Bóle, kaszle - co robić? / Powikłania - autoprzeszczep nerki

Re: Bóle, kaszle - co robić?

Postprzez olikkk » 7 sty 2014, o 22:39

MałaMi ucałowania dla Bartusia :-*
Co do gazów, to nie wiem czy na Twoją dolegliwość pomogą, ale mnie bardzo pomogła rurka antykolkowa z tym, że dokuczał mi wtedy dość mocny ból brzucha, więc może to coś innego :-?
olikkk
olikkk
Glowny Moderator

Data operacji: 23 lutego 2010
Metoda operacji, zabiegu: cięcie poprzeczne
Powód operacji, zabiegu: Mięśniaki macicy
Zakres operacji: Usunięcie macicy z przydatkami
Znieczulenie dolędźwiowe
Wynik HP: OK
Terapia hormonalna: Systen 50
od kwietnia 2010 roku
Na wyraźne efekty czakałam ok 2 miesięcy

Postprzez wikiam » 7 sty 2014, o 23:11

MałaMi wielkie buziaczki dla synusia :-* :-* :-* ....espumisan powinien pomóc, ale nie tak od razu, miałam tez problemy swego czasu...usg jamy brzusznej juz miałam tyle razy, ze chyba nie zlicze (nastepne przede mna) nigdy mi nikt nie mówił ze mam jakoś się przygotować, ale zawsze jestem nadczo profilaktycznie, na pewno nie trzeba pic przed badaniem...faktycznie moze być problem z obrazem gdy sa gazy....ja mam wszystkie badania na onkologii, wiec onkolog wystawia skierowania, ale ostatnio miałam skierowanie na usg ginekologiczne i przy okazji zrobiono mi usg jamy brzusznej..nadgorliwi też się zdarzaja ;). A z tym chirurgiem to jakaś kpina, chociaż powinien przyjąc Cie od ręki....Wiesz MałaMi najlepiej byłoby wezwac karetkę ze masz bóle brzucha, zabraliby Cię, przebadali od góry do dołu i nie musiałabyś biegać po lekarzach i prosić się o badania...a jesteś po operacji przecież....ja nie żartuję! to jest najlepsze rozwiązanie! do pijanych karetki jeżdżą, a naprawdę chorzy muszą tłuc się w kolejkach i prosić o przyjęcie do lekarza...kpina :( Sciskam i przytulam :ymhug:
Obrazek
Celem życia jest życie z celem....
wikiam

Data operacji: 9 sierpnia 2012
Powód operacji, zabiegu: guz jajnika lewego
Zakres operacji: usunięcie macicy z przydatkami
Wynik HP: nowotwór złośliwy jajnika-Krukenberg, przerzut z żołądka
Terapia hormonalna: niewskazana

Postprzez eli-50 » 8 sty 2014, o 11:16

MałaMi ze zrobieniem usg jamy brzusznej mój m. miał problemy ze względu na gazy. Pierwsze badanie nie wyszło. Trzeba było przez jakiś czas brać Espumisan . Trochę mało pomagał, ale coś tam przy ponownym badaniu wyszło. Może popij jeszcze oprócz tego koperek włoski...

Dużo zdrowia i wytrwałości Ci życzę :-* %%-

Tak na marginesie skoro wspomniałyście o funkcjonowaniu naszej służby zdrowia to też ostatnio miałam złe doświadczenia. Próbowałam wezwać lekarza rodzinnego do bardzo poważnie chorej...lekarz miał jednak za dużo umówionych pacjentów i poradził dzwonić na pogotowie...tam stwierdzono, że w takich przypadkach oni nie przyjeżdżają tylko w nagłych zdarzeniach, a lekarz rodzinny powinien zareagować...znowu telefon do rodzinnego...nie przyjechał, wysłał tylko pielęgniarkę w celu założenia kroplówki...dzwoniliśmy do hospicjum gdzie czekaliśmy na kolejkę, bo sytuacja zaczęła nas przerastać i tam dopiero otrzymaliśmy pomoc...brak słów na to odpychanie...
eli
eli-50

Data operacji: 11 marca 2010
Powód operacji, zabiegu: mięśniaki macicy, polipy i cysty na jajnikach
Zakres operacji: usunięcie macicy z przydatkami i szyjką, pełna narkoza
Terapia hormonalna: wprowadzona w 5 dobie po operacji (kolejno Climara, Fem 7, Systen 50 ), po 6 latach htz stopniowo odstawiona

Postprzez MałaMi1980 » 8 sty 2014, o 19:15

Wikiam ta karetka to nie wchodzi w grę. Nigdy w życiu nie dam się więcej wywieść do naszego miejscowego szpitala. Już raz tam trafiłam po operacji i mało brakowało a patałachy otwieraliby mnie ponownie, bo pani ordynator podejrzewała krwawienie do jamy otrzewnej. Na szczęście nie było chirurga a ona ze strachu odesłała mnie do Katowic gdzie mnie operowali. Tamtejszy ordynator aż się za głowę złapał jak to usłyszał, bo okazało się, że nic mi nie dolega. Poza tym - mnie nic nie boli :) Dostałam się dzisiaj do lekarki POZ. Pooglądała brzuch i powiedziała, że jej to wygląda tylko na wzdęcia. Gdyby to były zrostu to bolałby mnie brzuch. Obdarzyła mnie za to skierowaniem na USG brzucha :D A w ramach bonusu dała skierowanie na badania krwi pod kątem wątroby. I wypisała leki :D Szokingu doznałam od tego zbytku łaski :D
Powiem Wam, że na noc wzięłam Espumisan - popurkałam trochę w nocy. Spałam też z ciepłym termoforem. Przespałam większość nocy, rano brzuch był jakby mniejszy. Niestety teraz - pomimo iż jestem na lekach - brzuch znowu jest olbrzymi. Ale póki nic nie boli to postanowiłam się nie przejmować tylko czekać cierpliwie do badania USG. Acha - udało mi się na piątek załatwić wizytę u chirurga. Do tego jeszcze moje hemoroidy przybrały masakrycznie wielką postać - czasem mam wrażenie, że to one nie przepuszczają tych gazów, ale wiem, że to tylko wrażenie. Olikkk dzięki za radę z rurką - popytam o to cudo w aptece i spróbuje. Choć u mnie te gazy siedzą w boczkach i nadbrzuszu :)
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
MałaMi1980

Data operacji: 26 września 2013
Metoda operacji, zabiegu: cięcie pionowe
Powód operacji, zabiegu: Rak szyjki macicy I B1
Zakres operacji: Podłużne otwarcie powłok jamy brzusznej.Całkowite rozszerzone wycięcie macicy z przydatkami sposobem Wertheima
Terapia hormonalna: Lenzetto

Postprzez laguna » 8 sty 2014, o 19:27

To dobrze MałaMi, że udało Ci się dzisiaj załątwić to skierowanie na usg.Życzę, żeby dolegliwości szybko ustąpiły :ymhug:
laguna

Data operacji: 20 października 2011
Powód operacji, zabiegu: guz jajnika
Zakres operacji: Usunięcie jajnika
Wynik HP: endometrialny guz jajnika granicznej złośliwości
Terapia hormonalna: Nie

Postprzez basia65 » 8 sty 2014, o 19:42

MałaMi działaj dalej z tym skierowaniem, żeby rozwikłać tą zagadkę, ale z tego co widać ,to nie odpuścisz i tak trzymaj, a wszystko dobrze się skończy, trzymam :-bd
basia65 Obrazek
basia65

Data operacji: 12 sierpnia 2013
Powód operacji, zabiegu: mięśniaki macicy
Zakres operacji: usunięcie macicy i przydatków

Postprzez olikkk » 8 sty 2014, o 20:26

Jak to mówią: po nocy przychodzi dzień, a po bo burzy spokój i tak też jak widać było u Ciebie MałaMi :D
Cieszę się, że dziś zostałaś potraktowana zgoła odmiennie i oby tak było nadal, żeby jak najszybciej udało się rozwiązać z powodzeniem Twoją zagadkę :-*
olikkk
olikkk
Glowny Moderator

Znieczulenie dolędźwiowe
od kwietnia 2010 roku

Postprzez eli-50 » 8 sty 2014, o 20:44

Zdarzają się jak widać i miłe niespodzianki :) . Niech ich będzie jak najwięcej. Buziaczki :-*
eli
eli-50

Terapia hormonalna: wprowadzona w 5 dobie po operacji (kolejno Climara, Fem 7, Systen 50 ), po 6 latach htz stopniowo odstawiona

Postprzez wikiam » 8 sty 2014, o 21:24

MałaMi no to wszystko na dobrej drodze :) bardzo się cieszę :) faktycznie z tym szpitalem toby była tragedia :-o a myślała, ze dobrze wymyśliłam...trzymaj się kochana i czekamy na dalsze wieści :x
Obrazek
Celem życia jest życie z celem....
wikiam

Data operacji: 9 sierpnia 2012
Powód operacji, zabiegu: guz jajnika lewego
Zakres operacji: usunięcie macicy z przydatkami
Wynik HP: nowotwór złośliwy jajnika-Krukenberg, przerzut z żołądka
Terapia hormonalna: niewskazana

Postprzez olikkk » 8 sty 2014, o 21:48

Wikiam to wcale nie był zły pomysł ;)
Ostatnio słyszałam, że jak chcesz mieć szybki przegląd i diagnozę całego organizmu, należy się położyć w pobliżu ulicy prowokując wezwanie pogotowia,
jako potencjalna ofiara wypadku drogowego. Biorą na citio i badają wszystko :-s
W naszych realiach to chyba najlepsze wyjście :(
olikkk
olikkk
Glowny Moderator

Znieczulenie dolędźwiowe
od kwietnia 2010 roku

Postprzez MałaMi1980 » 9 sty 2014, o 18:48

Dziewczyny - dobre wieści. Udało mi się "wcisnąć" na jutro na USG w szpitalu!!! Z jednej strony strasznie się cieszę, ale z drugiej bardzo boję diagnozy. Jakoś ciężko uwierzyć w to, że są to niby tylko gazy skoro nic mnie nie boli. Poza tym - gazy mi jednak odchodzą więc i brzuch by się zmniejszał, a u mnie on cały czas jest wywalony... Wiem, że jestem przewrażliwiona ale trzymajcie za mnie kciuki. Odezwę się jutro jak już będzie "po". Ściskam Was i całuję mocno :*
MałaMi1980

Zakres operacji: Podłużne otwarcie powłok jamy brzusznej.Całkowite rozszerzone wycięcie macicy z przydatkami sposobem Wertheima

Postprzez olikkk » 9 sty 2014, o 18:52

MałaMi oczywiście mocno trzymam :-bd
Bardzo się cieszę, że udało się przyspieszyć USG :)
Oby nic tam nie znaleźli niepokojącego :ympray:
olikkk
olikkk
Glowny Moderator

Znieczulenie dolędźwiowe
od kwietnia 2010 roku

Postprzez cios » 9 sty 2014, o 18:55

Mała Mi i na razie trzymaj się wersji, że jutro masz usg a na zapas się nie martw. Jutro na pewno czegoś się dowiesz i na pewno nie będą to złe wieści.
cios

Data operacji: 16 sierpnia 2012
Powód operacji, zabiegu: przerost endometrium
Zakres operacji: usunięcie macicy z przydatkami, znieczulenie ogólne
Wynik HP: ok
Terapia hormonalna: climara 50 przez 1,5 roku w styczniu lekarz zdecydował się na femoston, a potem na estrofem... a teraz sobie sama odstawiłam hormony i...

Postprzez eli-50 » 10 sty 2014, o 00:14

MałaMi :-bd %%-
eli
eli-50

Postprzez Diara » 10 sty 2014, o 00:33

MałaMi %%- :ympray: :ymhug: :-bd będzie ok.
Obrazek
Diara

Data operacji: 10 kwietnia 2013
Powód operacji, zabiegu: mięśniaki
Zakres operacji: trzon macicy i jajowody
Terapia hormonalna: Estrofem - tabl. przez 6 m-cy, od lutego NIC i jest o.k.

Postprzez MałaMi1980 » 10 sty 2014, o 11:28

Echhh dziewczyny.... ja jestem jakaś pechowa... Już po USG. Nie mam dobrych wieści. Okazało się, że w moim brzuchu jest znaczna ilość wolnego płynu. Do tego mam znacznie powiększony UKM prawej nerki. Zapytałam lekarza co to znaczy, a on mi na to, że prawa nerka nie odprowadza moczu, a obecność płynu w jamie brzusznej może być oznaką wznowy choroby (!) Pytam więc ale, że jak? Że jest przerzut na inny narząd? A on mi na to, że on jest tego pewny na ponad 50% Że coś się może gdzieś wszczepiło, jakaś komórka się przedostała i on podejrzewa wznowę. Nie wiem co mam o tym myśleć, bo ta wznowa niby miałaby być tą samą chorobą, ale ludzie - ja przecież mam wszystko wycięte! Inne narządy: wątroba, trzustka, śledziona są bez zmian. Hist-pat. też przecież miałam OK więc jaki przerzut? Zalecił mi TK jamy brzusznej i miednicy małej i do widzenia. Nie będę nawet tego załatwiała bo szkoda mi nerwów i czasu. Zadzwoniłam do szpitala, gdzie mnie operowali, telefon odebrał mój pan docent. Powiedziałam mu o co chodzi i kazał przyjechać na konsultacje w poniedziałek. Więc jadę, tam przynajmniej są fachowcy. Mam nadzieję, że te lekarz, który robił mi USG nie zna się na swojej robocie, a ten płyn, który się zgromadził w brzuchu to tylko chłonka, która nie znalazła ujścia (już raz miałam z nią przeboje, ale wtedy wyciekała pochwą).
MałaMi1980

Postprzez olikkk » 10 sty 2014, o 11:52

MałaMi kochana nie martw się na zapas :-*
Dobrze, że udało Ci się załatwić tą konsultację na poniedziałek :)
Będziesz w dobrych rękach, więc tam znajdą przyczynę i od razu zabiorą się do roboty, tego Ci w każdym razie życzę z całego serca :x
Może przyczyną jest problem z nerką, która nie odprowadza moczu, ale nie ma co gdybać, bo my nie lekarze, więc czekaj co powiędzą w szpitalu.
Najważniejsze, żeby Cię już nigdzie nie odsyłali, tylko zaczęli działać :ympray:
Mocno Cię przytulam i będę szturmowała Niebo w Twojej sprawie :ymhug:
olikkk
olikkk
Glowny Moderator

Znieczulenie dolędźwiowe
od kwietnia 2010 roku

Postprzez laguna » 10 sty 2014, o 12:02

MałaMi, konsultacja w poniedziałek, to jest bardzo rozsądne posunięcie. Z całej siły zaciskam kciuki za to, aby wiesci po konsultacji były dobre :ymhug:
Jakos nie wydaje mi się, żeby wznowa choroby nastąpiła tak szybko i od razu wystąpiło wodobrzusze, skoro wyniki hp były dobre. Sciskam Cię z całej siły i wytrzymaj do poniedziałku :ymhug:
laguna

Data operacji: 20 października 2011
Powód operacji, zabiegu: guz jajnika
Zakres operacji: Usunięcie jajnika
Wynik HP: endometrialny guz jajnika granicznej złośliwości
Terapia hormonalna: Nie

Postprzez eli-50 » 10 sty 2014, o 12:15

Mała Mi wstępna opinia lekarza robiącego badanie to tylko przypuszczenia na ileś tam procent. Najważniejsza jest opinia lekarza specjalisty znającego całą historię choroby. Miejmy nadzieję, że wszystko się wyjaśni i po konsultacji będziesz spokojniejsza. Trzymam i ja za Ciebie kciuki %%- :ympray: :-*
eli
eli-50

Postprzez Lori_41 » 10 sty 2014, o 12:32

Mała Mi tak na szybkości przeczytałam , że masz problemy z jelitami... Kochana , wiem co to znaczy . Ja brałam co się dało już i w większych niż dozwolone ilościach ... dostawałam zastrzyki na oddziale , brałam też i kropelki i proszek... Kobietki współtowarzyszki w niedoli również narzekały na małą skuteczność wszystkiego. Pewnie ulgę przynosi wspomniana tu przez dziewczyny rurka. Może tak jak u mnie pomogą buraczki ćwikłowe... każdy jednak musi uregulować swoja dietę według swojego sposobu.

Chciałam jednak zwrócić uwagę na jedną sprawę Moja mama leży teraz na chirurgii . Była tam jedna pani , która miała operację kilka lat temu i dotąd ma problemy... a wiecie dlaczego? Od nieregularnego jedzenia - raczej od głodzenia się po operacji . Jelita , które były puste nie dostawały treści i skleiły sie w miejscach , w których przygniotły je zrosty pooperacyjne. Później pokarm nie mógł się w żaden sposób przedostać dalej i bóle były i są dla niej bardzo dotkliwe nawet teraz 5 lat po operacji,bo ma jakie śprzewężenia .
[b]Tak więc regularne mniejsze a częste posiłki. Trzeba jeść , to bardzo ważne, żeby nie było zbyt dużych przerw między posiłkami. [/b]
Ściskam Cię Mała Mi - szkoda , że dopiero teraz zobaczyłam , że masz kłopoty :x :x :x :x
Lori_41

Data operacji: 29 października 2013
Powód operacji, zabiegu: Nawracające polipy endometrium, mięśniaki, torbiele jajników, endometrioza. Adenodysplazja.
Zakres operacji: Usunięcie macicyi jajowodów.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Możliwe problemy po operacji usunięcia macicy