Tydzień po operacji - IwonaF.

Czego się spodziewać i jak sobie radzić

Re: Tydzień po operacji

Postprzez CichoSza » 20 maja 2024, o 10:23

ASAJ75, ja też często chodzę na zakupy z wózkiem i widzę, że coraz więcej młodych osób tak robi. I słusznie, bo po co niszczyć sobie zdrowie.

Czy możesz napisać, jak wyglądało złożenie papierów o przyznanie stopnia niepełnosprawności? Po samym usunięciu macicy nie zamierzałam raczej składać, ale zastanawiam się, czy nie złożyć teraz. Powinno się to załatwić jeszcze w trakcie leczenia uzupełniającego czy można po nim?

Zizi, każdy organizm jest inny, ale każdy potrzebuje czasu, żeby dojść do siebie. To jest prosta, ale wbrew pozorom niemała operacja. Bądź dla swojego ciała wyrozumiała, ono naprawdę się napracowało i nadal pracuje, by się zagoić.
CichoSza

Data operacji: 5 grudnia 2023
Metoda operacji, zabiegu: cięcie poprzeczne
Powód operacji, zabiegu: rak trzonu macicy G2 1A
Zakres operacji: wycięcie macicy, szyjki i przydatków
Wynik HP: rak trzonu macicy G1 1B
Terapia hormonalna: brak

Postprzez ASAJ75 » 20 maja 2024, o 10:49

Zizi, będzie dobrze. Naucz się prosić o pomoc, ja nawet dużego garnka z zupą( przynajmniej na początku) nie nosiłam.
Cichosza- wyszłam z założenia że ja się o chorobę nie prosiłam, wolałabym być zdrowa i nie musieć prosić o wsparcie tego typu, wiadomo…
Weszłam na stronę mojego MOPSu, tam są dokumenty do pobrania, wypełniasz , składasz i czekasz na wezwanie na komisję. Uzupełniasz je swoimi wszystkimi bolączkami, bólami, leczeniem, operacjami, niedogodnościami. Ja bym złożyła teraz, sama też składałam z łysą głową, bez rzęs i brwi i cieniami pod oczami. Lekarz orzecznik nie dyskutował w ogóle z tym, że mam gorzej niż inni. Sam powiedział, macica Pani nie odrośnie, a kartą parkingową się przyda, bo nie wolno pani dźwigać.
Piszesz o wszystkich operacjach, zabiegach , chorobach, leczeniu, nie tylko o braku macicy i leczeniu raka- Im więcej schorzeń tym większe prawdopodobieństwo, że dostaniesz wysoki stopień na jak najdłuższy czas…Choć wiadomo i tak wszystko zależy od widzimisię orzecznika. Ja się cieszś z tych wolnych dni na badania, mam je 4 x w roku na stałe plus dodatkowo zawsze schodzi długo na rezonansach , tomografiach itp. Leczę się w ośrodku oddalonym o 160 km, gdybym miała tracić na to urlop wypoczynkowy byłabym zła.
ASAJ75

Data operacji: 5 lipca 2022
Metoda operacji, zabiegu: laparoskopia
Powód operacji, zabiegu: Rak trzonu macicy G3
Zakres operacji: Usunięcie macicy, jajowodów -22.03.22, jajników, węzłów chłonnych-05.07.22
Wynik HP: W jednym z 13 usuniętych węzłów przerzut nowotworu
Terapia hormonalna: Nie

Postprzez CichoSza » 20 maja 2024, o 12:45

Więc według Ciebie lepiej złożyć teraz? bo zastanawiałam się, czy nie poczekać, skoro mogą pojawić się jakieś powikłania po leczeniu, które też mogłabym w razie czego uwzględnić we wniosku.
CichoSza

Data operacji: 5 grudnia 2023
Powód operacji, zabiegu: rak trzonu macicy G2 1A
Zakres operacji: wycięcie macicy, szyjki i przydatków
Wynik HP: rak trzonu macicy G1 1B
Terapia hormonalna: brak

Postprzez ASAJ75 » 20 maja 2024, o 12:59

Teraz, Ty masz i inne rzeczy jeszcze- insulinoopotnośc z tego co pamiętam, nawet te problemy z portem ,to też umieść, i leki które na co dzień przyjmujesz(jeśli). Cała historia zdrowia z ostatnich 3-5 lat
ASAJ75

Zakres operacji: Usunięcie macicy, jajowodów -22.03.22, jajników, węzłów chłonnych-05.07.22

Postprzez ASAJ75 » 20 maja 2024, o 13:11

A poza tym, jak złożysz dokumenty, to i tak minie z miesiąc do spotkania z komisją. Zawsze możesz donieść kolejne.
ASAJ75

Postprzez eli-50 » 20 maja 2024, o 23:13

Zizi moja gin uważa, że kobiety nie powinne nic dźwigać, a po operacji muszą się oszczędzać, szczególnie w pierwszym roku. Potem zaczynamy żyć normalnie, ale w granicach rozsądku.
eli
eli-50

Data operacji: 11 marca 2010
Powód operacji, zabiegu: mięśniaki macicy, polipy i cysty na jajnikach
Zakres operacji: usunięcie macicy z przydatkami i szyjką, pełna narkoza
Wynik HP: OK
Terapia hormonalna: wprowadzona w 5 dobie po operacji (kolejno Climara, Fem 7, Systen 50 ), po 6 latach htz stopniowo odstawiona

Postprzez olikkk » 21 maja 2024, o 19:38

olikkk
olikkk
Glowny Moderator

Data operacji: 23 lutego 2010
Powód operacji, zabiegu: Mięśniaki macicy
Zakres operacji: Usunięcie macicy z przydatkami
Znieczulenie dolędźwiowe
Terapia hormonalna: Systen 50
od kwietnia 2010 roku
Na wyraźne efekty czakałam ok 2 miesięcy

Postprzez Zizi » 22 maja 2024, o 07:58

Dzieki dziewczyny za odpowiedzi. Musze se poukładać, że te lato będzie poprostu inne 😌
Ale za rok! Za rok będzie znów jak dawniej. 🩷
Zizi

Data operacji: 7 maja 2024
Powód operacji, zabiegu: Mięśniaki maxicy
Zakres operacji: 1.opka 7.05. Laparaskopowo-usuniecie jedynie trzonu i jajowodów
2.opka na następny dzien 8.05. Cięcie poprzeczne- po mocnym krwawieniu musieli ponownie otworzyć i usunęli też szyjkę.
Wynik HP: Jeszcze brak
Terapia hormonalna: Brak

Postprzez anulek » 22 maja 2024, o 15:09

U mnie za kilka dni rozpocznę dziesiąty rok życia po usunięciu wszystkiego. Jest ok. W rodzinie ze strony mamy większość kobiet miała nowotwór macicy więc genetyczne. U mnie tylko kontrole co rok i życie każdego dnia bez krwawień, bólu i dumania. Jest dużo lepiej niż przed operacją i fizycznie i psychicznie. Pozdrawiam serdecznie 🌻
anulek

Data operacji: 8 lipca 2015
Metoda operacji, zabiegu: cięcie pionowe
Powód operacji, zabiegu: nowotwór złośliwy trzonu macicy
Zakres operacji: macica,przydatki,węzły chłonne
Wynik HP: ok
Terapia hormonalna: nie

Postprzez eli-50 » 22 maja 2024, o 16:48

Zizi za rok może być nawet lepiej ;) %%- . Tego Ci bardzo życzę :x
eli
eli-50

Data operacji: 11 marca 2010
Powód operacji, zabiegu: mięśniaki macicy, polipy i cysty na jajnikach
Zakres operacji: usunięcie macicy z przydatkami i szyjką, pełna narkoza
Terapia hormonalna: wprowadzona w 5 dobie po operacji (kolejno Climara, Fem 7, Systen 50 ), po 6 latach htz stopniowo odstawiona

Postprzez Zizi » 22 maja 2024, o 19:59

Zizi

Zakres operacji: 1.opka 7.05. Laparaskopowo-usuniecie jedynie trzonu i jajowodów
2.opka na następny dzien 8.05. Cięcie poprzeczne- po mocnym krwawieniu musieli ponownie otworzyć i usunęli też szyjkę.

Re: Tydzień po operacji - IwonaF.

Postprzez KatkaS » 2 cze 2024, o 10:08

Droga Zizi,

Zaraz minie 6 miesięcy od usunięcia macicy i jajowodów. Nie wiem, kiedy to zleciało
Nie jest jak przedtem. Jest trochę lepiej , brak uciążliwych krwawień to zdecydowany plus.
Niedawno zrozumiałam , że zawsze już muszę szczególnie uważać na dietę , jelita wciąż potrafią dać mi w kość gdy zjem za dużo ciężkostrawnch potraw.
Mam problemy z kręgosłupem , zwłaszcza w części lędźwiowej. Zaczęłam fizjoterapię. Brak sportu bardzo źle wpłynął na moją kondycję , zarówno fizyczną jak i psychiczną.
Ale jest to do naprawienia , powoli zaczynam pozwalać sobie na więcej różnorodnych ćwiczeń, takich z niewielkim obiążeniem także.
Myślę, że rozciąganie i delikatny pilates warto zacząć jak najprędzej.
Jeśli zaś chodzi o drugi " pierwszy raz" , u mnie po 13 tygodniach i przepełniony strachem. Ale nic nie bolało i było całkiem ok :) I z czasem jest coraz lepiej , pamiętaj o zaopatrzeniu się w probiotyki ginekologiczne , narazie doustne ,z czasem też jakieś dobrej jakości globulki z kwasem hialuronowym.
Nie dźwigać na tyle, na ile jesteś w stanie tego uniknąć. W markecie z wózkiem i rozpakowywać zakupy małymi partiami. Powoli wszystko wróci do normy. Dużo siły, cierpliwości i spokoju, Droga Syrenko 🌷
KatkaS

Data operacji: 8 stycznia 2024
Powód operacji, zabiegu: Mięśniaki , krwotoczne miesiączki ze skrzepami, problemy z pęcherzem ze względu na naciekający mięśniak, bóle brzucha i jelit , uczucie pełności w jamie brzusznej.
Zakres operacji: Macica oraz jajowody
Wynik HP: Ok

Postprzez Marzena17 » 2 cze 2024, o 19:29

:x
Marzena17

Data operacji: 24 maja 2019
Metoda operacji, zabiegu: cięcie pionowe
Powód operacji, zabiegu: Mięśniaki, krwotoczne miesiączki.
Zakres operacji: Macica i jajniki.
Wynik HP: Ok
Terapia hormonalna: Od lipca '21 System 50. Oekolp forte, Gynoflor 2 miesięce po operacji. Qlaira rok i 4 miesiące przed operacją.

Postprzez Zizi » 3 cze 2024, o 12:38

Katka💚💚
Zizi

Poprzednia strona

Powrót do Po operacji usunięcia macicy