Po operacji.

Po operacji.

Postprzez AnnaW » 22 cze 2024, o 11:31

Cześć wam Dziewczynki. 10 czerwca miałam laparoskopowo wycięta macicę,szyjkę macicy i jajowody. Wszystko było ok .Do wczoraj:-( bol a raczej klucie w brzuchu, i pęcherz, robie siusiu co 20,30 min i wraz mam wrażenie że pęcherz nie jest do końca opróżniony. Czy któraś tak miała?
AnnaW

Data operacji: 10 czerwca 2024
Metoda operacji, zabiegu: laparoskopia
Powód operacji, zabiegu: Stan przed rakowy
Zakres operacji: Usunięcie macicy,i jajowodow.
Wynik HP: Czekam jeszcze na wyniki.
Terapia hormonalna: Bez terapii.

Re: Po operacji.

Postprzez ASAJ75 » 22 cze 2024, o 12:50

Tak , to dość normalne, bo pewnie miałaś cewnik. Wtedy bywa, że przyplątuje się jakieś zapalenie. Ja dostałam profilaktycznie receptę na leki na zapalenie cewki moczowej. Jest weekend, więc pewnie nie dostaniesz się nigdzie do lekarza, więc może zacznij brać furaginę. Jeśli nie jest aż tak źle to wstrzymaj się do poniedziałku, zrób badanie moczu i będziesz wiedziała gdzie tkwi problem.
Ale poza tym, nasza operacja zmieniła nieco uklad narządów w jamie brzusznej, może po prostu coś sie inaczej ułożyło.
Siusiasz często, ale małą ilością moczu? Piecze przy mikcji? Czy często i moczu jest sporo?
ASAJ75

Data operacji: 5 lipca 2022
Powód operacji, zabiegu: Rak trzonu macicy G3
Zakres operacji: Usunięcie macicy, jajowodów -22.03.22, jajników, węzłów chłonnych-05.07.22
Wynik HP: W jednym z 13 usuniętych węzłów przerzut nowotworu
Terapia hormonalna: Nie

Postprzez Doris49 » 22 cze 2024, o 13:13

Tak u mnie było tak samo po pięciu dniach wyszłam ze szpitala w niedzielę a w poniedzialek zaczol mnie boleć dół brzucha w pachwinie dziwne parcie na pęcherz jak by w kółko był pełny i popołudniu dostałam gorączkę 38.9 pojechałam się zbadać USG wszytko było ok lekarz dał antybiotyk na drogi moczowe i kazał brać 5 dni po pięciu dniach przez tydzień furatine i pić bardzo dużo pić.
Temperatura spadła na drugi dzień bóle i sikanie przeszło rąk po 3 dniach ale brałam ta furatine jednak tydzień by to się nie powtórzyło.
U mnie też lekarz powiedział że to od cewnika podrażnienie
Crp wyszło podwyższone w krwi więc jakoś stan zaplanuj był.
Ponoć to normalne i częste po cewniku
Doris49

Data operacji: 27 maja 1975
Metoda operacji, zabiegu: cięcie poprzeczne
Powód operacji, zabiegu: Zły wynik cytologię
Zakres operacji: Usunięcie macicy z przydatkami i szyjka
Wynik HP: CIN 2 i CIN 3
Terapia hormonalna: Systen CONTI

Postprzez AnnaW » 23 cze 2024, o 10:39

Bardzo dziękuję, uspokoiłyście mnie biorę urofuragine. Ból ustal co prawda i teraz robię czesto siusiu i więcej. Ale cały czas mam wrażenie że pecherz pełny. Zapisze się może jakimś cudem jutro do lekarza:-) . Natomiast jeszcze teraz zobaczyłam że lekko krwawie ale to też chyba normalne? Kontrol mam dopiero w sierpniu,zaraz wyjezdzam na urlop więc wolałabym dotrwać do sierpnia bez wizyt. Mam nadzieję że tym razem wczesniej nie zadzwonią:-/ bo czekam na wynik histo. Jak będzie zły to wracam i usuwamy jajniki.
AnnaW

Postprzez CichoSza » 23 cze 2024, o 11:15

AnnaW, Furagina wykazuje działanie moczopędne, więc jeśli często chodzisz do łazienki i robisz dużo, to dobrze. Uczucie nie do końca opróżnionego pęcherza może się przy zapaleniu przez chwilę utrzymywać, ale w ciągu paru dni powinno minąć. Dobrze, że jutro lekarz. (*)
CichoSza

Data operacji: 5 grudnia 2023
Metoda operacji, zabiegu: cięcie poprzeczne
Powód operacji, zabiegu: rak trzonu macicy G2 1A
Zakres operacji: wycięcie macicy, szyjki i przydatków
Wynik HP: rak trzonu macicy G1 1B
Terapia hormonalna: brak

Postprzez ASAJ75 » 23 cze 2024, o 11:25

Anno W- z całego serca życzę Ci dobrego hist-patu.
Krwawienie lekkie to nic niepokojącego, do jutra pęcherz na furaginie się uspokoi. Piszesz o urlopie, oszczędzaj się - bez dźwigania, kilometrowych tras i raczej bez kąpieli. Ty świeża jesteś jeszcze.
ASAJ75

Data operacji: 5 lipca 2022
Powód operacji, zabiegu: Rak trzonu macicy G3
Zakres operacji: Usunięcie macicy, jajowodów -22.03.22, jajników, węzłów chłonnych-05.07.22
Wynik HP: W jednym z 13 usuniętych węzłów przerzut nowotworu
Terapia hormonalna: Nie

Postprzez giovanna » 23 cze 2024, o 11:32

Też jestem po laparoskopowym wycięciu „wszystkiego” łącznie z wartowniczymi węzłami chłonnymi, jutro minie miesiąc od operacji. Krwawiłam trochę po operacji i po badaniu przed wyjściem do domu, teraz nie, ale myślę że to sprawa indywidualna. Czasem pobolewa mnie dół brzucha przy kości łonowej, i tak jakby mięśnie jak siusiam, nic nie szczypie i nie swędzi. Na początku czasem mnie swędziało po sikaniu, ale kupiłam sobie żel do higieny intymnej dla pań po menopauzie i przeszło. Trzymam kciuki za dobre wyniki histopatologii i rekonwalescencję %%-
giovanna

Data operacji: 24 maja 2024
Powód operacji, zabiegu: Rak trzonu macicy g2
Zakres operacji: Histerektomia radykalna, wycięte węzły chłonne wartownicze
Wynik HP: G1 1A
Terapia hormonalna: brak

Postprzez AnnaW » 23 cze 2024, o 17:26

Ślicznie wam,dziękuję za tak szybkie odpowiedzi. Oczywiście będę na siebie uważać. Życzę wam również zdrówka:-)
AnnaW

Powrót do Trafiłam do Was po operacji usunięcia macicy