za chwilę operacja

Tu zapraszamy nowe kobietki przygotowujące się do operacji - razem z nami będzie Wam łatwiej

za chwilę operacja

Postprzez Mądrala » 3 kwi 2026, o 20:58

Cześć,
w przyszłym tygodniu mam operację usunięcia macicy. Boję się, a teksty "wiele osób przez to przeszło" nie pomagają. Nie mam zielonego pojęcia, jak się przygotować, co zabrać ze sobą, co jest ważne... co najważniejsze.. Proszę, podpowiedzcie, doradźcie i "podnieście mnie" trochę, bo ta cała sytuacja mnie zżera ....
Mądrala

Data operacji: 13 kwietnia 2026
Metoda operacji, zabiegu: cięcie pionowe
Powód operacji, zabiegu: Mięśniak - macica olbrzymia
Zakres operacji: nie wiem. Czekam na operację, chcę się do Was zapisać, porozmawiać, dowiedzieć się czegoś ...
Wynik HP: nie wiem
Terapia hormonalna: nie wiem

Re: za chwilę operacja

Postprzez olikkk » 3 kwi 2026, o 23:26

Hejka Mądrala :ymhug:
Spróbują podnieść jako ta , która została syrenką już 16 lat temu i ma się całkiem dobrze ;)
Sporo tu na te tematy , które Cię interesują już pisaliśmy wielokrotnie i można sobie poczytać, ale na początek polacam wątek o tym co się przyda w szpitalu

Zaraz podrzucę jeszcze coś co się może przydać :)
Tu są wątki na temat tego na co uważać po operacji

Tutaj o tym jak wstawić z łóżka po operacji i nie tylko

To na początek, a potem poszperaj jeszcze w tych działach :x
Trzymaj się i bądź dobrej myśli :ymhug:
olikkk
olikkk
Glowny Moderator

Data operacji: 23 lutego 2010
Metoda operacji, zabiegu: cięcie poprzeczne
Powód operacji, zabiegu: Mięśniaki macicy
Zakres operacji: Usunięcie macicy z przydatkami
Znieczulenie dolędźwiowe
Wynik HP: OK
Terapia hormonalna: Systen 50
od kwietnia 2010 roku
Na wyraźne efekty czakałam ok 2 miesięcy

Postprzez eli-50 » 3 kwi 2026, o 23:28

Witaj :ymhug:
Wiele z nas przez to przechodziło i wiemy jak nerwy mogą dać popalić. Po operacji przychodzi ulga, że już jest po. Uwierz, że wszystko będzie dobrze i wrócisz do zdrowia. To lepsza droga niż zadręczanie się.
Na forum jest mnóstwo informacji. Przejrzyj szczególnie dział " Przed operacją ".
Pozdrawiam i życzę pomyślnego zabiegu :x
eli
eli-50

Data operacji: 11 marca 2010
Metoda operacji, zabiegu: cięcie poprzeczne
Powód operacji, zabiegu: mięśniaki macicy, polipy i cysty na jajnikach
Zakres operacji: usunięcie macicy z przydatkami i szyjką, pełna narkoza
Wynik HP: OK
Terapia hormonalna: wprowadzona w 5 dobie po operacji (kolejno Climara, Fem 7, Systen 50 ), po 6 latach htz stopniowo odstawiona

Postprzez Stokrotka2025 » 4 kwi 2026, o 12:58

A nie da się laparoskopii? Na który tc wygląda macica? Poczytaj wątki w dziale przed operacją, ja 2 mce po więc niewiele pomogę
Poproś o leki na spanie/uspokajające przed nocą, potem przeciwbólowe jak lecą, leki przeciwwymiotne po wybudzeniu, dobrze, żeby ktoś był przy łóżku w razie czego jak się wybudzisz, ale i tak na nadzorze z kablami będziesz, poćwicz na sucho teraz przekręcanie się z łóżka, wstawanie bokiem, kichanie na bok itp. itd. przy cięciu pionowym pewnie będzie cewnik i dren, u mnie wyciągnęli babce w czwartek (operacja we wtorek) a w sobotę wysłali do domu, zszywki w pionie na cały brzuch
Stokrotka2025

Data operacji: 2 lutego 2026
Metoda operacji, zabiegu: laparoskopia
Powód operacji, zabiegu: mięśniaki i inne
Zakres operacji: trzon macicy
Wynik HP: czekam
Terapia hormonalna: różne przed laparo

Postprzez Marzena17 » 5 kwi 2026, o 17:20

Witaj Mądrala :ymhug: :x
Takie same uczucia miałam, gdy 7 lat temu szykowałam się na operację, ale tutaj na forum znalazłam ogromne wsparcie.
Miałam cięcie pionowe i nie miałam drenu, a cewnik zakladają każdej kobiecie przed operacją. Nie miałam problemów z wybudzeniem, nie miałam wymiotów, zasnęlam na sali operacyjnej i szybko się wybudziłam. Potem byłam na sali pooperacyjnej.
Trzeba się przestawić, zwolnić, dać sobie czas na wygojenie, a potem wraca się do normalności.
Żyję dużo lepiej niż przed operacją, bo nie mam krwotocznych miesiączek i olbrzymiej macicy z mięśniakami gigantami, które uciskały na pęcherz.
Będzie dobrze, może nie będzie potrzeby cięcia pionowego, ale to nie jest najważniejsze, tylko zdrowie. Bądź dobrej myśli, mocno Cię przytulam i wspieram❤️🥰Pytaj, odpowiem na Twoje wątpliwości.
Marzena17

Data operacji: 24 maja 2019
Metoda operacji, zabiegu: cięcie pionowe
Powód operacji, zabiegu: Mięśniaki, krwotoczne miesiączki.
Zakres operacji: Macica i jajniki.
Wynik HP: Ok
Terapia hormonalna: Od lipca '21 System 50. Oekolp forte, Gynoflor 2 miesięce po operacji. Qlaira rok i 4 miesiące przed operacją.

Powrót do Czekam na operację