za chwilę operacja

Tu zapraszamy nowe kobietki przygotowujące się do operacji - razem z nami będzie Wam łatwiej

za chwilę operacja

Postprzez Mądrala » 3 kwi 2026, o 20:58

Cześć,
w przyszłym tygodniu mam operację usunięcia macicy. Boję się, a teksty "wiele osób przez to przeszło" nie pomagają. Nie mam zielonego pojęcia, jak się przygotować, co zabrać ze sobą, co jest ważne... co najważniejsze.. Proszę, podpowiedzcie, doradźcie i "podnieście mnie" trochę, bo ta cała sytuacja mnie zżera ....
Mądrala

Data operacji: 13 kwietnia 2026
Metoda operacji, zabiegu: cięcie pionowe
Powód operacji, zabiegu: Mięśniak - macica olbrzymia
Zakres operacji: nie wiem. Czekam na operację, chcę się do Was zapisać, porozmawiać, dowiedzieć się czegoś ...
Wynik HP: nie wiem
Terapia hormonalna: nie wiem

Re: za chwilę operacja

Postprzez olikkk » 3 kwi 2026, o 23:26

Hejka Mądrala :ymhug:
Spróbują podnieść jako ta , która została syrenką już 16 lat temu i ma się całkiem dobrze ;)
Sporo tu na te tematy , które Cię interesują już pisaliśmy wielokrotnie i można sobie poczytać, ale na początek polacam wątek o tym co się przyda w szpitalu

Zaraz podrzucę jeszcze coś co się może przydać :)
Tu są wątki na temat tego na co uważać po operacji

Tutaj o tym jak wstawić z łóżka po operacji i nie tylko

To na początek, a potem poszperaj jeszcze w tych działach :x
Trzymaj się i bądź dobrej myśli :ymhug:
olikkk
olikkk
Glowny Moderator

Data operacji: 23 lutego 2010
Metoda operacji, zabiegu: cięcie poprzeczne
Powód operacji, zabiegu: Mięśniaki macicy
Zakres operacji: Usunięcie macicy z przydatkami
Znieczulenie dolędźwiowe
Wynik HP: OK
Terapia hormonalna: Systen 50
od kwietnia 2010 roku
Na wyraźne efekty czakałam ok 2 miesięcy

Postprzez eli-50 » 3 kwi 2026, o 23:28

Witaj :ymhug:
Wiele z nas przez to przechodziło i wiemy jak nerwy mogą dać popalić. Po operacji przychodzi ulga, że już jest po. Uwierz, że wszystko będzie dobrze i wrócisz do zdrowia. To lepsza droga niż zadręczanie się.
Na forum jest mnóstwo informacji. Przejrzyj szczególnie dział " Przed operacją ".
Pozdrawiam i życzę pomyślnego zabiegu :x
eli
eli-50

Data operacji: 11 marca 2010
Powód operacji, zabiegu: mięśniaki macicy, polipy i cysty na jajnikach
Zakres operacji: usunięcie macicy z przydatkami i szyjką, pełna narkoza
Terapia hormonalna: wprowadzona w 5 dobie po operacji (kolejno Climara, Fem 7, Systen 50 ), po 6 latach htz stopniowo odstawiona

Postprzez Stokrotka2025 » 4 kwi 2026, o 12:58

A nie da się laparoskopii? Na który tc wygląda macica? Poczytaj wątki w dziale przed operacją, ja 2 mce po więc niewiele pomogę
Poproś o leki na spanie/uspokajające przed nocą, potem przeciwbólowe jak lecą, leki przeciwwymiotne po wybudzeniu, dobrze, żeby ktoś był przy łóżku w razie czego jak się wybudzisz, ale i tak na nadzorze z kablami będziesz, poćwicz na sucho teraz przekręcanie się z łóżka, wstawanie bokiem, kichanie na bok itp. itd. przy cięciu pionowym pewnie będzie cewnik i dren, u mnie wyciągnęli babce w czwartek (operacja we wtorek) a w sobotę wysłali do domu, zszywki w pionie na cały brzuch
Stokrotka2025

Data operacji: 2 lutego 2026
Metoda operacji, zabiegu: laparoskopia
Powód operacji, zabiegu: mięśniaki i inne
Zakres operacji: trzon macicy
Wynik HP: czekam
Terapia hormonalna: różne przed laparo

Postprzez Marzena17 » 5 kwi 2026, o 17:20

Witaj Mądrala :ymhug: :x
Takie same uczucia miałam, gdy 7 lat temu szykowałam się na operację, ale tutaj na forum znalazłam ogromne wsparcie.
Miałam cięcie pionowe i nie miałam drenu, a cewnik zakladają każdej kobiecie przed operacją. Nie miałam problemów z wybudzeniem, nie miałam wymiotów, zasnęlam na sali operacyjnej i szybko się wybudziłam. Potem byłam na sali pooperacyjnej.
Trzeba się przestawić, zwolnić, dać sobie czas na wygojenie, a potem wraca się do normalności.
Żyję dużo lepiej niż przed operacją, bo nie mam krwotocznych miesiączek i olbrzymiej macicy z mięśniakami gigantami, które uciskały na pęcherz.
Będzie dobrze, może nie będzie potrzeby cięcia pionowego, ale to nie jest najważniejsze, tylko zdrowie. Bądź dobrej myśli, mocno Cię przytulam i wspieram❤️🥰Pytaj, odpowiem na Twoje wątpliwości.
Marzena17

Data operacji: 24 maja 2019
Powód operacji, zabiegu: Mięśniaki, krwotoczne miesiączki.
Zakres operacji: Macica i jajniki.
Wynik HP: Ok
Terapia hormonalna: Od lipca '21 System 50. Oekolp forte, Gynoflor 2 miesięce po operacji. Qlaira rok i 4 miesiące przed operacją.

Postprzez Mądrala » 9 kwi 2026, o 12:30

Hej ... dzięki ...
niestety nie laparoskopia będę mieć pionowe i spora ta moja mięśniakowa ośmiornica ... za 3 dni mnie na stół kładą, kazali się jakoś przygotować a ja z nerwów nie pamiętam co mówili i mnie paraliżuje .... jutro jadę po wyniki badań do operacji i nie wiem o co jeszcze przed nią pytać poza jednym ... czy mnie wybudzą i czy mogłabym mieć telefon, żeby napisać, że żyję ...
Mądrala

Zakres operacji: nie wiem. Czekam na operację, chcę się do Was zapisać, porozmawiać, dowiedzieć się czegoś ...

Postprzez eli-50 » 9 kwi 2026, o 12:50

Mądrala wszystko masz u nas opisane jak się przygotować. Oprócz zabrania niezbędnych rzeczy postaraj się zapanować nad stresem. Popij melisę. A telefon najlepiej, żeby był w bezpiecznym miejscu.
Pozdrawiam serdecznie :kolobok_give_heart2:
eli
eli-50

Terapia hormonalna: wprowadzona w 5 dobie po operacji (kolejno Climara, Fem 7, Systen 50 ), po 6 latach htz stopniowo odstawiona

Postprzez Mądrala » 9 kwi 2026, o 13:47

Boję się też skutków ubocznych, a naczytałam się tego, że hej ... i nasłuchałam od lekarzy też ... dobiło mnie wszystko i tak trzyma ... ale wiem, że to dla mojego zdrowia i nie mam wyjścia ...
Mądrala

Postprzez eli-50 » 9 kwi 2026, o 17:15

Skutki uboczne mogą nie wystąpić, a jeśli będą to mogą z czasem ustąpić. Zrób bilans zysków i strat. I wtedy zobaczysz czy warto powalczyć o zdrowie. Na przykładzie bliskiej mi osoby mogę powiedzieć, że ona zbyt późno zdecydowała się na operację. Doszły choroby współistniejące i ryzyko znacznie wzrosło. Więc niestety teraz musi żyć z dużym dokuczającym mięśniakiem.
Jeśli coś się dzieje nie tak z naszym zdrowiem trzeba działać, nie odkładać tego na później i potem żałować.
Sobie samej musiałam przetłumaczyć, że muszę walczyć, żeby zwyciężyć. Wiara pomogła.
Trzymaj się i nie poddawaj złym myślom.
Niebawem będzie z górki ;)
eli
eli-50

Postprzez Stokrotka2025 » 9 kwi 2026, o 18:30

Ja po małych zabiegach słyszałam jak mnie wołają a czasem czułam jak przenoszą ze stołu, ale to poważna operacja.... ja po innej obudziłam się/otworzyłam na chwilę oczy już w sali nadzoru podpięta do monitora, mierzenie ciśnienia, tlen z rurkami w nosie, dren, cewnik i pompa z fentanylem na 24h, muszę przyznać, że wtedy nie bolało, szafkę mi przywieźli podczas operacji, przyjedziesz na swoim łóżku, o żadnych telefonach nie myślałam, nie byłam w stanie ręki podnieść, teraz było mega lżej bo miałam laparo
Stokrotka2025

Data operacji: 2 lutego 2026
Powód operacji, zabiegu: mięśniaki i inne
Zakres operacji: trzon macicy
Wynik HP: czekam
Terapia hormonalna: różne przed laparo

Postprzez Marzena17 » wczoraj, o 21:00

To ja po wybudzenie po operacji przesunęłam się sama z niewielką pomocą z łóżka operacyjnego na moje łózko i nie byłam do niczego podpięta, żadnych rurek, tylko cewnik....
Masz rację Eli, że nie można zwlekać, zmieniamy się, starzejemy, chorujemy... I czasem trzeba zaufać lekarzom...ja jestem zadowolona z mojej decyzji o operacji, może za długo przeciągnęlam, bo wcześniej miałabym laparoskopowe.... Ale strach ma jednak wielkie oczy i obawa o te skutki uboczne, które nie wystąpiły i o pracę, o normalne życie ...
Mądrala jak się czujesz? Przesyłam dobrą energię :ymhug: :x %%-
Marzena17

Data operacji: 24 maja 2019
Powód operacji, zabiegu: Mięśniaki, krwotoczne miesiączki.
Zakres operacji: Macica i jajniki.
Wynik HP: Ok
Terapia hormonalna: Od lipca '21 System 50. Oekolp forte, Gynoflor 2 miesięce po operacji. Qlaira rok i 4 miesiące przed operacją.

Postprzez ASAJ75 » dzisiaj, o 13:13

Mądralo, weź to na spokojnie. Wiadomo, nikt nie lubi szpitali, ale spokojnie przez to przejdziesz jak my wszystkie.
Weź telefon, ładowarkę, ściągnij jakiś lekki film, dobrą książkę czy gazetkę miej- choć będziesz ciut ospała, więc może po prostu głównie będxie4sz podsypiać.
Przed zabiegiem pobiorą Ci krew, sprawdzą parametry, dadzą pewnie tabletkę na wyciszenie, potem wlew , zaśniesz na stole nie wiadomo kiedy i nie wiadomo kiedy się obudzisz. Ja to wspominam jak lekki haj po drinku- teraz leki anestezjologiczne raczej nie powodują mdłości.
Weź sobie wodę bez gazu, banana, musy te w tubkach, suchą bułkę albo andruty albo wafle ryżowe. Na nic więcej raczej nie będziesz miała ochoty. Weż kapcie i klapki pod prysznic, raczej koszule i luźnemajtki bawełniane a nie piżamy.
Do domu wypuszczą Cię max po 2-3 dniach. Cewniki nie jest problemem najczęściej, pewnie dostaniesz profilaktycznie antybiotyk. Nie boj się leków p/bólopwych gdy rana Ci będzie dokuczać. jak Cię będzie bolało albo nie będziesz mogła spać domagaj się leków.
Przygotuj bliskich że nie nie będziesz koło nich skakać, gotować, oni muszą koło Ciebie.
Po zabiegu żadnego dźwigania, nic zwdymającego ( woda bez gazu, nic smażonego, żadnych strączków, cebuli).
Jelita się poprzesuwają, więc będziesz je czuć inaczej( ale to nie oznacza że boleśnie- po prostu inaczej). Miej w domu jogurt naturalny, herbaty ziołowe , mus jabłkowy , siemię lniane- gdyby przyszły chwilowe zaparcia. Zainwestuj w stołek pod stopy przy siedzeniu na kibelku - pomaga się wypróżnić. Póki nie masz - wysokie książki pod stopy. Sex, wiadomo , na 6-8 tygodni zakazany.
Po operacji od razu staraj się ruszaj rękami i choć kręć stopami, pewnie dostaniesz zastrzyki do domu p/ zakrzepowe.
Ja wspominam ten czas nienajgorzej.
Poproś o spotkanie w szpitalu z fizjoterapeutą, który podpowie jak podnosić się z łózka, jak ewentualnie kichać, jak korzystać z toalety( u mnie okazało się że całe życie robiłam to źle😂).

trzymam kciuki, odzywaj się po…
zobaczysz, zabieg poprawi Ci jakość życia!!!
ASAJ75

Data operacji: 5 lipca 2022
Powód operacji, zabiegu: Rak trzonu macicy G3
Zakres operacji: Usunięcie macicy, jajowodów -22.03.22, jajników, węzłów chłonnych-05.07.22
Wynik HP: W jednym z 13 usuniętych węzłów przerzut nowotworu
Terapia hormonalna: Nie

Powrót do Czekam na operację