przez Roszpunka66 » 1 lut 2013, o 23:34
roszpunka66 01.02.13, 19:57
Witaj, Blondynkapoznan
Jejku, znów kobietka z poważnym schorzeniem.
Piszesz, że wynik, o który pytasz, należy do bliskiej Ci osoby. Podałaś jednak zbyt mało informacji, żebym mogła napisać coś konkretnego.
Jest to wynik po badaniu histopatologicznym. Rozpoznanie jest bardzo poważne, czego pewnie domyślasz się sama.
Bardzo mi przykro o tym pisać, ale bliska Ci osoba ma stwierdzony nowotwór złośliwy, tzw. gruczolakorak - czyli rak pochodzenia nabłonkowego.
Nie wiem, jaki jest stopień zaawansowania choroby ani jaki jest stopień zróżnicowania komórek nowotworowych (brak takiego określenia w Twoim poście). Nie napisałaś też, gdzie konkretnie zlokalizowany był guz.
Mogę tylko powiedzieć, że choroba dotyczy już więcej niż jednego miejsca. Oprócz samego guza nacieki nowotworowe stwierdzono też w przymaciczach, pojedyncze komórki nowotworowe w jednym z naczyń. Wygląda też na to, że w jamie otrzewnej gromadził się płyn, a jego skład też odbiega od normy zdrowego człowieka - stwierdzono w nim komórki atypowe ( na szczęście nieliczne). Oczywiście atypowe to jeszcze nie znaczy, że nowotworowe, ale są zmienione chorobowo.
Wyniki są zatem na tyle poważne, że konieczna jest jak najszybsza wizyta u onkologa.
Pozdrawiam Cię serdecznie i mocno trzymam kciuki za bliską Ci kobietkę.
--
30 marca 2009r. - usunięcie trzonu macicy - mięśniaki; cięcie poprzeczne brzucha, ETZ od 2010r.