tego będą mikroskopijne. Ale przecież nie to jest najważniejsze :) Czeka mnie jeszcze usunięcie cewnika D-J z moczowodu, muszę to zrobić w miejscowym szpitalu. Trochę się boję, bo usuwa się to przez cewkę moczową, ale w sumie chyba w znieczuleniu więc to raczej będzie pikuś. Z serii zdrowotnej - namiętnie uczęszczam do stomatologa. W ramach dbania o moje nereczki robię porządek z uzębieniem, bo ubytki to przecież potencjalne źródło infekcji organizmu. Całe życie bałam się dentysty, ale po tych przejściach wizytę u niego traktuję jak pobyt w SPA - rozkładam się wygodnie na fotelu i pozwalam robić przy sobie wszystko bez żadnego piśnięcia :D Dziś trochę nereczka daje o sobie znać - trochę pobolewa i pokłuwa, ale za bardzo się tym nie przejmuję. Wszak nie minęły jeszcze 3 tygodnie od operacji, więc ma prawo jeszcze kłuć i pobolewać, ale generalnie wszyscy są w szoku, że tak błyskawicznie doszłam do siebie, po jakby nie było, dość poważnej operacji. Ale Was dziewczyny nie powinno to dziwić - przecież od początku powtarzałam, że jak tylko wszystko będzie ok, to zgarnę się do kupki z prędkością błyskawicy. Inaczej nie byłabym sobą :P Buziole :*
MałaMi1980

Data operacji: 26 września 2013
Powód operacji, zabiegu: Rak szyjki macicy I B1
Zakres operacji: Podłużne otwarcie powłok jamy brzusznej.Całkowite rozszerzone wycięcie macicy z przydatkami sposobem Wertheima
Terapia hormonalna: Lenzetto

Postprzez Lena » 26 paź 2014, o 20:10

MałaMi @};- -buziaki :x i...uwielbiam Ciebie za Twój niespotykany optymizm :D :D :D :D
Lenka
Lena

Data operacji: 16 sierpnia 2010
Powód operacji, zabiegu: mięśniaki, obfite krwawienia
Zakres operacji: Usunięcie macicy z przydatkami i szyjką
Terapia hormonalna: Climara 50

Postprzez iwon62510 » 26 paź 2014, o 20:18

MAŁAMI jesteś WIELKA...Twoje podejście do życia..to scenariusz do filmu z hepi endem...tak trzymaj,, :-* :-*
Obrazek usunięta macica 1 marzec 2011.łódzkie..1965..
iwon62510

Data operacji: 1 marca 2011
Powód operacji, zabiegu: mięśniakowata macica
Zakres operacji: usunięcie macicy
Terapia hormonalna: HTZ Estrofem..2,5 roku...teraz przerwa

Postprzez olikkk » 26 paź 2014, o 20:33

MalaMi jesteś cudowna :kolobok_girl_in_love:
Dotrzymujesz słowa i to jak :ymsmug:
Oby to ostatnie podejście już odbyło się bez problemu i zamknęło drzwi to trudnej przeszłości , czego Ci z całego serducha życzę dobra
Kobietko :kolobok_give_heart2:
Tylko plisss :kolobok_heart: nie zapominaj o nas jak już wrociłaś do zdrowia, bo jesteś naszym dzieciątkiem ;) i chcemy wiedzieć jak Ci sie wiedzie :ymsmug: choć zakładam tylko wersję optymistyczną i o to będę nadal prosić :ympray:
olikkk
olikkk
Glowny Moderator

Data operacji: 23 lutego 2010
Powód operacji, zabiegu: Mięśniaki macicy
Zakres operacji: Usunięcie macicy z przydatkami
Znieczulenie dolędźwiowe
Terapia hormonalna: Systen 50
od kwietnia 2010 roku
Na wyraźne efekty czakałam ok 2 miesięcy

Postprzez ewikaa » 26 paź 2014, o 20:45

gratuluję szybkiego powrotu do zdrowia ,jesteś wielka :D :x
ewikaa

Data operacji: 16 kwietnia 2014
Powód operacji, zabiegu: mięśniak, endometrioza
Zakres operacji: wycięcie trzonu macicy
jajniki zostały ,ale nie pracują jak powinny
Terapia hormonalna: Lady Bon tabletki
Plastry Climara
plastry systen 50
od lipca 2017 nie stosuję
powrót do plastrów Systen 50

Postprzez laguna » 26 paź 2014, o 20:56

MałaMi, no na prawdę nie wiem co powiedzieć :ymhug: Jesteś cudowną osobą, kocham Twój optymizm :x Życzę Ci z całego serca ZDRÓWKA :ymhug:
laguna

Data operacji: 20 października 2011
Powód operacji, zabiegu: guz jajnika
Zakres operacji: Usunięcie jajnika
Wynik HP: endometrialny guz jajnika granicznej złośliwości
Terapia hormonalna: Nie

Postprzez MałaMi1980 » 26 paź 2014, o 21:37

Olikkku kochany ja NIGDY o Was nie zapomnę. Piszę nie za często, bo powiem Wam, że myślałam, że na urlopie to ja się będę nudziła. A tu okazuje się, że tu dentysta, tu lekarz, trzeba pozałatwiać szereg innych spraw, ponadrabiać zaległości towarzyskie i kurcze dni lecą jak oszalałe! Obiecuję solennie, że będę Was informowała co się u mnie dzieje - stronkę mam umieszczoną na pasku :) Generalnie ja wierzę, że to co złe mam już za sobą. Jako "prototyp autoprzeszczepowy" to będę żyła w zdrowiu i szczęściu już do 100-ki :) Doczekam się praprawnuków i będę miała zajebiaszcze życie, które w moim wypadku zaczyna się po 34 urodzinach :P Przede mną same dobre chwile - ja mocno w to wierzę. I jeśli nie daj Boże, którąś Syrenkę dopadną jakieś koszmarne myśli - proszę wtedy pomyśleć o mnie. Nie ma rzeczy niemożliwych. Jak to mówiła Śp. Ania Przybylska - trzeba swoją głowę przesterować na pozytywne myślenie. Ono naprawdę działa cuda. Straszna szkoda, że odeszła, nie mogę dziewczyny odżałować. Ale każdej z nas się udało. I trzeba to pielęgnować i dbać jak o największy skarb. A co najważniejsze - nie poddawać się. Nigdy. A gdy dopadną jakieś chwile zwątpienia - pisać do mnie szybciutko, ja natychmiast postaram się ustawić na właściwe tory :D
MałaMi1980

Zakres operacji: Podłużne otwarcie powłok jamy brzusznej.Całkowite rozszerzone wycięcie macicy z przydatkami sposobem Wertheima

Postprzez Anetta R. » 26 paź 2014, o 22:35

Świetnie, że jesteś taka pełna optymizmu i szybko wracasz do formy, oby tak dalej :-)

Cewnik D-J wyjmuje się w warunkach ambulatoryjnych bez znieczulenia, czyli idziesz jak na normalną wizytę do urologa, rozkładasz nogi, cystoskop i szczypczyki w cewkę i gotowe. Przyjemne to pewnie nie będzie, ale do przeżycia. W taki właśnie sposób bez znieczulenia (tylko lignokaina na cewkę od zewnątrz, a może i trochę do środka też mi jej dali) miałam zakładany ten zwykły cewnik do moczowodu i pęcherza przed pierwszą operacją. W styczniu czeka mnie wymiana D-J, ale to się robi w znieczuleniu podpajęczynówkowym, tak samo jak przy zakładaniu.

Mam pytanie jeszcze - czy jak masz D-J, to masz jakieś problemy z siusianiem. Bo u mnie ma on odciążyć nerkę, żeby się wodonercze nie robiło, ale dwa miesiące po operacji poprawy jeszcze nie było widać, no i odkąd go mam, cały czas mam jakieś "atrakcje", najczęściej bolesne parcie na pęcherz, albo biegam co kwadrans do WC.
Anetta R.

Zakres operacji: Histerektomia (usunięcie macicy z przydatkami), niska resekcja przednia odbytnicy z guzem i fragmentem pęcherza moczowego, nefrektomia lewostronna (usunięcie nerki z moczowodem).
Wynik HP: HP OK. Adenosarcoma uteri (low grade, pt3b, FIGO IIIB), czyli gruczolakomięsak trzonu macicy zbudowany ze składnika mięsaka podścieliskowego o niskim stopniu złośliwości, z komórek o małej atypii i sporadycznej aktywności mitotycznej oraz łagodnego składnika nabłonkowego z rozproszonych cewek gruczołowych. Ogniska mięsaka w tkankach ściany miednicy po stronie lewej - niski stopień złośliwości, mała atypia, sporadyczna aktywność mitotyczna, czyli czekamy na rozwój akcji, a raczej jego brak. PET 2015 i 2018 - brak zmian nowotworowych.
Terapia hormonalna: Decapeptyl Depot 3,75 mg (dawka jednorazowa), Orgametril - 1 tabletka rano, 1 wieczorem.

Postprzez ismena » 27 paź 2014, o 08:06

MałąMi cudoooooownaaaaaaa kobietko :ymhug: :ymhug: :ymhug: :ymhug: Tak, masz rację, skory Ty takieeeeegoooo byka wzięłaś za rogi i powaliłaś to nie ma rzeczy niemożliwych. Zaglądaj jak najczęściej i przypominaj nam o tym - bo często zawracamy sobie głowę, jakże błahymi problemami - powtarzam -

:x :x :x :x :ymhug: :ymhug: :ymhug: :ymhug: :x :x :x :ymhug: :ymhug: :ymhug:
ismenka
ismena

Data operacji: 14 kwietnia 2014
Metoda operacji, zabiegu: laparoskopia
Powód operacji, zabiegu: obfite miesiączki, niedokrwistość z niedoboru żelaza i kwasu foliowego, mięśniaki
Zakres operacji: amputacja trzonu macicy z jajowodami
Terapia hormonalna: Najpierw Orgametril potem Activelle w celu całkowitego wyeliminowania miesiączek - po 4 mies.brak zadowalających efektow. po operacji nic nie biore

Postprzez eli-50 » 27 paź 2014, o 11:20

MałaMi cieszę się Twoją radością wspaniała Kobietko :x :ymhug: :-* :D
eli
eli-50

Data operacji: 11 marca 2010
Powód operacji, zabiegu: mięśniaki macicy, polipy i cysty na jajnikach
Zakres operacji: usunięcie macicy z przydatkami i szyjką, pełna narkoza
Terapia hormonalna: wprowadzona w 5 dobie po operacji (kolejno Climara, Fem 7, Systen 50 ), po 6 latach htz stopniowo odstawiona

Postprzez MałaMi1980 » 27 paź 2014, o 17:10

Anetto u mnie cewnik został założony podczas operacji żeby moczowód się wygoił (wszczepiali mi moczowód do pęcherza). Nie mam żadnych problemów z siusianiem. Dużo piję = dużo sikam. Ale nie co 15 minut. Generalnie ten cewnik nie powoduje u mnie żadnych dolegliwości ani atrakcji. No, może czasem pod koniec siusiania mam takie dziwne uczucie, ale jakoś mi to specjalnie nie przeszkadza. Lekarze zalecili wyciągnąć cewnik po 4 tygodniach od operacji - mam nadzieję, że to wystarczający czas, żeby tam się wszystko zagoiło i można go było usunąć bezpiecznie i bez żadnych komplikacji :)
MałaMi1980

Postprzez Anetta R. » 27 paź 2014, o 23:15

Dużo pijesz, czyli ile? Trzy litry, czy więcej? Bo ja właśnie tyle. A na punkcie wydalania tego, co wypiję, to już chyba w lekką paranoję popadam, bo często chodzę - źle, bo daleko od WC odejść się nie da, a z domu wychodzić przecież trzeba, więc planując wyjście piję mniej - wtedy jest stres, że sobie zaszkodzę. Chodzę do WC z normalną częstotliwością - strach, że się zatkałam, a jak boli, no to wiadomo, że do kitu. Choć wiem, że D-J ma mi pomóc, to jednak lepiej mi było bez niego. A jeszcze samodzielne cewnikowanie mnie czeka (5-6 razy dziennie), bo nie do końca pęcherz mi się opróżnia. Ale co tam, przeżyję. Czego nie robi się dla zdrowia.
Anetta R.

Postprzez MałaMi1980 » 28 paź 2014, o 20:29

Anetto szczerze ile pije? Nie wiem. Nie liczę tego. Myślę, że napewno gdzieś około 2-3 litrów dziennie, staram się co godzinę wypić szklankę wody, herbaty, soku itp. Powinnam robić sobie dobowe zbiórki moczu, ale odkąd wyszłam ze szpitala zrobiłam to tylko raz. I zrobię może za jakiś czas choć powinnam częściej. A wiesz dlaczego? Właśnie dlatego, żeby nie popaść w paranoję. Jak robiłam tą zbiórkę to dostawałam schizów, że piję dużo, a to moje naczynko coś słabo się napełnia. Cały dzień w nerwach a suma sumarum okazało się, że dobowo uzbierało się 3 litry. Uznałam więc, że szkoda mi nerwów i nie robię tego co dwa dni. Po prostu wychodzę z założenia, że skoro piję, sikam, nic nie boli to jest OK. Może w week tak z ciekawości znów sprawdzę ile tego moczu wydziela, ale nie popadam w histerię, bo wiem, że dla zdrowego człowieka norma to 2 litry. Nie ma co szaleć, bo byśmy obie zwariowały. Słuchaj swojego organizmu. Ja też tak robię, że jak mam gdzieś wyjść to po prostu nie piję i już. Wracam do domu, to nadrabiam. Żeby sobie zaszkodzić musiałabyś naprawdę bardzo mało pić, a tak przecież nie jest. Także Anett luzujemy majciochy i podchodzimy o tego na luziku :)
MałaMi1980

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Możliwe problemy po operacji usunięcia macicy