Rak surowiczy endometrium.

Czego się spodziewać i jak sobie radzić

Rak surowiczy endometrium.

Postprzez Margo66 » 13 paź 2025, o 12:12

Jestem rok po operacji. Diagnoza rąk surowiczy endometrium. P53+. Stadium 1a. Brak przerzutów. Bez inwazji mięśniówki. Po operacji tylko 3 cykle brachyterapii. Jestem co 3 miesiące na badaniu u ginekologa, co 6 miesięcy u radioterapeuty. W maju USG narządów wewnętrznych i piersi. Wszystko ok. W lipcu cytologia też ok. Strach olbrzymi przed każdym badaniem. Następne USG dopiero mam w lipcu 2026. Martwię się czy nie za rzadko mnie badają przy tym raku, mimo że to pierwsze stadium. Po operacji zmieniłam ośrodek z Warszawy gdzie byłam operowana robotycznie i Wieliszew miał być dla dalszego leczenia ale tam pani doktor rozłożyła ręce i powiedziała że ona nie wie jak mnie leczyć bo mam bardzo złośliwego raka i bardzo małego. Jest to bardzo rzadki przypadek i nie ma badań. A hedno zdanie mnie dobiło!!! Powiedziała żebym sobie sama wybrała dalsze leczenie!!! Oczywiście powiedziałam co o tym myślę i zmieniłam ośrodek na Kielce. Tu konsylium i decyzja że tylko brachyterapia. Czy ktoś z Was miał taki nowotwór? Może podzielić się doświadczeniem? Pozdrawiam serdecznie jestem tu nowa 😘
Margo66

Data operacji: 10 października 2024
Metoda operacji, zabiegu: inne
Powód operacji, zabiegu: Rak surowiczy endometrium
Zakres operacji: Całkowite usunięcie macicy, jajowodów, jajników, węzłów wartowniczych, sieci większej.
Wynik HP: Brak przerzutów, brak naciekania mięśniówki rąk tylko w śluzówce i polipie, guzki do jednego milimetra, materiał zbyt mały do badania molekularnego.
Terapia hormonalna: Brak

Re: Rak surowiczy endometrium .

Postprzez Mar » 13 paź 2025, o 16:33

Witaj Margo66
Wyobrazam sobie co przezywasz
Ja miałam inna sytuscje 1ag2 endometroidslny
Duzo czytałam I polecam ci zalecenia na stronie PTGO
Tam w Twoim przypadku zalecana brachyterapia
A potem kontrole przez pierwsze dwa lata co 4 miesiace i raz w roku tk klatki piersiowej brzucha i miednicy
Po 2 latach nadzór min kontrola co 6 miesiecy
To dla raka 1a nie endometroidalnego bez naciekania mięśniówki
Możesz sobie to przeczytałac na stronie internetowej
Pozdrawiam
Mar

Data operacji: 2 sierpnia 2023
Metoda operacji, zabiegu: cięcie poprzeczne
Powód operacji, zabiegu: rak trzonu G2
Zakres operacji: Macica przydatku
Wynik HP: F2 Ia
Terapia hormonalna: Beak

Re: Rak surowiczy endometrium.

Postprzez Margo66 » 13 paź 2025, o 21:52

Dziękuję 😘
Margo66

Data operacji: 10 października 2024
Metoda operacji, zabiegu: inne
Powód operacji, zabiegu: Rak surowiczy endometrium
Zakres operacji: Całkowite usunięcie macicy, jajowodów, jajników, węzłów wartowniczych, sieci większej.
Wynik HP: Brak przerzutów, brak naciekania mięśniówki rąk tylko w śluzówce i polipie, guzki do jednego milimetra, materiał zbyt mały do badania molekularnego.
Terapia hormonalna: Brak

Re: Rak surowiczy endometrium.

Postprzez CichoSza » 19 paź 2025, o 00:11

Margo66, masz może wyniki badań molekularnych? Bo napisałaś, że masz p53+, a u mnie w wynikach było p53- i ponoć właśnie ten minus oznacza, że jest mutacja odpowiedzialna za gorsze rokowania i większą złośliwość.
CichoSza

Data operacji: 5 grudnia 2023
Metoda operacji, zabiegu: cięcie poprzeczne
Powód operacji, zabiegu: rak trzonu macicy G2 1A
Zakres operacji: wycięcie macicy, szyjki i przydatków
Wynik HP: rak trzonu macicy G1 1B
Terapia hormonalna: brak

Powrót do Po operacji usunięcia macicy