Czekam na decyzję w sprawie operacji - Ismena

Już są po operacji

Re: Czekam na decyzję w sprawie operacji - Ismena

Postprzez Diara » 15 lut 2014, o 11:04

Ismenko :ymhug: Jak Ty to wytrzymujesz ? Podziwiam Cię bardzo.
Teraz przed wszystkim życzę Ci dużo zdrowia psychicznego, bo jak inaczej to przetrwać. :-\ Trzymaj się, ściskam Cię mocno :ymhug:
Obrazek
Diara

Data operacji: 10 kwietnia 2013
Metoda operacji, zabiegu: cięcie poprzeczne
Powód operacji, zabiegu: mięśniaki
Zakres operacji: trzon macicy i jajowody
Wynik HP: OK
Terapia hormonalna: Estrofem - tabl. przez 6 m-cy, od lutego NIC i jest o.k.

Postprzez laguna » 15 lut 2014, o 12:09

Ismenko kochana, trzymaj się i spróbuj na zimno rozważyć każdą z opcji.Taka zmienność decyzji u lekarzy jest irytująca.
Pewnie to dla Ciebie marna pociecha, ale też przez to przechodziłam i mogę się domyślać jak się czujesz.
lekarka,która mnie operowała początkowo stała na stanowisku, że po usunięciu guza i jajnika jestem zdrowa i należy tylko się onkologicznie kontrolować. Potem zmieniła zdniaie i stwierdziła,że profilaktycznie powinnam zdecydować się na operację radykalną,konsultowała się z jakimś profesorem, natomiast inny profesor-specjalista od raka jajnika twierdził, że można się operować, a można się nie operować. Z kolei lekarze z ( ..........), twierdzili, że profilaktycznie to można się wszystkich organów wewnętrznych pozbyć i to nie ma sensu, bo więcej szkody z teog niż pożytku. I bądź tu człowieku mądry, no kociokwiku można było dostać normalnie. Na końcu i tak sam pacjent zostaje i musi podjąć decyzję, a przecież wykształcenia medycznego nie mam i wiedzy zadnej w tym zakresie.
Ismenko, zdecyduj tak, żeby dla Ciebie było jak najlepiej. Przytulam Cię bardzo mocno :ymhug:
laguna

Data operacji: 20 października 2011
Powód operacji, zabiegu: guz jajnika
Zakres operacji: Usunięcie jajnika
Wynik HP: endometrialny guz jajnika granicznej złośliwości
Terapia hormonalna: Nie

Postprzez ismena » 15 lut 2014, o 14:28

Kobietki dziękuję bardzo, tylko ze ja niewiele mam w tej chwili do powiedzenia i decydowania. Tak jak napisalam, odnosze wrazenie, ze tylko mnie zalezy na "usunieciu zdrowej macicy". Ja nie wiem czy ona jest zdrowa czy nie jest, nie wiem co dla mnie bedzie najlepsze. Nie mam pojecia. Dlatego, jezeli nic sie nie zmieni (tzn nie zaczne znowu np miesiaczkowac obficie, czy znowu nie spadnie mi hb ponizej wszelkich granic, czy tez nie ujawni swojego wygladu na usg cos czego teraz nie widac (nie ma?)) nie bede juz deptala sciezek aby sie operowac. Mam dosyc, tyle lat wytrzymalam chodzac z hb grubo ponizej 10 nie wiedzac o tym, to wytrzymam jeszcze troche.
Rece opadaja.
ismenka
ismena

Data operacji: 14 kwietnia 2014
Metoda operacji, zabiegu: laparoskopia
Powód operacji, zabiegu: obfite miesiączki, niedokrwistość z niedoboru żelaza i kwasu foliowego, mięśniaki
Zakres operacji: amputacja trzonu macicy z jajowodami
Wynik HP: ok
Terapia hormonalna: Najpierw Orgametril potem Activelle w celu całkowitego wyeliminowania miesiączek - po 4 mies.brak zadowalających efektow. po operacji nic nie biore

Postprzez magonia24 » 15 lut 2014, o 14:50

Ismeno współczuję ci bardzo tego niezdecydowania lekarzy. JA (podobnie jak Olikkk - mamy tego samego lekarza) nie miałam tego problemu, fakt trzymałam się jednego lekarza, który był bardzo rozważny a zarazem konkretny.
Nie miałam problemów jakie ty masz ale miałam cystę na jajniku i podwyższone Ca 125 (niewiele ale jednak) Poza tym moim problemem były bardzo bolesne miesiączki (ale to nie był powód operacji)
Byłam zdiagnozowana bardzo dokładnie włącznie z Rezonansem Magnetycznym miednicy mniejszej. Mimo to nie można było określić "co tam siedzie" Podejrzenie o nowotwór przy podwyższonym Ca zawsze jest. Stąd decyzja o operacji.

Kluczowy w moim przypadku jest wiek (ty jesteś w podobnym wieku) Gdybym była młodsza lekarz na pewno wahałby się. U mnie natomiast wyraźnie powiedział, że mój wiek skłania za operacją radykalną (miałam 51 lat), że jajniki spełniły (bądź za rok, dwa spełnią swoją role), że wraz z wiekiem wzrasta ryzyko chorób ginekologicznych etc.
Przy operacji w tym wieku raczej nie zostawia się potencjalnie zagrożonych organów, no chyba, ze ktoś lubi się operować ;) ;)
Po otwarci mnie okazało się, że mam tam Sajgon choć generalnie nie było wielkich wskazań poza jajnikiem:(
Mnie bardzo wspierała i motywowała do takiej operacji moja mama, która w wieku 55 lat miała usunięte wszystko z powodu mięśniaków. Mówiła "będziesz miała spokój" no i tak faktycznie jest:)

Taka jest moja historia ale jak wiadomo każdy ma swoją. Trzymaj się :) :-$
magonia24

Data operacji: 26 lutego 2013
Metoda operacji, zabiegu: inne
Powód operacji, zabiegu: .
Zakres operacji: .
Wynik HP: .
Terapia hormonalna: .

Postprzez smuteczek » 15 lut 2014, o 15:49

Ismenko ręce i nie tylko ręce opadają :( brak słów na tych lekarzy :(
Trzymaj się kobitko :ymhug:
smuteczek

Data operacji: 21 stycznia 2014
Zakres operacji: usunięcie macicy
Wynik HP: jeszcze nie mam

Postprzez wanda77 » 15 lut 2014, o 18:28

Ismenko współczuję ci kochana tyle nerwów straciłaś , chodzisz tam i z powrotem od iwana do pogana. Dobrze że jesteś silną babeczką i dajesz radę. Zdrówka ci życzę i wytrwałości . Mam nadzieję że wszystko się poukłada. ściskam serdecznie . :ymhug: :ymhug: :ymhug: :ymhug:
ja mojej operacji nie konsultowałam, z innym lekarzem czasami żałuję ale cóż czasu nie cofnę. żeby tylko wszystko funkcjonowało jeszcze kilka lat zanim dzieci odchowam.
Buziaczki
wanda77

Data operacji: 20 sierpnia 2013
Zakres operacji: radykalna operacja wycięcie jajników, węzłów , oraz macicy
Terapia hormonalna: estrofem

Postprzez Lori_41 » 15 lut 2014, o 23:12

Ismenko jeśli będą chcieli zrobić Ci histeroskopie to jest to czego ci potrzeba do prawidłowej diagnozy! Ja miałam okazję przeżyć ja kilka razy w dwóch genialnych szpitalach. Jest to zabieg diagnostyczny lub też diagnostyczno leczniczy. .. czy jak mu tam. Nie będę się onim rozpisywać ale ja po takim zab czulam się przez kilka miesięcy rewelacyjne. Usuwali mi wtedy całe endometrium wraz z polipami.Po zab nie czuje się wielkiego bólu. Ja tylko mocno krawailam 1, 2 dni.

Naprawdę warto się zdiagnozować tym sposobem bo jest pobierany material hist pat.
Gdyby nie to badanie : czyli pobranie próbek może dziś zmagalabym się rakiem ...

Gdy wykryto mi zmiany przedrakowe lekarz zaproponował mi jeszcze raz ten zabieg. Był wtedy dłuższy bo trwał blisko godzine bylam uspiona(zwykle to20 minut)
Sciskam Cię mocno!
Gdybyś chciała o coś więcej mnie zapytać to proszę bardzo. :ymhug: :ymhug:
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Lori_41

Data operacji: 29 października 2013
Powód operacji, zabiegu: Nawracające polipy endometrium, mięśniaki, torbiele jajników, endometrioza. Adenodysplazja.
Zakres operacji: Usunięcie macicyi jajowodów.

Postprzez Alicja » 15 lut 2014, o 23:26

Ismeno Bardzo Ci współczuję :ymhug:.
Zbadaj te hormonki, przyjmuj takie, które poprawią Ci samopoczucie, bo tak być nie może.
Przytulam Cię mocno :ymhug:
Alicja

Data operacji: 11 marca 2014
Metoda operacji, zabiegu: cięcie pionowe
Powód operacji, zabiegu: mięśniak
Zakres operacji: Laparotomia. Exstripatio uteri cum andexis m Richardson.
Wynik HP: Ok
Terapia hormonalna: Systen 50

Postprzez eli-50 » 16 lut 2014, o 19:33

Ismenko podpisuję się pod tym co napisała Olikkk i też mocno Cię przytulam :ymhug: %%-
eli
eli-50

Data operacji: 11 marca 2010
Powód operacji, zabiegu: mięśniaki macicy, polipy i cysty na jajnikach
Zakres operacji: usunięcie macicy z przydatkami i szyjką, pełna narkoza
Terapia hormonalna: wprowadzona w 5 dobie po operacji (kolejno Climara, Fem 7, Systen 50 ), po 6 latach htz stopniowo odstawiona

Postprzez basia65 » 16 lut 2014, o 20:12

Ismeno życzę Ci dużo cierpliwości i wytrwałości :ymhug: :ymhug: :ymhug: nie pisze nic więcej bo nie wiem co napisać, pozdrawiam :ymhug: :x
basia65 Obrazek
basia65

Data operacji: 12 sierpnia 2013
Powód operacji, zabiegu: mięśniaki macicy
Zakres operacji: usunięcie macicy i przydatków
Terapia hormonalna: Systen 50

Postprzez jagoda » 16 lut 2014, o 22:05

No to poczytałam i ...ja chyba zdecydowałabym sie na to co proponuje doktorek ale juz a nie za kilka miesiecy a jak nie pomoze to wycinamy ile mozna brac leków - wątróbka sie rozwali :ymhug: :ymhug:
A te blond włoski juz nie jestes podobna to mojej znajomej =)) =)) =)) =))
JAGODA
jagoda

Data operacji: 2 grudnia 2013
Metoda operacji, zabiegu: inne
Powód operacji, zabiegu: wypadanie pochwy ,i czesciow macica
Zakres operacji: usuniecie macicy ,plastyka przednia i tylna pochwy
Terapia hormonalna: brak

Postprzez basia » 16 lut 2014, o 23:12

Witam [b]Ismenko[b]. Dopiero dzis mialam czas poczytac Twoja historie. Ja sie nie znam ale Lori napisala wazne rzeczy,tak mi sie wydaje.Trzymam mocno kciuki za Ciebie :x
basia

Data operacji: 6 lutego 2014
Powód operacji, zabiegu: miesniak macicy
Zakres operacji: wyciecie macicy wraz z mięśniakiem

Postprzez ismena » 18 lut 2014, o 15:50

Zgodnie z sugestią "nowego" p. doktora wróciłam do osobistego dr. Zjawiłam się zanim zaczął przyjmować, pacjentek na korytarzu już było multum. Jeszcze bez fartucha, jak mnie zobaczył, pyta się i jak, czy leci i czy coś załatwiłam. Nie leci i nic nie załatwiłam, sugestia była żeby zrobić hormony, i że jestem w okresie menopauzy.
Musze powiedzieć że się wściekł (rozmawialiśmy na korytarzy, wziął mnie na bok, stanęliśmy przy oknie i tam, gdzie nikt nie słyszał swobodnie rozmawialiśmy).
Powiedział, że nie trzeba kończyć medycyny, żeby wiedzieć, że jestem w okresie meno, że nie jest mi potrzebna żadna dalsza diagnostyka, sprawdzanie hormonów nic nie da, bo nic nowego nie wniosą, bez badania on wie że TSH będzie wysokie (no bo jakie ma być????), a nie można ciągać kobiety bez końca i szukać dziury w całym. Powiedział, że to jest chory kraj, gdzie wycina się macice młodym dziewczynom, nie szukając innych rozwiązań, a którym mogłaby jeszcze do czegoś posłużyć, a jest problem z usunięciem narządu kobiecie, której jest już do niczego nie potrzebna, krwawienia jak były tak są, poza tym stanowi zarzewie wszelkiego zła, a problem ciągle jest nierozwiązany. Nie trzeba mieć macicy mięśniakowatej, żeby mieć obfite krwawienia. Teoretycznie wszystko jest ok. a prowadzi się w nieskończoność diagnostykę, która nic nowego nie wnosi.

No i co wy na to???

Dał mi swój nr telefonu komórczanego i mam zadzwonić za tydzień, we wtorek. On coś wymyśli przez ten czas.
Sfiksować można, jak mnie nie odwiozą do wariatkowa to będzie dobrze. Pożegnałam się z myślą o operacji a teraz wracam do punktu wyjścia.
ismenka
ismena

Powód operacji, zabiegu: obfite miesiączki, niedokrwistość z niedoboru żelaza i kwasu foliowego, mięśniaki
Terapia hormonalna: Najpierw Orgametril potem Activelle w celu całkowitego wyeliminowania miesiączek - po 4 mies.brak zadowalających efektow. po operacji nic nie biore

Postprzez ismena » 18 lut 2014, o 15:52

I jeszcze jedno, histeroskopia to tez dalsza diagnostyka, wsadzą mnie znowu pod narkozę, obejrzą sobie macicę, ewentualnie coś tam wytną czy wyskrobią, i na tym koniec- a ja nadal będę miała problem. Skoro nie mając "konkretnych" mięśniaków mam obfite krwawienia to i ten zabieg pomoże tylko na jakiś czas.
ismenka
ismena

Postprzez antonina_j » 18 lut 2014, o 16:06

Przepraszam. A ten twoj dr nie moze dac skierowania na operacje.ja bym go przycisnela az by dal. Na cito
gdy wszystko skończy się jak myślałem
wsyp mnie do ziemi, stąd przyjechałem
antonina_j

Data operacji: 19 czerwca 2012
Zakres operacji: histerektomia

Postprzez laguna » 18 lut 2014, o 16:21

No tak, tylko ja zrozumiałam, że jesteś Ismenko już tak skołowana, że nie masz pewności co do operacji :-s
No naprawdę, sytuacja nie do pozazdroszczenia. Może coś ten doktor wymyśli do wtorku :|
laguna

Data operacji: 20 października 2011
Powód operacji, zabiegu: guz jajnika
Zakres operacji: Usunięcie jajnika
Wynik HP: endometrialny guz jajnika granicznej złośliwości
Terapia hormonalna: Nie

Postprzez vika45 » 18 lut 2014, o 16:34

Skierowanie to może dać ale jakiś przyjmujacy w szpitalu stwierdzi,że nie trzeba.
Ja nie miałam mięśniaków . histeroskopia też była w planie ale skoro dwa łyżeczkowania w odstępie dwóch miesięcy wskazywały ostry przerost i stan zapalny śluzówki to poszło. Ale mój lekarz pracuje w szpitalu, przyjmuje na izbie przyjęć na oddział więc nie było problemu.Ale dyżurny na oddziale interesował sie czemu maja mi wyciąć jajniki, ponoć zdrowe.A jak sie podczas zabiegu okazało tak dobrze nie było.
Ismeno zapewne doktorek Cie w tym czasie gdzieś wkręci
VikaObrazek
vika45

Data operacji: 20 lutego 2012
Powód operacji, zabiegu: przerost endometrium,guz jajnika
Zakres operacji: usunięta macica i przydatki, metodą Richardsona
Terapia hormonalna: Systen 50-terapia ukończona

Postprzez ismena » 18 lut 2014, o 16:41

ismenka
ismena

Postprzez ismena » 18 lut 2014, o 16:43

ismenka
ismena

Postprzez antonina_j » 18 lut 2014, o 16:43

Pare prywatnych wizyt u operatora ponoc czyni cuda :-?
gdy wszystko skończy się jak myślałem
wsyp mnie do ziemi, stąd przyjechałem
antonina_j

Data operacji: 19 czerwca 2012
Zakres operacji: histerektomia

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Przygotowały się z naszą pomocą