Krwawienie z rany

Krwawienie z rany

Postprzez Linanna » 29 sty 2025, o 21:25

Cześć. Minęło 18 dni od mojej operacji, wszystko było okej, wygladalo że rana goi się super. Niestety dzisiaj miałam bardzo niepokojący incydent. Odklejałam plasterek Sutricon do kąpieli i musiałam lekko naruszyć strupek, bo nagle z malutkiej części rany zaczela lać się (dosłownie) brązowa krew. Bardzo ciężko było to zatamować, krwawiłam chyba z 20-30 minut, początkowo bardzo bardzo obficie, teraz już jest okej, rana sucha, ale lekko szczypie. Oczywiście zadzwoniłam do lekarza, przypuszcza że krwiak (mialam bardzo duże zgrubienie na ranie) oczyścił się. Bardzo zestresowałam się tą sytuacją i troszkę mnie to przybiło, bo miałam nadzieję, że bardzo na siebie uważam.. czy któraś z Was słyszała o podobnej sytuacji ?
Linanna

Data operacji: 11 stycznia 2025
Metoda operacji, zabiegu: cięcie poprzeczne
Powód operacji, zabiegu: Miesniaki, krwotoki
Zakres operacji: Fundektomia- mini laparotomia
Wynik HP: Ok
Terapia hormonalna: Ryeqo

Re: Krwawienie z rany

Postprzez anulek » 1 lut 2025, o 21:58

Ja miałam podobnie. Moja doktor powiedziała że bardzo dobrze organizm sobie poradził sam. Inaczej musieliby czyścić lub jeszcze raz otwierać.
anulek

Data operacji: 8 lipca 2015
Metoda operacji, zabiegu: cięcie pionowe
Powód operacji, zabiegu: nowotwór złośliwy trzonu macicy
Zakres operacji: macica,przydatki,węzły chłonne
Wynik HP: ok
Terapia hormonalna: nie

Postprzez Linanna » 2 lut 2025, o 00:23

Dziękuję bardzo , już się troszkę uspokoiłam :) rana miała jeszcze 1 epizod krwawienia po próbie kąpieli- zamoczylam i znowu poleciało. Teraz już bardzo uważam, psikam tylko octaniseptem, uważam żeby nie była mokra i od 2 dni jest okej. Jeszcze boję się umyć Białym Jeleniem..
Myślę też, że klejenie plastra Sutricon na strupek również nie było dobrym pomysłem, więc jeśli ktoś się zastanawiał, to odradzam :)
Linanna

Postprzez ASAJ75 » 2 lut 2025, o 13:34

Sutricon tylko na zagojone rany, na szwy i świeże nie wolno, bo rana nie oddycha i w środku wszystko się gotuje. Miałaś dużo szczęścia że chlusnęło i samo się oczyściło, jakbyś sobie zrobiła zakażenie mogłabyś mieć paskudną bliznę aż po sepsę włącznie. Nie spiesz się. I odpuść te plasterki i mascie na blizny, ona są tak małe że po roku prawie nie ma śladu. No chyba że jesteś z zawodu tancerką brzucha i musisz mieć nieskazitelnie piękny😉😂🤪
ASAJ75

Data operacji: 5 lipca 2022
Metoda operacji, zabiegu: laparoskopia
Powód operacji, zabiegu: Rak trzonu macicy G3
Zakres operacji: Usunięcie macicy, jajowodów -22.03.22, jajników, węzłów chłonnych-05.07.22
Wynik HP: W jednym z 13 usuniętych węzłów przerzut nowotworu
Terapia hormonalna: Nie

Postprzez Linanna » 2 lut 2025, o 19:14

ASAJ, myślałam że pomogę w gojeniu, że 18 dni po
po operacji i tydzień po zdjęciu szwów, to już wystarczająco, ale zdecydowanie to był fatalny pomysł..no nic, może ktoś to kiedyś przeczyta i nie popełni mojego błędu :)
Linanna

Powrót do Rana, blizna i brzuch po operacji usunięcia macicy