Bóle, kaszle - co robić? / Powikłania - autoprzeszczep nerki

Re: Bóle, kaszle - co robić?

Postprzez olikkk » 10 kwi 2014, o 20:37

MałaMi śliczna Syrenko nasza kochana nie mów, że każda decyzja jaką podejmiesz będzie zła, bo jak znam Twoją historię, to podjęłaś już w swoim krotkim życiu sporo ważnych decyzji, wszystkie były odważne i trafione, więc jestem pewna, że tym razem będzie tak samo i cokolwiek zdecydujesz, to będziemy Cię nadal mocno wspierać na wszelkie możliwe sposoby, zwłaszcza modlitwą :ympray:
Mocno Cię przytulam :ymhug: i wierzę, że dasz radę :x
olikkk
olikkk
Glowny Moderator

Data operacji: 23 lutego 2010
Metoda operacji, zabiegu: cięcie poprzeczne
Powód operacji, zabiegu: Mięśniaki macicy
Zakres operacji: Usunięcie macicy z przydatkami
Znieczulenie dolędźwiowe
Wynik HP: OK
Terapia hormonalna: Systen 50
od kwietnia 2010 roku
Na wyraźne efekty czakałam ok 2 miesięcy

Postprzez Anetta R. » 10 kwi 2014, o 21:06

MałaMi, 17 lutego wycięto mi lewą nerkę. Wszyscy byli zaskoczeni, bo wiedzieliśmy tylko o wodonerczu spowodowanym guzem, które - w optymistycznej wersji - miało ustąpić po usunięciu guza uciskającego moczowód, jednak gdy chirurdzy mnie otworzyli przerazili się, bo okazało się, że nerka jest marska i cała w ropniach, a poszerzony moczowód tak kruchy, że w każdej chwili mógł pęknąć. Co ciekawe, tę nerkę miałam chorą od lat, może nawet od dzieciństwa, a objawów zero - dobre wyniki badań moczu, zero dolegliwości, bo prawa nerka pracowała również za tę chorą i już dawno przejęła jej funkcję. Póki co nie odczuwam różnicy pomiędzy życiem z dwiema nerkami, a życiem z jedną, pewnie dlatego, że tak naprawdę z jedną sprawną żyję od lat, choć zupełnie nie byłam tego świadoma. Bardziej we znaki daje mi się cięty pęcherz i pooperacyjne nietrzymanie moczu. W dzień sobie z nim radzę, ale spać muszę z pieluchą, bo chociaż budzę się na siusiu (na szczęście już nie co godzinę czy pół, jak przez pierwszy miesiąc po operacji, tylko dwa razy w ciągu nocy), to i tak samo też jeszcze leci, gdy śpię.

Przyznam Ci się, że swoją przygodę z forum zaczęłam od przeczytania Twojego wątku - przez "chwytliwy" tytuł, a potem już mnie wciągnął ze względu na nerkę właśnie. Ostatnio mam tyły w czytaniu Ciebie, ale na dniach je nadrobię.

Pozdrawiam Cię cieplutko i... bądź dobrej myśli.

Trzymaj się! :YMHUG:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Tyły już nadrobione - dużo tego nie było.

Poczytałam i jestem w szoku - tyle się wycierpiałaś...

Powiedz mi, taka chudziutka zawsze byłaś, czy to skutek operacji, jakie przeszłaś. Pytam, bo moja normalna waga to 48-50 kg przy wzroście 163, ale ja od urodzenia chudzielcem jestem i jeśli wierzyć domowej wadze, to teraz, po dwóch operacjach ważę 46 kg.
Anetta R.

Data operacji: 17 lutego 2014
Metoda operacji, zabiegu: cięcie pionowe
Powód operacji, zabiegu: Mięsak trzonu macicy
Zakres operacji: Histerektomia (usunięcie macicy z przydatkami), niska resekcja przednia odbytnicy z guzem i fragmentem pęcherza moczowego, nefrektomia lewostronna (usunięcie nerki z moczowodem).
Wynik HP: HP OK. Adenosarcoma uteri (low grade, pt3b, FIGO IIIB), czyli gruczolakomięsak trzonu macicy zbudowany ze składnika mięsaka podścieliskowego o niskim stopniu złośliwości, z komórek o małej atypii i sporadycznej aktywności mitotycznej oraz łagodnego składnika nabłonkowego z rozproszonych cewek gruczołowych. Ogniska mięsaka w tkankach ściany miednicy po stronie lewej - niski stopień złośliwości, mała atypia, sporadyczna aktywność mitotyczna, czyli czekamy na rozwój akcji, a raczej jego brak. PET 2015 i 2018 - brak zmian nowotworowych.
Terapia hormonalna: Decapeptyl Depot 3,75 mg (dawka jednorazowa), Orgametril - 1 tabletka rano, 1 wieczorem.

Postprzez basia65 » 10 kwi 2014, o 22:08

basia65 Obrazek
basia65

Data operacji: 12 sierpnia 2013
Powód operacji, zabiegu: mięśniaki macicy
Zakres operacji: usunięcie macicy i przydatków

Postprzez wanda77 » 11 kwi 2014, o 09:43

MałaMi witaj słoneczko, trudno mi doradzać w tej trudnej materii, ale naskrobę o koleżance z pracy, która miała lat jak wycięli jej nerkę razem z guzem nie złośliwym. Dzisiaj ma 58 lat i żyje komfortowo. Po operacji zbierała się szybko a na zwolnieniu była 2 miesiące bo chciała spokojnie wrócić do pracy i posiedzieć w domu z 8 letnim synem. Było to 20 lat temu ale niedawno rozmawiałyśmy o tym. Jako jedyna wie o moich przejściach i często mnie wspiera psychologicznie. Nie da się jednak trzymać choroby w tajemnicy w pracy bo trudno jest czasami a wsparcie i zrozumienie jest ważne.
Liczę że wszystko się ułoży i podejmiesz dobrą decyzję . Jesteś silną piekna kobietą i walcz bo masz dla kogo . Całuję i ściskam . :ymhug: :ymhug: :ymhug: :ymhug: :ymhug: %%- %%- %%- %%- %%- %%- %%- %%-
wanda77

Data operacji: 20 sierpnia 2013
Zakres operacji: radykalna operacja wycięcie jajników, węzłów , oraz macicy
Wynik HP: ok
Terapia hormonalna: estrofem

Postprzez MałaMi1980 » 11 kwi 2014, o 14:18

Hej moje kochane dziewczyny. Co ja bym bez Was zrobiła? Zginęłabym marnie. Bardzo Wam dziękuję za słowa otuchy. Anetta - odpowiadając na Twoje pytanie - ja to taki troszkę pulpecik byłam zawsze. Przy wzroście 158 cm przed operacją ważyłam 56 kg. No cóż - lubię dobrze zjeść :D Po obu operacjach waga mi zjechała do 49 kg. Ale zważywszy na to, że po ostatniej operacji leżałam prawie tydzień pod samymi kroplówkami to nie ma co się dziwić. Bardzo Ci dziękuję, że opisałaś swoje przejścia. Podniosłaś mnie trochę na duchu. Wczoraj przeglądałam różne fora i faktycznie ludzie piszą, że żyją bez problemów z jedną nerką i w niczym im to nie przeszkadza. Chyba nie mam innego wyjścia jak tylko nabrać trochę ciałka i jednak zdecydować się na usunięcie tej nerki. Nie wyobrażam sobie chodzenia do końca życia z Wackiem u boku. Poza tym może ten lekarz ma rację. Przecież ta nerka mi się już nie zregeneruje. Będę się męczyć z Wackiem a faktycznie za parę lat może okazać się, że i tak trzeba ją usunąć. Echhh.... wszystko zostawiam w rękach Boga. Choć nie jestem gorliwą katoliczką mocno wierzę w to, że skoro wywinęłam się śmierci po raz trzeci to Bóg ma jakieś plany względem mnie. A to wszystko czego doświadczam nie dzieję się bez przyczyny. Nie ma co się nad sobą użalać tylko spinam poślady i walczę dalej o swoje zdrowie i życie. Przecież i tak nie mam wpływu na swój organizm. On żyje własnym życiem i wcale mnie nie słucha :D Ale ja go muszę ustawić do pionu. Przede wszystkim nastawić się na myślenie, że od dziś będzie już tylko lepiej. I że został mi tylko jeszcze jeden malutki kroczek do odzyskania zdrowia. Bóg podarował mi przecież drugie życie, więc grzech byłoby tego nie wykorzystać prawda?
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
MałaMi1980

Data operacji: 26 września 2013
Powód operacji, zabiegu: Rak szyjki macicy I B1
Zakres operacji: Podłużne otwarcie powłok jamy brzusznej.Całkowite rozszerzone wycięcie macicy z przydatkami sposobem Wertheima
Terapia hormonalna: Lenzetto

Postprzez vika45 » 11 kwi 2014, o 14:30

E, tam przeżyjesz wszystko! Jak to powiędział mój bardzo pobożny teść:Pan Bóg kocha cierpiących :)) :)) wolałam nie dyskutować na ten temat z kościelnym =)) =))
Człowiek a zwłaszcza kobieta wytrzyma wszystko :) Ja się już przestałam zastanawiać dlaczego muszą ciągle we mnie grzebać. Śliczna z Ciebie dziewczyna a takim pulpecikiem to bym chciała być :)) :))
VikaObrazek
vika45

Data operacji: 20 lutego 2012
Powód operacji, zabiegu: przerost endometrium,guz jajnika
Zakres operacji: usunięta macica i przydatki, metodą Richardsona
Terapia hormonalna: Systen 50-terapia ukończona

Postprzez iwon62510 » 11 kwi 2014, o 16:04

Mała jesteś wielka... :x :x z pomocą Boga i ludzi dasz radę.. :)
Obrazek usunięta macica 1 marzec 2011.łódzkie..1965..
iwon62510

Data operacji: 1 marca 2011
Powód operacji, zabiegu: mięśniakowata macica
Zakres operacji: usunięcie macicy
Terapia hormonalna: HTZ Estrofem..2,5 roku...teraz przerwa

Postprzez olikkk » 11 kwi 2014, o 20:41

MałaMi moja kochana, nie przestajesz mnie zadzwiać, szacun :kolobok_give_rose:
Jestem spokojna o Ciebie, z takim podejściem możesz góry przenosić i tego Ci życzę, mając Cię wciąż w modlitewnej pamięci :-$
Mocno Cię przytulam :ymhug:
olikkk
olikkk
Glowny Moderator

Znieczulenie dolędźwiowe
od kwietnia 2010 roku

Postprzez basia65 » 11 kwi 2014, o 20:47

MałaMi jesteś silną i piękną kobietą, wierzę, że wszystko będzie OK :ymhug: :x @};- %%- %%-
basia65 Obrazek
basia65

Data operacji: 12 sierpnia 2013
Powód operacji, zabiegu: mięśniaki macicy
Zakres operacji: usunięcie macicy i przydatków

Postprzez ewikaa » 11 kwi 2014, o 21:01

MałaMi czytałam dziś twoje przeżycia i sie popłakałam .Jesteś dzielną kobietą i dużo już musiałaś przejść .Trzeba wierzyć że będzie już tylko lepiej .Gorąco cię pozdrawiam i trzymam kciuki .Może to dziwnie zabrzmi ale skoro ty dajesz sobie radę to i ja już się nie skarżę na swój los i pokornie pójdę na operację w poniedziałek . %%- %%- %%-
ewikaa

Data operacji: 16 kwietnia 2014
Powód operacji, zabiegu: mięśniak, endometrioza
Zakres operacji: wycięcie trzonu macicy
jajniki zostały ,ale nie pracują jak powinny
Terapia hormonalna: Lady Bon tabletki
Plastry Climara
plastry systen 50
od lipca 2017 nie stosuję
powrót do plastrów Systen 50

Postprzez ismena » 11 kwi 2014, o 21:25

MalaMi jestes niesamowita. Moze Pan Bog skierowal Cie do nas aby pokazac nam jak powinno sie walczyc.... i dziekowac Bogu za kazdy dany dzien. Boze jestes taka mlodziutka a sluchajac Cie ma sie wrazenie ze jestes bardzo dojrzala zyciowo kobieta. Bo tak jest. Trxymam kciuki za Ciebie, westchne tez przy ktoryms dziesiatku rozanca za Ciebie (chociaz tak naprawde to jedna 10 odkad tu jestem , jest tylko dla Syrenek).
Buziaczki i tak trzymaj :ymhug:
ismenka
ismena

Data operacji: 14 kwietnia 2014
Metoda operacji, zabiegu: laparoskopia
Powód operacji, zabiegu: obfite miesiączki, niedokrwistość z niedoboru żelaza i kwasu foliowego, mięśniaki
Zakres operacji: amputacja trzonu macicy z jajowodami
Terapia hormonalna: Najpierw Orgametril potem Activelle w celu całkowitego wyeliminowania miesiączek - po 4 mies.brak zadowalających efektow. po operacji nic nie biore

Postprzez olikkk » 11 kwi 2014, o 21:30

Ismenko to tych dziesiątek dla Syrenek każdego dnia jest całkiem sporo z tego co wiem, za co wszystkim Wam z całego serca dziękuję i dokładam swoje :ympray:
olikkk
olikkk
Glowny Moderator

Znieczulenie dolędźwiowe
od kwietnia 2010 roku

Postprzez MałaMi1980 » 14 kwi 2014, o 12:07

Dziewczyny moje kochane, mam nadzieję, że zobaczymy się na kolejnym zjeździe Syrenek. Ja ze swojej strony obiecuje Wam, że do tego czasu uporam się ze wszystkimi moimi zdrowotnymi kłopotami. Właśnie wróciłam ze sklepu, gdzie kupiłam piękną gipsową anielicę. Będzie chroniła mnie, moją rodzinę i mój dom. Taki jakiś impuls poczułam i wybrałam anielicę w pięknej lawendowej sukience ozdobionej sercem. Ismenko masz rację - może Bóg po to właśnie tak mnie doświadcza? Czasem już nie mam siły na to wszystko ale przecież nie mogę się poddać. Tak sobie wczoraj nawet myślałam - skoro mają mi już usuwać tą nerkę, a ona jest wydolna - szału może nie ma ale jednak działa, to może będzie możliwość, żeby tą moją nerkę oddać jakiejś potrzebującej osobie. Muszę zapytać lekarza czy taka możliwość istnieje. Wiem, że ona nie jest tak wydolna jak powinna być, ale skoro mogłaby komuś przedłużyć życie o parę lat, to wolę żeby ją komuś przeszczepili a nie wyrzucili jako odpad medyczny. Kurcze w sumie decyzja podjęta. Jutro idę ściągać ostatnie szwy, przy okazji ustalam termin do urologa. Odczekam jakieś dwa miesiące żebym tylko doszła do odpowiedniej wagi i robię ze sobą do końca porządek. Mam tylko nadzieję, że nefrostomia wytrzyma jeszcze te 2 miesiące, bo w sumie zakładali mi ją tylko na 4 tygodnie :)
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
MałaMi1980

Data operacji: 26 września 2013
Powód operacji, zabiegu: Rak szyjki macicy I B1
Zakres operacji: Podłużne otwarcie powłok jamy brzusznej.Całkowite rozszerzone wycięcie macicy z przydatkami sposobem Wertheima
Terapia hormonalna: Lenzetto

Postprzez eli-50 » 14 kwi 2014, o 12:46

MałaMi trzymaj się mocno kochana :ymhug: . Będę Cię wspierać %%- :-*
eli
eli-50

Data operacji: 11 marca 2010
Powód operacji, zabiegu: mięśniaki macicy, polipy i cysty na jajnikach
Zakres operacji: usunięcie macicy z przydatkami i szyjką, pełna narkoza
Terapia hormonalna: wprowadzona w 5 dobie po operacji (kolejno Climara, Fem 7, Systen 50 ), po 6 latach htz stopniowo odstawiona

Postprzez iwon62510 » 14 kwi 2014, o 15:12

MałaMi jesteś wspaniałą,dzielną osóbką..,dasz radę... :x :-* :x
Obrazek usunięta macica 1 marzec 2011.łódzkie..1965..
iwon62510

Data operacji: 1 marca 2011
Powód operacji, zabiegu: mięśniakowata macica
Zakres operacji: usunięcie macicy
Terapia hormonalna: HTZ Estrofem..2,5 roku...teraz przerwa

Postprzez Alicja » 14 kwi 2014, o 15:22

MałaMi, najważniejsze, że decyzja podjęta :ymhug:
Nastawienie to 80% sukcesu.
Jeszcze trochę i będziesz %%- %%- %%- %%- sie cieszyć życiem bez rozpamiętywania choróbsk %%- %%- %%-
Alicja

Data operacji: 11 marca 2014
Powód operacji, zabiegu: mięśniak
Zakres operacji: Laparotomia. Exstripatio uteri cum andexis m Richardson.
Wynik HP: Ok

Postprzez Anetta R. » 14 kwi 2014, o 20:13

MałaMi, będzie dobrze, zobaczysz :ymhug:
Anetta R.

Data operacji: 17 lutego 2014
Powód operacji, zabiegu: Mięsak trzonu macicy
Zakres operacji: Histerektomia (usunięcie macicy z przydatkami), niska resekcja przednia odbytnicy z guzem i fragmentem pęcherza moczowego, nefrektomia lewostronna (usunięcie nerki z moczowodem).
Wynik HP: HP OK. Adenosarcoma uteri (low grade, pt3b, FIGO IIIB), czyli gruczolakomięsak trzonu macicy zbudowany ze składnika mięsaka podścieliskowego o niskim stopniu złośliwości, z komórek o małej atypii i sporadycznej aktywności mitotycznej oraz łagodnego składnika nabłonkowego z rozproszonych cewek gruczołowych. Ogniska mięsaka w tkankach ściany miednicy po stronie lewej - niski stopień złośliwości, mała atypia, sporadyczna aktywność mitotyczna, czyli czekamy na rozwój akcji, a raczej jego brak. PET 2015 i 2018 - brak zmian nowotworowych.
Terapia hormonalna: Decapeptyl Depot 3,75 mg (dawka jednorazowa), Orgametril - 1 tabletka rano, 1 wieczorem.

Postprzez olikkk » 14 kwi 2014, o 20:14

olikkk
olikkk
Glowny Moderator

Znieczulenie dolędźwiowe