Czekam na decyzję w sprawie operacji - Ismena

Już są po operacji

Re: Czekam na decyzję w sprawie operacji - Ismena

Postprzez vika45 » 26 wrz 2013, o 14:12

No tak jak u mnie tylko inny lek w systemie ciągłym! nie pomógł i ciachnęli.Dobrze, bo teraz nic się mnie nie czepia-oczywiście w babskim zakresie!
VikaObrazek
vika45

Data operacji: 20 lutego 2012
Metoda operacji, zabiegu: cięcie poprzeczne
Powód operacji, zabiegu: przerost endometrium,guz jajnika
Zakres operacji: usunięta macica i przydatki, metodą Richardsona
Wynik HP: OK
Terapia hormonalna: Systen 50-terapia ukończona

Postprzez olikkk » 26 wrz 2013, o 14:53

No to Ismenko startujemy z trzymaniem kciuków, żeby nowy lek pomógł :-bd tylko jak pomoże, to czy zostaniesz z nami :-\
Osobiście liczę na jedno i drugie :-*
olikkk
olikkk
Glowny Moderator

Data operacji: 23 lutego 2010
Powód operacji, zabiegu: Mięśniaki macicy
Zakres operacji: Usunięcie macicy z przydatkami
Znieczulenie dolędźwiowe
Terapia hormonalna: Systen 50
od kwietnia 2010 roku
Na wyraźne efekty czakałam ok 2 miesięcy

Postprzez ismena » 26 wrz 2013, o 15:03

Pewnie że zostanę, tak łatwo się mnie nie pozbędziecie :D

Wiem że wiele z Was brało orgametril i wielokrotnie przewijał się ten lek (nazwa) w różnych postach, ale jak na złość nic nie mogę znaleźć. Może dlatego że chciałabym szybko i natychmiast, tym bardziej że "kradnę" czas w pracy, który jest obecnie na wagę złota - serwer nam pada i każda chwila kiedy działa musi być na maksa wykorzystana.
ismenka
ismena

Data operacji: 14 kwietnia 2014
Metoda operacji, zabiegu: laparoskopia
Powód operacji, zabiegu: obfite miesiączki, niedokrwistość z niedoboru żelaza i kwasu foliowego, mięśniaki
Zakres operacji: amputacja trzonu macicy z jajowodami
Wynik HP: ok
Terapia hormonalna: Najpierw Orgametril potem Activelle w celu całkowitego wyeliminowania miesiączek - po 4 mies.brak zadowalających efektow. po operacji nic nie biore

Postprzez olikkk » 26 wrz 2013, o 15:13

Ismeno od czego jest wyszukiwarka forumowa ;)
Prosisz i masz na talerzu :D

olikkk
olikkk
Glowny Moderator

Znieczulenie dolędźwiowe
od kwietnia 2010 roku

Postprzez bulbinka536 » 26 wrz 2013, o 16:29

Ismenko trzymam paluchy :-bd %%- aby leki pomogły :ymhug:
ObrazekBulbinka
bulbinka536

Data operacji: 2 czerwca 2014
Powód operacji, zabiegu: mięśniaki.
Operacja IV -02.06.2014
NIEZŁOŚLIWY NOWOTWÓR JAJNIKA
TORBIEL JAJNIKA LEWEGO
Zakres operacji: III OPERACJA 17.10.2011 r.usunięcie macicy bez przydatków ,usunięcie zrostów
po ciąży ektopowej .Znieczulenie dolędźwiowe
IV OPERACJA; USUNIĘCIE OBUSTRONNE JAJNIKÓW I JAJOWODÓW.
UWOLNIENIE ZROSTÓW JELIT W MIEDNICY.
Znieczulenie ogólne .
CIĘCIE POPRZECZNE
Terapia hormonalna: systen 50

Postprzez ismena » 18 paź 2013, o 13:33

Tak jak mówiłam poszłam do mojego gina i mówię mu że przyszłam bo musi ktoś w końcu ogarnąć ten cały bałagan ze mną. Popatrzył, popatrzył na te moje wyniki, zapytał się ile kosztuje Mirena, powiedział że to samo co miałabym w Mirenie to biorę teraz i już. I powiedział wprost że chodzi o kasę. Dlatego tak mi wszyscy chcą wcisnąć Mirenę. Tak czułam przez skórę, że o to chodzi. powiedział żebym przyszła za miesiąc, 15.11 zobaczymy jak się dalej będę czuła z tym Orgametrilem. Mówię mu że już mnie szlag zaczął trafiać jak którys z kolei lekarz na siłę niemal "zakładać Mirenę". I mówię jeszcze że może nie jestem szkolona w te klocki ale z jakiegoś ciemnogrodu też nie przyjechałam, wiem że to nie te same wkładki co kiedyś. A on na to , no właśnie niech se mówią co chcą, a my swój rozum mamy. Można delikatnie ciapnąć laparoskopowo sam trzon i po problemie. A tu chodzi po prostu o cash.
Przynajmniej jeden nie owija w bawełnę. I zapytałam się jeszcze co mam robić, skoro nie miesiączkuję (przez ten lek), a tamta gin powiedziała że to nie jest antykoncepcyjny środek. to powiedział żebym w ogóle sobie nie zawracała tym głowy, bo w moim przypadku to nie ma obaw, a gdy zapytałam się czy jest pewny że mogę się specjalnie nie przejmować, to powiedział tylko że w ogóle mam się nie przejmować i że ostatecznie siedzi w tym od 33 lat...
Matko jedyna mam nadzieję, że chociaż jeden wie co mówi bo mam już tego serdecznie dosyć.
No i pytał się jak się czuję, specjalnie się nie zdziwił i powiedział "widzimy się za miesiąc, damy radę ;)".
ismenka
ismena

Powód operacji, zabiegu: obfite miesiączki, niedokrwistość z niedoboru żelaza i kwasu foliowego, mięśniaki
Terapia hormonalna: Najpierw Orgametril potem Activelle w celu całkowitego wyeliminowania miesiączek - po 4 mies.brak zadowalających efektow. po operacji nic nie biore

Postprzez Sefie » 18 paź 2013, o 13:57

Daj szanse hormonom...Ja nie dam im szansy bo trzonu nie mam...a miałam adenomiozę-to trodzaj endometriozy tylko róznica głowna w tym ,że ta adenomioza wrasta w mięsień macicy a endometrioza wywala ogniska zapalne na zewnątrz ...a pomimo zazywania hormonów błona sluzowa była gruba (endometrium )macica powiększona a ze Mnie się lało w miesiączkę i lało się w środku cyklu ...:( miłam trzy abrazje z powodu krwotoku ,bo aby zatrzymać krwotok robią abrazję w znieczuleniu krótkim aby wyskrobać endometrium ...często jak skrobną mocno to do łysego mięśnia macicy i potem zanim endometrium się wyrówna to leje się :(
Sefie

Data operacji: 0- 0-2013

Postprzez ismena » 18 paź 2013, o 15:00

cześć Sefi, wiem, że się trochę nakręcam ale poczytasz wstecz to zobaczysz, że to wszystkie nie jest u mnie czarne ani nie jest białe-co się dzieje u mnie w macicy to chyba jeden Pan Bóg wie. Na usg z lipca wyszło prawie nic na usg z sierpnia wyszło dokładniej bo jakies tam ogniska adenomiosis. Ja po prostu mam dosyć czekania aż ktoś łaskawie zechce coś zrobić. Za 5 miesięcy kończe 50 lat i wierz mi, że jak mam okres to najchętniej zasnęłabym i obudziła się jak się skończy. A z miesiąca na miesiąc jest coraz gorzej. Może nie miałam krwotoków o których mówiły dziewczyny, a może jestem głupia i czekałam aż samo przejdzie -fakt, dzień dwa i przechodziło. Nie zmienia to faktu że co pół roku moja hemoglobina oscyluje na granicy 8.

Oczywiście pod nóż za wszelką cenę nie mam ochoty wskakiwać, ale liczę na to że wreszcie ktoś się określi i powie: kobieto, nie ma co usuwać, weźmiemy na przeczekanie, wspomagając się w razie czego jakimiś hormonkami (ostrożnie z tym u mnie bo żylaki), albo nie ma co czekać bo możemy się nie doczekać - tniemy i już.
ismenka
ismena

Postprzez Sefie » 18 paź 2013, o 15:21

no wiadomo z jakich powodów jest tak niska hemoglobina :(:(...mam 12 ale ferrytyna jest niziutko ato zasoby żelaza ...zażywam obecnie sorbifer łącznie z kwasem foliowym i wit. b6 na tą krew
Sefie

Data operacji: 0- 0-2013

Postprzez ismena » 18 paź 2013, o 16:35

ech dużo by mówić pod koniec maja moja ferrytyna wynosiła 3ng/ml czyli prawie w ogóle go nie miałam

ale już jest lepiej i lepiej niech tak zostanie
ismenka
ismena

Postprzez olikkk » 18 paź 2013, o 17:19

olikkk
olikkk
Glowny Moderator

Znieczulenie dolędźwiowe
od kwietnia 2010 roku

Postprzez magonia24 » 18 paź 2013, o 18:35

Ismeno naprawdę szczerze ci współczuję :ymhug:

Trudno jest się wypowiadać i trudno radzić czy operacja czy leczenie zachowawcze.\ #:-s
Ja mogę jedynie mówić ze swojego punktu widzenia i mojego przypadku. Moja macica też nie kwalifikowała się do operacji, była czysta, miała tylko 1 cm mięśniaczek, żadnych krwotocznych miesiączek. Jedyne co mi bardzo dokuczało to okropny ból podczas miesiączek.Jak się jednak okazało w czasie operacji w brzuchu był "sajgon" i to generowało takie dolegliwości :(

Dzisiaj jestem wdzięczna lekarzowi, że podjął jakby decyzję "za mnie" Wytłumaczył mi, że w moim przypadku (wiek) nie powinno się już zostawiać narządów, które nie tylko sprawiają kłopoty, ale mogą okazać się przyczyną poważnych chorób. Dzisiaj już w ogóle nie boli mnie brzuch i czuję się ogólnie o niebo lepiej. A poszłam na operację głównie z powodu cysty na jajniku i podwyższonego Ca 125.

Życzę ci aby i twoje dolegliwości wreszcie się skończyły i abyś trafiła na lekarza kompetentnego i umiejącego podjąć dobrą decyzję
Buziaki :-*
magonia24

Data operacji: 26 lutego 2013
Metoda operacji, zabiegu: inne
Powód operacji, zabiegu: .
Zakres operacji: .
Wynik HP: .
Terapia hormonalna: .

Postprzez cios » 19 paź 2013, o 14:14

Ismeno wiem o czym mówimy. Gdybym nie trafiła na lekarza który operuje co się rusza to tez bym tak była odsyłana od doktora do doktora. Oni tez mnie chcieli wziąć na "przeczekanie" bo to w końcu samo przejdzie. "Na szczęście" wynik łyżeczkowania się nade mną zlitował i nie wyszedł najlepiej i wtedy jakoś inaczej na mnie mój sliczny doktor spojrzał. Na drugiej wizycie powiedziałam wytnijmy to panie doktorze a On mi odpowiedział, że trzeba być szalonym żeby chcieć operacji tak od razu. No to Mu powiedziałam, że może jestem szalona w takim razie ale chce operacji...Uległam Mu kiedy zapisywał hormony( no nie tak całkiem Mu uległam) ale potem powiedział, że nie będzie męczył ani mnie ani siebie i zrobi porządek. ja miałam troszkę więc więcej szczęścia od Ciebie ale podobna drogę przechodziłam. Mnie jakos ominęła tylko propozycja wkładki...
cios

Data operacji: 16 sierpnia 2012
Powód operacji, zabiegu: przerost endometrium
Zakres operacji: usunięcie macicy z przydatkami, znieczulenie ogólne
Terapia hormonalna: climara 50 przez 1,5 roku w styczniu lekarz zdecydował się na femoston, a potem na estrofem... a teraz sobie sama odstawiłam hormony i...

Postprzez ismena » 24 paź 2013, o 08:49

Cześć kobietki, u mnie schody dosłownie (jak widać w wątku ogólnym) i w przenośni. Dzisiaj jest 41 dzień od ostatniej miesiączki i 27 dzień od kiedy zaczęłam brać Orgametril. No i kaszana, nie wiedziałam od kilku dni co się dzieje tak mnie jajniki bolały a wczoraj zaczęłam plamić z bólami "normalno-koszmarno-miesiączkowymi". Dzisiaj bez zmian, ból wczesnomiesiączkowy (potworny) i plamienie, może nie jakies bardzo i strasznie, ale jest i bez podpaski chociaż małej się nie obejdzie. postanowiłam poczekać do poniedziałku zobaczyć jak się sytuacja rozwinie i jak nie przestanie to śmignąć do lekarza. Ale napiernicza mnie równo, wzięłam dwie podwójne dawki ibupromu (tak, wiem, rozwalę se wątrobę :( ) i liczę na to że przetrwam. szczerze mówiąc nie wiem co o tym myśleć.
ismenka
ismena

Postprzez ismena » 24 paź 2013, o 11:19

już nie plamię :( normalnie leci :( a dwie kapsułki każda po 400mg ibupromu (na raz) tak nie działają jak przystało na końską dawkę :(
ismenka
ismena

Postprzez olikkk » 24 paź 2013, o 14:38

Ismeno ja też bym nie czekała :( Kto wie co tam się dzieje ... Do poniedziałku za daleko, więc nie czekaj, bo zdrowie masz jedno =((
olikkk
olikkk
Glowny Moderator

Znieczulenie dolędźwiowe
od kwietnia 2010 roku

Postprzez bulbinka536 » 24 paź 2013, o 16:29

Ismena mam nadzieję ,że posłuchałaś dziewczyny i pojechałaś do lekarz :-w
Buziaki :ymhug: :-*
ObrazekBulbinka
bulbinka536

Data operacji: 2 czerwca 2014
Powód operacji, zabiegu: mięśniaki.
Operacja IV -02.06.2014
NIEZŁOŚLIWY NOWOTWÓR JAJNIKA
TORBIEL JAJNIKA LEWEGO
Zakres operacji: III OPERACJA 17.10.2011 r.usunięcie macicy bez przydatków ,usunięcie zrostów
po ciąży ektopowej .Znieczulenie dolędźwiowe
IV OPERACJA; USUNIĘCIE OBUSTRONNE JAJNIKÓW I JAJOWODÓW.
UWOLNIENIE ZROSTÓW JELIT W MIEDNICY.
Znieczulenie ogólne .
CIĘCIE POPRZECZNE
Terapia hormonalna: systen 50

Postprzez jagoda » 24 paź 2013, o 16:48

ISMENKO a mnie się wydaje ze trzeba zrobić z tym porządek .Jak przeczytałam obficie krwawisz a wiec jest anemia no bo jak inaczej, płytki tez masz niskie ?A te okropne bółe ile można brac leków .Tak jak poprzedniczka pojechałabym na ostry dyżur ,a swojego lekarza zapytałabym czy tez by się tak męczył :) :)
JAGODA
jagoda

Data operacji: 2 grudnia 2013
Metoda operacji, zabiegu: inne
Powód operacji, zabiegu: wypadanie pochwy ,i czesciow macica
Zakres operacji: usuniecie macicy ,plastyka przednia i tylna pochwy
Terapia hormonalna: brak

Postprzez eli-50 » 25 paź 2013, o 21:06

Ismenko kochana %%- :-*
eli
eli-50

Data operacji: 11 marca 2010
Powód operacji, zabiegu: mięśniaki macicy, polipy i cysty na jajnikach
Zakres operacji: usunięcie macicy z przydatkami i szyjką, pełna narkoza
Terapia hormonalna: wprowadzona w 5 dobie po operacji (kolejno Climara, Fem 7, Systen 50 ), po 6 latach htz stopniowo odstawiona

Postprzez ismena » 26 paź 2013, o 21:00

Dziękuję Wam baaardzo :ymhug: :ymhug: :ymhug: :ymhug: :ymhug: :ymhug: :ymhug: :ymhug: :ymhug: :ymhug: :ymhug: :ymhug: :ymhug: :ymhug: :ymhug: :ymhug: :ymhug:

Już mi znacznie lepiej , Jagódko pojawiłaś się chyba w tzw międzyczasie gdy ja byłam na zwolnionych obrotach i mało kumata , dziękuję :ymhug: :ymhug: :ymhug:
ismenka
ismena

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Przygotowały się z naszą pomocą