Kiedy pierwsze wycieczki

Czego się spodziewać i jak sobie radzić

Kiedy pierwsze wycieczki

Postprzez Zizi » 14 maja 2024, o 21:28

Witam was :)
Sledze forum od ok tygodnia. Dobrze ze jest takie miejsce❤️
Pytanie - kiedy zaczęłyście się wybierać na jakieś wycieczki, wyjazdy, wakacje. "Siedzialyscie" 2 mc w domu, czy np po 6tyg zaliczyłyscie jakiś weekendowy wypad ze spacerami itp?
Nie znalazłam nigdzie takich wypowiedzi w tym temacie. Jeśli był gdzieś taki wątek to chętnie poczytam. I tak wiem, każdy to indywidualny "przypadek" :)
Trzymajcie się ciepło!!!!
Zizi

Data operacji: 7 maja 2024
Metoda operacji, zabiegu: cięcie poprzeczne
Powód operacji, zabiegu: Mięśniaki maxicy
Zakres operacji: 1.opka 7.05. Laparaskopowo-usuniecie jedynie trzonu i jajowodów
2.opka na następny dzien 8.05. Cięcie poprzeczne- po mocnym krwawieniu musieli ponownie otworzyć i usunęli też szyjkę.
Wynik HP: Jeszcze brak
Terapia hormonalna: Brak

Re: Kiedy pierwsze wycieczki

Postprzez CichoSza » 14 maja 2024, o 21:56

Pamiętaj o tym, że będąc na zwolnieniu lekarskim, nie można jeździć na wycieczki. A jeśli czujesz się na tyle dobrze, by powrócić do pracy (sama wróciłam po trzech miesiącach), to moim zdaniem nic nie stoi na przeszkodzie, żeby gdzieś wyjechać i pospacerować, oczywiście bez rzucania się od razu na głęboką wodę.
CichoSza

Data operacji: 5 grudnia 2023
Powód operacji, zabiegu: rak trzonu macicy G2 1A
Zakres operacji: wycięcie macicy, szyjki i przydatków
Wynik HP: rak trzonu macicy G1 1B
Terapia hormonalna: brak

Postprzez Zizi » 15 maja 2024, o 10:43

Nie jestem na zwolnieniu lekarskim, stąd moje pytanie. 😊
Czyli brak wyjazdów wiązał się najczęściej z zwolnieniem lekarskim? Czy jednak złym samopoczuciem? Czy 7tyg po można już więcej dreptac? Normalnie siadać itp?
Troszkę się załamałam, czytając o tych wszystkich "obostrzeniach".
Bo z tego co widzę, nie tylko ja usłyszałam w gabinecie lekarskim "po laparoskopii szybko Pani dojdzie do siebie" A jednak byłam cięta.. I teraz przechodze załamania 😑
Zizi

Zakres operacji: 1.opka 7.05. Laparaskopowo-usuniecie jedynie trzonu i jajowodów
2.opka na następny dzien 8.05. Cięcie poprzeczne- po mocnym krwawieniu musieli ponownie otworzyć i usunęli też szyjkę.

Postprzez CichoSza » 15 maja 2024, o 16:16

U mnie doszło do zakażenia rany pooperacyjnej, więc zwolnienie polegało na powolnym dochodzeniu do siebie. Wyjazdy mi nie były w głowie.

Natomiast pierwszy raz spotykam się z pytaniem, czy po laparotomii można po 7 tygodniach normalnie siadać. Oczywiście, że można. Jeżeli lekarz na wizycie kontrolnej po operacji nie widzi żadnych przeciwwskazań, rana się zagoiła, a Ty czujesz się dobrze, to powrót do lekkiej aktywności fizycznej jest wręcz wskazany.
CichoSza

Postprzez Zizi » 15 maja 2024, o 22:59

Dzieki za odp. Wcale ci sie nie dziwię, ze podroze nie byly w głowie. :(
Faktycznie głupio zabrzmiało z tym siadaniem 🙈
Miałam na myśli wstawanie, np z łóżka. Przepraszam za błąd. :kolobok_facepalm:
Zizi

Postprzez CichoSza » 16 maja 2024, o 08:09

Chyba rozumiem, o co Ci chodzi. Jeśli chodzi o takie normalne wstawanie, bez wcześniejszego przekręcania się na bok, spuszczania nóg itp., to u mnie to był jakiś drugi miesiąc po operacji. Podobnie ze spaniem na boku. Ale u mnie rana się paprała, pewnie jest wiele kobiet, które do sprawności wracają o wiele szybciej.

Fajnie, gdyby wypowiedziały się jeszcze inne Syrenki.
CichoSza

Postprzez ASAJ75 » 16 maja 2024, o 09:06

Zizi, ja dzień po operacji laparskopowego usunięcia macicy i jajowodów byłam na 1km spaceru i sukcesywnie zwiększałam wysiłek.
Około 7-8 tygodni po wsiadłam na rower i przejechałam się po płaskim 5km, 10 km zrobiłam po 2, 5 miesiąca, a potem znów trafiłam na stół, ale to po złym histpacie docinali resztę.
Rower pod górki podprowadzałam i unikałam wybojów.
Nie wolno nam dżwigać do końca życia- 5 kg to max. Sex możliwy po 6-8 tygodniach, jak lekarz da zielone światło.
Uważaj na wstawanie z łóżka, nawet zupełnie zdrowy człowiek nie powinien się zrywać, trzeba się kłaść na bok, spuszczać nogi i popychając się rękoma podnosić tułów. Na toalecie siedzieć opierając pełne stopy, ja się łapię że jak baletnica na palcach stawiam. Oddając stolec starać się nie przeć, kolana mieć wyżej niż brzuch, więc przyda się stołeczek. No i korzystając z obcych toalet absolutnie nie wolno oddawać moczu wisząc nad, tego w ogóle wszystkim kobietom nie wolno, bo niszczy mięśnie dna miednicy.
No i w kwestii zwolńienia i wycieczek. Ja byłam 8 tygodni na L4, w pracy dużo jeżdżę i daleko, a nie wolno zbyt długo siedzieć w jednej wymuszonej pozycji po naszej operacji, na wycieczkach bywałam. Pytanie co rozumiemy przez słowo wycieczka. Samolotowa czy autokarowa na L4 odpada, ale taka prywatna , autem, żeby się przejść w pięknych okolicznościach przyrody jest dozwolona, przecież to rehabilitacja( brak u nas urorehabilitantów). Oczywiście ostre chodzenie po górach, jakieś podskoki i inne nietypowe wysiłki na początku z rozsądkiem.
Więc jak widzisz, każdą rekonwalescencję przechodzi inaczej. Życzę żeby Twoja była jak najbardziej korzystna.
ASAJ75

Data operacji: 5 lipca 2022
Metoda operacji, zabiegu: laparoskopia
Powód operacji, zabiegu: Rak trzonu macicy G3
Zakres operacji: Usunięcie macicy, jajowodów -22.03.22, jajników, węzłów chłonnych-05.07.22
Wynik HP: W jednym z 13 usuniętych węzłów przerzut nowotworu
Terapia hormonalna: Nie

Postprzez Zizi » 16 maja 2024, o 09:55

Dzięki Asaj za odp. 😊 dałaś trochę otuchy, że nie u każdego to wygląda tak ciężko i że 3-6 mcy dziewczyny są wyłączone z normalnego życia codziennego. Bo tak to wygląda jak czytam wiele wypowiedzi 😔
Te wszystkie wskazówki o wstawaniu, toalecie itp znam i staram się je należycie wykonywać ;)
Chcemy się wybrać kamperem. A jak w wiadomo to tam nie ma super wygodnych łózek. Do tego będę "zmuszona" do robienia więcej kroków niż zwykle.
Miesiąc po cc to czułam się już względnie ok. (A była to jedna z gorszych operacji jakie miałam. Tydz leżałam plackiem) I się zastanawiam czy choc w odrobinę można to porównać do tego.
Zizi

Postprzez Samanti » 16 maja 2024, o 13:19

Dziewczyny jak czytam, że byłyście po 8 tygodni na l4 po laparoskopowym usunięciu macicy i jajowodów to jestem w szoku. Ja dziś wyszłam ze szpitala i dostałam tylko 2 tygodnie zwolnienia. Czy potem ktoś to przedłuży? Przychodnia? Co radzicie?
Samanti

Data operacji: 15 maja 2024
Powód operacji, zabiegu: Mięśniak
Zakres operacji: Trzon macicy i jajowody
Wynik HP: Ok

Postprzez Samanti » 16 maja 2024, o 13:20

Samanti

Data operacji: 15 maja 2024
Powód operacji, zabiegu: Mięśniak
Zakres operacji: Trzon macicy i jajowody

Postprzez Zizi » 16 maja 2024, o 15:57

No pewnie ze przedłuży w razie potrzeby. Ginekolog, ewent rodzinny.
Zizi

Postprzez eli-50 » 16 maja 2024, o 16:38

Zizi witaj :ymhug:
Jak wiesz każdy przypadek jest inny. W moim do 2 miesięcy chodziłam na zwolnionych obrotach. Potem usiadłam za kierownicę i zaczęłam normalnie funkcjonować. Po 7 miesiącach pojechałam na wycieczkę autokarową do Chorwacji. A potem wszystko wróciło do normalnego tempa. Teraz ledwo " wyrabiam się na zakrętach " :p
Pozdrawiam i życzę miłego wypoczynku połączonego z oszczędzaniem się %%-
eli
eli-50

Data operacji: 11 marca 2010
Powód operacji, zabiegu: mięśniaki macicy, polipy i cysty na jajnikach
Zakres operacji: usunięcie macicy z przydatkami i szyjką, pełna narkoza
Wynik HP: OK
Terapia hormonalna: wprowadzona w 5 dobie po operacji (kolejno Climara, Fem 7, Systen 50 ), po 6 latach htz stopniowo odstawiona

Postprzez Zizi » 16 maja 2024, o 19:36

Dzięki Eli :)
Zizi

Postprzez ASAJ75 » 16 maja 2024, o 20:26

Samanti- lekarz rodzinny lub ginekolog na kontroli przedłuży. Ja ze szpitala miałam 2 tygodnie, a potem dostałam na 4 tygodnie i potem jeszcze na 2. Nie byłam wygojona po 6 tygodniach w środku i gin ekolog sam zaproponował kolejne dwa. Każda z nas jest inna.
ASAJ75

Data operacji: 5 lipca 2022
Powód operacji, zabiegu: Rak trzonu macicy G3
Zakres operacji: Usunięcie macicy, jajowodów -22.03.22, jajników, węzłów chłonnych-05.07.22
Wynik HP: W jednym z 13 usuniętych węzłów przerzut nowotworu
Terapia hormonalna: Nie

Postprzez NotabenePanda » 23 lip 2024, o 21:33

Ja na boku przespałam pierwszą noc po operacji, na drugi dzień dwa razy wyrwałam cewnik i dren, cewnik zauważałam od razu bo się obsikałam a dren zauważyłam dopiero wieczorem a właściwie pielęgniarka go po prostu wyjeła bo trzymał się tylko na plastrze…. Chodzić staram się dużo ale tylko po ogrodzie i domu, na piesze wycieczki przy tych upałach się nie piszę. Czekam na wizytę kontrolną bo chcę dopytać kiedy ewentualny basen:)
NotabenePanda

Data operacji: 13 lipca 2024
Powód operacji, zabiegu: Mięśniaki
Zakres operacji: Planowany: trzon macicy/jajowody

Postprzez KatkaS » 28 lip 2024, o 15:46

Nie ma co się spieszyć . Ale do takich wniosków dochodzi się trochę za późno.
Pierwsze spacery po 2 tygodniach , takie powyżej kilometra. Ale od początku pilnowałam, żeby troszkę tych kroków przedreptać.
Chęci miałam ogromne , gorzej z siłą.
Jestem prawie 8 miesięcy po operacji usunięcia macicy i jajowodów. Robię długie, piesze wędrówki , marszobiegi , ćwiczę z hantlami o wadze 3 lub 4 kilo. Wzmacniam ciało. Dźwigać sztangi nie będę już chyba nigdy.
Poczekaj z intensywnym wysiłkiem , daj sobie czas. Warto się ruszać , spokojnie i powoli zwiększać dystans spacerów. Jak zaczynałam przesadzać to czułam podbrzusze, "kłucie" w pochwie, najadłam się tylko strachu.
KatkaS

Data operacji: 8 stycznia 2024
Powód operacji, zabiegu: Mięśniaki , krwotoczne miesiączki ze skrzepami, problemy z pęcherzem ze względu na naciekający mięśniak, bóle brzucha i jelit , uczucie pełności w jamie brzusznej.
Zakres operacji: Macica oraz jajowody

Postprzez Linanna » 10 lut 2025, o 14:15

Dziewczyny, zaczynam robić pierwsze plany odnośnie wakacji i zastanawiam się czy wyjazd w góry 6 miesięcy po operacji to dobry pomysł (jestem po laparotomii)? Marzę o pierwszych wędrówkach (stopień trudności raczej lekki, podejścia dla każdego), ale nie wiem czy to nie za szybko i nie powinnam odłożyć jeszcze o 1-2 miesiące. Dodatkowo wyjazd wiąże się z prowadzeniem auta przez 6 godzin. Proszę dajcie znać co myślicie.
Linanna

Data operacji: 11 stycznia 2025
Powód operacji, zabiegu: Miesniaki, krwotoki
Zakres operacji: Fundektomia- mini laparotomia
Terapia hormonalna: Ryeqo

Postprzez Stynka » 10 lut 2025, o 19:24

Z łatwymi podejściami pewnie dasz radę. Zresztą sama sobie tempo i szlaki wybierzesz. Prowadzenie auta podziel sobie na 2-3 odcinki z przerwą na rozprostowanie kości i mięśni ;)
Stynka

Data operacji: 3 grudnia 2018
Metoda operacji, zabiegu: cięcie pionowe
Powód operacji, zabiegu: rak trzonu macicy G3
Zakres operacji: rozszerzone usunięcie macicy z przydatkami
Wynik HP: potwierdzony G3; naciek ogniskowo zajmuje 3/4 mięśnia
Terapia hormonalna: aktualnie brak

Postprzez Linanna » 10 lut 2025, o 19:35

Stynka, dziękuję bardzo ♥️ Humor odrazu się polepszył ☺️
Linanna

Data operacji: 11 stycznia 2025