I mnie dopadło... Aneczka15

Już są po operacji

Re: I mnie dopadło... Aneczka15

Postprzez Marzena17 » 2 sie 2019, o 16:12

Aneczko @};- Cieszę się, że Twój Syn dostał tę pracę, ale przykro mi z powodu stanu Twoich kości. Kurczę, ile ta memomenda robi szkody, niby nie miałaś objawów, a tak Cię załatwiła, najpierw ten mięśniak, a teraz osteoporoza. Najważniejsze, że zrobiłaś to badanie, teraz możesz coś zrobić, aż nie chcę myśleć, co by było gdybyś nic nie robiła w tym kierunku. Swoją drogą, nie wiemy, co siedzi w nas w środku. Czyli htz nie jest taka zła, na jedno pomaga, na drugie szkodzi. A przecież chodziłaś regularnie do gina. I po co ta profilaktyka? Aneczko, jesteś bardzo mądra, że robisz te wszystkie badania. Trzymam kciuki, nie załamuj się. Będzie dobrze Kochana :kolobok_heart: :-bd %%-
Marzena17

Data operacji: 24 maja 2019
Metoda operacji, zabiegu: cięcie pionowe
Powód operacji, zabiegu: Mięśniaki, krwotoczne miesiączki.
Zakres operacji: Macica i jajniki.
Wynik HP: Ok
Terapia hormonalna: Od lipca '21 System 50. Oekolp forte, Gynoflor 2 miesięce po operacji. Qlaira rok i 4 miesiące przed operacją.

Postprzez Aneczka15 » 2 sie 2019, o 16:19

Generalnie powinnyśmy też zrobić sobie poziom wit D3. Najczęściej są niedibory i trzeba suplementowac.Od jesieni do wiosny. A wiosna, lato i ciepła jesień jest po to, żeby łapać tę witaminę z pobytu na słońcu bez filtrów UV. Badanie poziomu tej wit jest platne i u nas kosztuje 65 zł. Ja oczywoscie mam niedobór i moja rodzinna zimą stwierdziła, że kazdy ma i inni mają jeszcze mniej i żyją. Z satysfakcją zatem pokażę mendzie wynik dzisiejszego badania. Bo wit D3 odpowiada za transport wapnia z krwi do kości. To że ja mam dużo wapnia we krwi to nie znaczy, że trafił on do kości.
Aneczka15

Data operacji: 18 czerwca 2019
Metoda operacji, zabiegu: cięcie poprzeczne
Powód operacji, zabiegu: Mięśniak trzonu macicy, torbiel jajowodu.
Zakres operacji: Laparotomia, usunięcie trzonu macicy i jajowodów z pozostawieniem szyjki macicy i jajników
Terapia hormonalna: Ovestin krem

Postprzez Aneczka15 » 2 sie 2019, o 16:27

Mario Kochana, lekarze twierdza, że osteoporoza nie boli, i zbyt mały poziom wit D3 też. W źródłach czesto pisze, że jednak są bóle kostno stawowe... I bądź tu mądry. Podobne bóle daje też chory kręgosłup. Mi ostatnio powiedział gość od usg, że na pewno u mnie w kregoslupie cos sie dzieje i stąd też są bóle , bo nikt w wieku 50 lat nie ma zdrowego kręgosłupa. A moim wynikiem rtg mogę się podetrzeć, bo taki opis jest smiechu wart, że wszystko dobrze. Dlatego idę jeszcze do neurologa i żeby sprawę bóli zamknąć, chcę prosić o skier na rezonans czy coś kregoslupa lędźwiowego. Wtedy już będzie jako taki obraz całości. Mario mialam takie bóle jak Ty kiedy zaczęłam szukać przyczyny. Teraz po operacji nie sa już takie okropne jak przed, bo mięśniak też uciskał. I tak to latam od Annasza do Kajfasza. Pomału się wszystko klaruje. Jedno jest pewne, czeka mnie dieta, ruch i suplementacja.
Aneczka15

Zakres operacji: Laparotomia, usunięcie trzonu macicy i jajowodów z pozostawieniem szyjki macicy i jajników

Postprzez Stynka » 2 sie 2019, o 16:29

Aneczko :ymhug: Przykro mi z powodu strachu pt. Co w kościach piszczy ;) jakieś 10 lat temu zrobiłam badania stopy? pięty? nie pamiętam. Wynik w dolnej granicy normy. Lekarz rodzinny i znajoma lekarka "olałli" to. Inna lekarka stwierdziła, że tylko badania biodra i kręgosłupa są miarodajne. Jeszcze inna lekarka powiedziała możne łykać dawki D3, ale... badań w kierunku działań ubocznych jest "jak na lekarstwo" ;)
Stynka

Data operacji: 3 grudnia 2018
Powód operacji, zabiegu: rak trzonu macicy G3
Zakres operacji: rozszerzone usunięcie macicy z przydatkami
Wynik HP: potwierdzony G3; naciek ogniskowo zajmuje 3/4 mięśnia
Terapia hormonalna: aktualnie brak

Postprzez Anita71 » 2 sie 2019, o 16:41

Kurde tyle tego wszystkiego z każdej strony Aneczko walcz!
Anita71

Data operacji: 17 grudnia 2018
Powód operacji, zabiegu: ogniska rozrostu gruczołowego z atypią w obrębie polipa endometrialnego, mięśniaki
Zakres operacji: wycięcie macicy z przydatkami
Wynik HP: wynik jak po wyłyżeczkowaniu
Terapia hormonalna: nie miałam

Postprzez Anita71 » 2 sie 2019, o 16:41

Dziękuję za wyjaśnienie!
Anita71

Powód operacji, zabiegu: ogniska rozrostu gruczołowego z atypią w obrębie polipa endometrialnego, mięśniaki

Postprzez Aneczka15 » 2 sie 2019, o 16:42

No tak Stynko, bo z nas już przecież mało pożytku, to po co badać stare baby? Jak się połamie, to szybciej z tego świata zejdzie. Taka polityka. Badania są drogie, nierefundowane, świadomość ogólnie też taka sobie. W rejestracji prywatnej do specjalisty od osteoporozy nie ma kolejek, bo nie ma chętnych, bo to 150 zł. A na fundusz, jak coś u staruszki wyjdzie, to pół roku czekania. Te moje informacje, mysle, że są dla nas istotne. Nie najważniejsze, ale istotne. Bo tu jest dużo przedwczesnych menopauz.
Aneczka15

Postprzez Aneczka15 » 2 sie 2019, o 16:46

Będę walczyc, a jak:) Tylko przeraża mnie, jak na mnie spojrzy rodzinna, jak znowu do niej pójdę z tym cukrem, osteoporozą, a kto wie, moze i z kręgosłupem. Przecież nie będę bez przerwy za wszystko płacić... A ona musi mieć jakiś ogólny zarys u siebie.
Aneczka15

Postprzez Aneczka15 » 2 sie 2019, o 16:47

:-ss :kolobok_shok: :kolobok_mda:
Aneczka15

Postprzez KaSta » 2 sie 2019, o 16:53

Aneczko :ymhug: zdrowia Ci życzę i cierpliwości w procesie leczenia, zdrowienia i zapobiegania.

To jednak prawda, że gwarancja do 40stki;)
KaSta

Data operacji: 19 lutego 2019
Metoda operacji, zabiegu: laparoskopia
Powód operacji, zabiegu: Rak trzonu macicy g2/g3 (częściowo surowiczy)
Zakres operacji: Wycięta macica z przydatkami, węzły chłonne, wycięcie sieci
Wynik HP: Rak trzonu macicy g2/g3 (endometrialny - to lepiej, niż surowiczy- tak powiedział gin-onko)
Terapia hormonalna: Nie

Postprzez maria » 2 sie 2019, o 17:02

Kasta moja gwarancja była do 50 potem po operacji zaczęło się wszystko sypać
i coraz bardziej myślę ,że to menomenda
Aneczko jeżeli lekarka Ci nie odpowiada to ją zmień
ja zmieniłam zimą ,kiedy przepisywała mi antybiotyki ,a one nic nie pomagały
drugą rzeczą było ,że zawsze w każdej chorobie widziała przerzut
miałam dosyć zmieniłam i jestem zadowolona :x
maria

Data operacji: 16 września 2015
Powód operacji, zabiegu: rak trzonu macicy
Zakres operacji: usunięcie macicy z przydatkami
Wynik HP: rak trzonu G3
Terapia hormonalna: brak

Postprzez Aneczka15 » 2 sie 2019, o 17:22

:ymhug:
Aneczka15

Postprzez Marzena17 » 2 sie 2019, o 17:26

Aneczko :kolobok_heart: :-bd
Marzena17

Data operacji: 24 maja 2019
Powód operacji, zabiegu: Mięśniaki, krwotoczne miesiączki.
Zakres operacji: Macica i jajniki.
Terapia hormonalna: Od lipca '21 System 50. Oekolp forte, Gynoflor 2 miesięce po operacji. Qlaira rok i 4 miesiące przed operacją.

Postprzez Anita71 » 2 sie 2019, o 20:50

:x
Anita71

Postprzez anulek » 2 sie 2019, o 21:45

Tak teraz biorę jedną tabletkę dziennie przez cały rok,, ale przez pierwsze trzy miesiące rano i wieczorem po jednej DÊ 2000 żeby uzupełnić poziom. Witamina D3 jest bardzo słabo przyswajalna więc latem też biorę do mało jest dni słonecznych i czasu mojego przebywania na słońcu. Robiłam kiedyś dla sprawdzenia wynik z D3 to wyszło że mam w połowie tego co powinno być przy codziennym łykaniu, więc nie można przedobrzyc
anulek

Data operacji: 8 lipca 2015
Powód operacji, zabiegu: nowotwór złośliwy trzonu macicy
Zakres operacji: macica,przydatki,węzły chłonne
Wynik HP: ok
Terapia hormonalna: nie

Postprzez eli-50 » 2 sie 2019, o 22:02

Aneczko zbiera się u Ciebie trochę tego wszystkiego. Taka kolej rzeczy, im jesteśmy starsze tym więcej dolegliwości się przyplątuje. Przedwczesne menopauzy owszem to spory problem. I dlatego uważam, że jeśli jest możliwość, to warto stosować htz przynajmniej przez pierwsze 5 lat. Witamina D3 też jak najbardziej wskazana i to przez cały rok w naszej szerokości geograficznej. Pozdrawiam Cię cieplutko i życzę uporania się z problemami zdrowotnymi %%- %%- %%- :x
eli
eli-50

Data operacji: 11 marca 2010
Powód operacji, zabiegu: mięśniaki macicy, polipy i cysty na jajnikach
Zakres operacji: usunięcie macicy z przydatkami i szyjką, pełna narkoza
Wynik HP: OK
Terapia hormonalna: wprowadzona w 5 dobie po operacji (kolejno Climara, Fem 7, Systen 50 ), po 6 latach htz stopniowo odstawiona

Postprzez Rabenka72 » 2 sie 2019, o 22:03

Ściskam mocno Twojego dzielnego syna :ymhug: Jest młody i takie sprawy hartują, zawsze lepiej jak dzieje się to na starcie, chociaż wiadomo porażki bolą.

Mój za to jest tzw. ciepłe kluchy, interesuje się astronomią, dużo czyta, komputer, pracuje w sądzie. Zarobki śmiechu warte ale skoro mu póki co to odpowiada i rodziny nie ma, no i maja dostać teraz podwyżki, po tych protestach i następne w styczniu chyba.

Widzę że masz nowego wroga, podstępnego. Ja póki co nie mam meno, trochę dziwne, bo moja mama przekwitła jak miała 45 lat, jednak od wielu lat ja biorę wit D3 regularnie i wynik mam dopiero w granicach normy. Pamiętaj też że po 50-tce trzeb brać kombo tj. K2-MK7 + D3 dla lepszego osadzania się wapnia w kościach
Obrazek
Rabenka72

Data operacji: 13 listopada 2020
Metoda operacji, zabiegu: laparoskopia
Powód operacji, zabiegu: Szybko rosnący mięśniak, macica mięśniakowata, ucisk na pęcherz.
Zakres operacji: Usunięcie trzonu macicy z jajowodami z zostawieniem jajników i szyjki.
Wynik HP: OK
Terapia hormonalna: Brak

Postprzez Aneczka15 » 2 sie 2019, o 22:59

Kochane moje Dziewczyny:)
Aneczka15

Postprzez Aneczka15 » 2 sie 2019, o 23:04

Mój syn też marzył o pracy, gdzie się nie ubrudzi, jest trenerem sportów siłowych i technikiem żywienia. Zamilowanie do kuchni mu przeszło po szkole, a z trenowania nie da rady się utrzymać, bo nie ma doświadczenia. I musiał zmienić priorytety. Bo ani praca sprzedawcy ani mordercza praca w kuchni nie da dobrych zarobków. Huta to szansa, ale boi się, nie przywykł do takiej pracy. Zatem staż jest dobry, bo nie będą oczekiwać nie wiadomo czego, ale będą go uczyć. Jak będzie, zobaczymy. Kibicuję mu:)
Aneczka15

Postprzez Aneczka15 » 2 sie 2019, o 23:10

A propos moich chorobowych wrogów. Nigdy bym nie przypuszczała, że takie rzeczy powyłażą. Mój mąż zawsze mówił , że jestem koń. Bo w ogóle nie chorowalam. Wszystko dookoła chodziło połamane, osmarkane, kaszlące, z biegunkami a ja nic. No to teraz mam. Pomenopauzalna rozsypa. Ale biorę byka za rogi:) Dobrze, że wiem z czym walczyć :) A Wy, jak zwykle , jesteście cudowne:)
Aneczka15

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Przygotowały się z naszą pomocą