Dziewczęta, czy po usunięciu macicy, jajowodów i jajników musimy jeszcze robić regularną cytologię? Miałam dziś ostatnie spotkanie z lekarzem na jutrzejszy koniec mojego leczenia i zapomniałam o to zapytać?
Pytałam kilku lekarzy (wszyscy ze Śląska, choć z różnych ośrodków, prywatnie, półprywatnie, zawodowo) jeśli jest usunięte wszystko (łącznie z szyjką!) to nie robi się (nawet płynnej).
Zakres operacji: Zmodyfikowane radykalne wycięcie macicy z przydatkami. Limfadenektomia miedniczna.
Wynik HP: rak gruczołowy endometrialny G3, nacieka >50% grubości mięśniówki, podścielisko szyjki macicy z naciekiem raka, , LVSI+, surowicówka, przymacicza, jajniki, jajowody bez nacieków raka, węzły chłonne bez zmian nowotworowych, brak widocznych cech naciekania pni nerwowych, linie cięcia chirurgicznego bez zmian nowotworowych. minimalny margines resekcji chirurgicznej na przymacicach 0,1cm
Ja mialam dwa razy po operacji i moj powiedzial ze jak wychodzi dwa razy dobra to koniec. Pozniej chodzilam do pani dr i nie zrobila mi ani razu a ostatnio rozmawialam ze znajoma ktora pobiera wymazy w Diagnostyce i sie dowiedziala z 5 lat nie mialam cyto to kazala mi natychmiast przychodzic.
Operację miałam w 2011 r. i od tamtej pory do 2020 r. miałam robiona przynajmniej raz w roku ( wymaz z pochwy). Od 2020 r. mam robioną 2-3 razy w roku ze względu na złe wyniki. A gdybym nie miała robionej??? Aż strach pomyśleć
Mam robiona co roku płynną,moja ginekolog onkolog mówi, że przecież pozostała jeszcze pochwa i trzeba ją badać (mam wyciętą całkowicie macicę). Wiadomo, że i pokazuje stany rakowe, ale też zapalne i atroficzne.
Zakres operacji: Zmodyfikowane radykalne wycięcie macicy z przydatkami. Limfadenektomia miedniczna.
Wynik HP: rak gruczołowy endometrialny G3, nacieka >50% grubości mięśniówki, podścielisko szyjki macicy z naciekiem raka, , LVSI+, surowicówka, przymacicza, jajniki, jajowody bez nacieków raka, węzły chłonne bez zmian nowotworowych, brak widocznych cech naciekania pni nerwowych, linie cięcia chirurgicznego bez zmian nowotworowych. minimalny margines resekcji chirurgicznej na przymacicach 0,1cm