Biegunka po operacji

Czego się spodziewać i jak sobie radzić

Biegunka po operacji

Postprzez katak83 » 21 kwi 2025, o 19:00

Witam wszystkich!
Jestem 4 dni po operacji z użyciem robota. Niepokoją mnie bolesne przelewania w brzuchu i biegunka.
Spodziewałam się raczej zaparć. W szpitalu jadłam normalnie 1ego dnia. Drugiego dnia już podczas śniadania dostałam bolesnego skurczu jelita. Pochodziłam troche i przeszło. Po obiedzie poszłam do kibelka, bez bólu.
Po powrocie do domu zauważyłam że często przelewa mi się w brzuchu, szczególnie po jedzeniu. W kibelku byłam jeszcze przed śniadaniem a po śniadaniu ( tost z herbatą ) musiałam natychmiast uciekać do toalety - biegunka.

Szczerze mówiąc, to przestałam jeść ze strachu. Na głodzie nie mam tego problemu.

Wiem, że jest kilka możliwości tego stanu rzeczy, np antybiotyk który dostałam w trakcie operacji, leki, narkoza. Rozumiem też, że jelita muszą się na nowo ułożyć. Boję się jednak że to może być jakaś infekcja ( w szpitalnej toalecie nie było przez jakiś czas mydła ale używałam antybakteryjnych chusteczek i żelu ).

Czy któraś z Was miała takie doświadczenia?
Dzięki
katak83

Data operacji: 17 kwietnia 2025
Metoda operacji, zabiegu: inne
Powód operacji, zabiegu: Mięśniaki
Zakres operacji: Trzon, szyjka, jajowody
Wynik HP: Nie znam
Terapia hormonalna: Nie znam

Re: Biegunka po operacji

Postprzez giovanna » 22 kwi 2025, o 08:43

Nie miałam biegunki, ale jak jak wracałam ze szpitala to musiałam wejść do mieszkania na czwartym piętrze i też dostałam takich „bóli” w brzuchu jak przy biegunce, po chwili przeszło samo. U mnie był odwrotny problem i musiałam wziąć czopki glicerynowe żeby się załatwić.
giovanna

Data operacji: 24 maja 2024
Metoda operacji, zabiegu: laparoskopia
Powód operacji, zabiegu: Rak trzonu macicy g2
Zakres operacji: Histerektomia radykalna, wycięte węzły chłonne wartownicze
Wynik HP: G1 1A
Terapia hormonalna: brak

Re: Biegunka po operacji

Postprzez ASAJ75 » 22 kwi 2025, o 15:10

Może po prostu jakiś rotawirus. Myślę że samo przejdzie, ale jakby pojawił się śluz i krew w tej biegunce , to koniecznie zgłoś się tam gdzie Cię operowali.
No i pytanie czy to rzeczywiście biegunka- taka prawdziwa to ponad 3 luźne i nagłe stolce na dobę. Jedz probiotyki w kapsułkach i jogurt, na kefir póki co uważaj. Unikaj cukru, on też potrafi takie wyposzczone jelita doprowadzić do biegunki. Spróbuj banana( lekko zapiera) i kisiel z siemienia.
Będzie dobrze!
ASAJ75

Data operacji: 5 lipca 2022
Metoda operacji, zabiegu: laparoskopia
Powód operacji, zabiegu: Rak trzonu macicy G3
Zakres operacji: Usunięcie macicy, jajowodów -22.03.22, jajników, węzłów chłonnych-05.07.22
Wynik HP: W jednym z 13 usuniętych węzłów przerzut nowotworu
Terapia hormonalna: Nie

Powrót do Po operacji usunięcia macicy