przez ASAJ75 » dzisiaj, o 13:13
Mądralo, weź to na spokojnie. Wiadomo, nikt nie lubi szpitali, ale spokojnie przez to przejdziesz jak my wszystkie.
Weź telefon, ładowarkę, ściągnij jakiś lekki film, dobrą książkę czy gazetkę miej- choć będziesz ciut ospała, więc może po prostu głównie będxie4sz podsypiać.
Przed zabiegiem pobiorą Ci krew, sprawdzą parametry, dadzą pewnie tabletkę na wyciszenie, potem wlew , zaśniesz na stole nie wiadomo kiedy i nie wiadomo kiedy się obudzisz. Ja to wspominam jak lekki haj po drinku- teraz leki anestezjologiczne raczej nie powodują mdłości.
Weź sobie wodę bez gazu, banana, musy te w tubkach, suchą bułkę albo andruty albo wafle ryżowe. Na nic więcej raczej nie będziesz miała ochoty. Weż kapcie i klapki pod prysznic, raczej koszule i luźnemajtki bawełniane a nie piżamy.
Do domu wypuszczą Cię max po 2-3 dniach. Cewniki nie jest problemem najczęściej, pewnie dostaniesz profilaktycznie antybiotyk. Nie boj się leków p/bólopwych gdy rana Ci będzie dokuczać. jak Cię będzie bolało albo nie będziesz mogła spać domagaj się leków.
Przygotuj bliskich że nie nie będziesz koło nich skakać, gotować, oni muszą koło Ciebie.
Po zabiegu żadnego dźwigania, nic zwdymającego ( woda bez gazu, nic smażonego, żadnych strączków, cebuli).
Jelita się poprzesuwają, więc będziesz je czuć inaczej( ale to nie oznacza że boleśnie- po prostu inaczej). Miej w domu jogurt naturalny, herbaty ziołowe , mus jabłkowy , siemię lniane- gdyby przyszły chwilowe zaparcia. Zainwestuj w stołek pod stopy przy siedzeniu na kibelku - pomaga się wypróżnić. Póki nie masz - wysokie książki pod stopy. Sex, wiadomo , na 6-8 tygodni zakazany.
Po operacji od razu staraj się ruszaj rękami i choć kręć stopami, pewnie dostaniesz zastrzyki do domu p/ zakrzepowe.
Ja wspominam ten czas nienajgorzej.
Poproś o spotkanie w szpitalu z fizjoterapeutą, który podpowie jak podnosić się z łózka, jak ewentualnie kichać, jak korzystać z toalety( u mnie okazało się że całe życie robiłam to źle😂).
trzymam kciuki, odzywaj się po…
zobaczysz, zabieg poprawi Ci jakość życia!!!