Czekam na decyzję w sprawie operacji - Ismena

Już są po operacji

Re: czekam na decyzję w sprawie operacji

Postprzez magonia24 » 8 lip 2013, o 12:33

Ismeno warto sobie samemu dla spokojności zrobić marker Ca 125. JA płaciłam 15 zł ale ceny są do 30 zł. To zwykłe badanie z krwi. W naszym wieku to bardzo pożądane badanie ( uczulał mnie na to też mój lekarz), które wskazuje na stan jajnika (choć niekoniecznie)
Pozdrawiam i trzymaj się dzielnie :)
magonia24

Data operacji: 26 lutego 2013
Metoda operacji, zabiegu: inne
Powód operacji, zabiegu: .
Zakres operacji: .
Wynik HP: .
Terapia hormonalna: .

Postprzez ismena » 10 lip 2013, o 13:32

Cześć dziewczynki
wróciłam właśnie ze szpitala, chcąc przejść wszystkie procedury wcale nie jest to takie hop siup. Mam mieć jeszcze ablazię ? ablację? - po polsku wyłyżeczkowanie i dopiero jak będą wyniki hp zobaczymy co dalej. Bo nie wiadomo co tam się dzieje, właściwie moje dotychczasowe wyniki nie wskazują na bezwzględną konieczność tak radykalnego zabiegu. Znowu kombinował coś, żeby np. wkładkę założyć (Mirenę), albo mówił, że można np. wyciąć tylko endometrium, nie będzie miesiączek, macica zostanie, tam sobie "zaschnie" i już. Bez sensu to wszystko. Mam termin na 29 sierpnia - przecież ja sfiksuję do tego czasu, dwa upojne okresy mnie czekają :((

Co ja mam przez ten czas robić?
ismenka
ismena

Data operacji: 14 kwietnia 2014
Metoda operacji, zabiegu: laparoskopia
Powód operacji, zabiegu: obfite miesiączki, niedokrwistość z niedoboru żelaza i kwasu foliowego, mięśniaki
Zakres operacji: amputacja trzonu macicy z jajowodami
Wynik HP: ok
Terapia hormonalna: Najpierw Orgametril potem Activelle w celu całkowitego wyeliminowania miesiączek - po 4 mies.brak zadowalających efektow. po operacji nic nie biore

Postprzez ismena » 10 lip 2013, o 13:37

Inna sprawa że powiedział też parę sensownych rzeczy - np. że czasami jest tak, że po takim zabiegu ograniczonym tylko do trzonu (i to laparoskopowo) przychodzą wyniki hp i okazuje się że trzeba pacjentkę na biegu z powrotem otwierać i ciachać wszystko.
Dlatego lepiej sprawdzić przed i wtedy będzie wiadomo co robić tak na prawdę.
Ech....
ismenka
ismena

Powód operacji, zabiegu: obfite miesiączki, niedokrwistość z niedoboru żelaza i kwasu foliowego, mięśniaki
Terapia hormonalna: Najpierw Orgametril potem Activelle w celu całkowitego wyeliminowania miesiączek - po 4 mies.brak zadowalających efektow. po operacji nic nie biore

Postprzez magonia24 » 10 lip 2013, o 14:42

Sensownie mówi ten twój lekarz ismneoCiachnąć zawsze można, pospiech jednak jest tu niewskazany.
Życzę ci dużo siły w przeczekaniu tego trudnego czasu :ymhug:
magonia24

Postprzez aneta » 10 lip 2013, o 15:22

Witaj Ismeno,
jak poczytałam Twoją historię, to postanowiłam napisać o sobie....
przez ostatenie 3-4 lata borykałam się z anemią, krotocznymi miesiączkami. Ponieważ mam mięśniaki zawsze przyczyny tych dolegliwości szukałam w nich. jednek tak jak u Ciebie podsurowicówkowy. Przynajmniej dwa-trzy razy w roku musiałam brać preparaty żelaza, żeby dało się żyć. Ostatnio jednak (od około 4 mies zdarzały mi się krwawienia miedzy miesiączkami, po stosunku, miesiączki albo nie chciały się zacząć, albo nie chciały się skończyć). Tak samo jak u Ciebie, moja gin zaczęła wspominać o wycięciu macicy, z tego powodu zrobiła abrazję (pobranie materiału z wnętrza macicy), żeby ocenić endometrium. To jest chyba standardowa procedura. Niestey u mnie wynik hp nie jest dobry - to nie mięśniaki w głównej mierze, ale złożony rozrost z atypią w endometrium jest przyczyną dolegliwości. Jest to stan przednowotworowy i czekam juz na operację usunięcia macicy. Spadło to na mnie jak grom z jasnego nieba.
Z tymi nieregularnymi krwawieniami borykałam się od jakiegoś czasu: 6 lat temu pierwsze łyżeczkowanie, wynik ok. Potem ciąża, którą utraciłam w 8 tygodniu, łyżeczkowanie i wynik ok. Dwa lata temu po kolejnym usg mój gin zasugerował hormony na uregulowanie, ale podobnie jak Ty mam żylaki (jestem już po dwóch operacjach) i po 4 dniach brania silne skurcze w łydkach - musiałam natychmiast przerwać. No i teraz jestem tu gdzie jestem. Więc Ty sie już nie zastanawiaj, tylko posłuchaj córki, dobrze Ci mówi. Przyśpiesz jak się da ten zabieg abrazji, bo potem znów będziesz czekać min dwa tygodnie na wynik. na pocieszenie powiem Ci, że po takim zabiegu okres jest mniejszy :) . A co do usuniecia macicy, też mam dylemat. taką zmianę jak mam można jeszcze hormonami (końskie dawki) leczyć, ale ja z żylakami jakoś tego nie widzę. Dlatego z pomocą naszych kochanych Syrenek zaczynam oswajać się z myslą, że się z macicą rozstaniemy. Trudno....
aneta

Data operacji: 7 sierpnia 2013
Powód operacji, zabiegu: nieprawidłowy wynik hist-pat z materiału pobranego z macicy i szyjki macicy, mięśniaki
Zakres operacji: macica z jajowodami
Wynik HP: atypowy przerost endometrium ASCUS
Terapia hormonalna: nie stosuję

Postprzez ismena » 10 lip 2013, o 15:40

Dzięki Anetko że się odezwałaś do mnie.

To nie tak miało być, jestem d...wołowa bo nie zrobiłam tak jak mówił mi mój lekarz od którego dostałam skierowanie do szpitala-proszę się zgłosić do szpitala, do ordynatora, powiedzieć że jest pani moją pacjentką i wyznaczą pani termin. Oczywiście ja przy pierwszych schodach (nie tak łatwo przebić się przez mur pielęgniarek i rejestratorek blokujących dostęp do szefa), postanowiłam pójść normalną drogą tzn. po kolei, najpierw jedna kolejka, założenie karty-termin, druga kolejka-pokój kwalifikacji do zabiegu (dzisiaj)-zmiana decyzji-termin (za dwa prawie miesiące!).

Szkoda że nie poszła ze mną moja córka - ona nie odpuściłaby w życiu, znalazłaby tego ordynatora :(

W 2009 roku wyszło mi na usg że mam polipy i miałam wtedy robione wyłyżeczkowanie - wtedy wynik hp był ok. I szczerze mówiąc nie zauważyłam żadnej różnicy w intensywności miesiączek. Jak leciało tak leciało.
ismenka
ismena

Re: Czekam na decyzję w sprawie operacji - Ismena

Postprzez ismena » 22 sie 2013, o 20:55

No więc kochane poszłam do tego pana doktora specjalizacji pierwszej drugiej i trzeciej i szczerze mówiąc zrobił mi jeszcze większe kiełbie we łbie niż miałam. Owszem, zbadał mnie, nawet zrobił jeszcze raz usg mimo miesiączki która nie chce się skończyć i mimo tego że 5 lipca miałam robione, a więc właściwie dopiero co. Powiedział, że macicę mam malutką, nic tam właściwie się nie dzieje, endometrium jest cienkie, ale mam problem i albo zacznę się leczyć albo się wykrwawię i tyle. I oprócz tego że jestem nie leczona to nic mi nie jest. Stwierdził, że generalizowanie iż hormony są złe i od nich ma się żylaki to jakieś bajki, to jest powiązane, ale bez przesady. Popatrzył na moje nóżki i powiedział że nie neguje że mam chore nogi i wyciętą żyłę odpiszczelową ale takie żylaki on też mi może pokazać. zasugerował założenie wkładki (Mirena) pokazał jak to wygląda, wytłumaczył jak to działa i powiedział że to w tej chwili jest najmniej inwazyjne leczenie, które może mi zaproponować i w moim przypadku najlepsze. Oczywiście może być tak że się nie sprawdzi (w co wątpi) ale będę mogła przynajmniej z czystym sumieniem powiedzieć że próbowałam. A wyciąć to nie sztuka, zawsze coś może pójść nie tak, a skoro do tej pory w ogóle nie byłam leczona (bo cyclonamine i exacyl to nie leczenie -to nie leki wg niego), to trzeba zacząć od najmniej inwazyjnych sposobów. Generalnie nie podobało mi się, czułam się totalnie zlekceważona.
No i najlepsze - Mirena kosztuje 1200 zł (sama wkładka) - ale ile dojdzie jeszcze za wizyty??????????????
W każdym razie abrazję tak czy siak mam zrobić, jak będą wyniki (już nie za 3 tygodnie, ale na początku września !!!! maks.dwa tygodnie), ale on się nie obawia o wyniki (????). A w ogóle to teraz nie ma sensu bo mam termin zaraz ale jakbym wcześniej przyszła to można było tam u nich, prywatnie zrobić łyżeczkowanie, mają specjalny sprzęt i takie tam. Szkoda bardzo. Ciekawe ile by sobie zaśpiewał za to.
A w ogóle gadali sobie z drugą lekarką o jakichś telefonach, czy warto kupić czy nie i gdzie, ktoś tam zadzwonił, umawiali się, konsultowali a ja siedziałam i zastanawiałam się czy nie powinnam przypadkiem wyjść i trzasnąć drzwiami.

Zastanawia mnie jeszcze różny wynik (a może opis???) usg robionego w odstępie 1,5 miesiąca.
1 usg: trzon macicy o wym.ok 58x46mmm. na ścianie przedniej mięśniak 9mm na tylnej 18mm, endometrium o niskim echu ok.8mm bez zmian,jama macicy wolna, szyjka z torbielą ok.16mm jajniki po ok 20mm
2usg. trzon macicy o nierownych zarysachł miesniowka macicy o niejednorodnej echostrukturzeł w scianie tylnej miesniak podsurowicowkowz 23/18 mmł w scianie przedniej miesniak-ognisko adenomzosis o srednicy 8mm. w okolicy lewego brzegu miesniak-ognisko adeniomyosis o srednicy 9mm.

Reszta ok.

Wie ktos cos jak to rozumiec?

pozdrawiam
ismenka
ismena

Postprzez Diara » 22 sie 2013, o 21:06

Mnie też kiedyś lekarz namawiał na mirenę i kosztowała z założeniem ok. 1,5 tyś. ale nie zdecydowałam się, bo inny powiedział, że nie koniecznie się sprawdzi i może być tak że trzeba będzie ją i tak po kilku miesiącach usunąć. A ja kasy na wyrzucenie nie miałam. I jeszcze, że jeśli mieśniaki są operacyjne i rosną, to nie jest to wskazanie do mireny. Ale też czytałam opinie tych kobiet, które ją mają i powiem, że opinie były super. Prawie wszystkim miesiączki ustawały prawie do zera. Tak opisywały jej dobrodziejstwo. Ale przy moich krwotokach co miesiąc, wręcz powodziach, nie chciało mi się wierzyć, że u mnie coś zmieni.
Myślę, że jak dysponujesz kasą,to warto spróbować. Cięcie zawsze można zrobić w ostateczności. :)
Obrazek
Diara

Data operacji: 10 kwietnia 2013
Metoda operacji, zabiegu: cięcie poprzeczne
Powód operacji, zabiegu: mięśniaki
Zakres operacji: trzon macicy i jajowody
Wynik HP: OK
Terapia hormonalna: Estrofem - tabl. przez 6 m-cy, od lutego NIC i jest o.k.

Postprzez ismena » 22 sie 2013, o 21:11

Ano, zadziala albo nie. a z kasa wcale nie jest wesolo. nic, pomysle jeszcze. I niech ktos znajdzie Roszpunke!!!!!!!
ismenka
ismena

Postprzez 0agnieszka1982 » 22 sie 2013, o 22:05

Ismeno a może jeszcze jedna wizyta u kogoś innego?? A potem decyzja? Bo jak się nie sprawdzi to co kasa w błoto :( Ja bym się jeszcze skonsultowała .Trzymam kciuki za Ciebie :-bd
0agnieszka1982

Data operacji: 5 listopada 2012
Powód operacji, zabiegu: Atypowy przerost endometrium,polip i adenomyosis.

Postprzez olikkk » 22 sie 2013, o 23:03

Ismenko nie zazdroszczę Ci :( Po raz kolejny dziękuję Bogu, że od 11 lat trzymam się jednego ginekologa i mam święty spokój, bo takie ganianie od jednego do drugiego i mieszanie w głowie jest straszne :( No i ten szacunek do pacjentki .... bez komentarza ...
Poczekaj na swojej go lekarza, chyba tak będzie najlepiej, bo sama nie wiem co Ci doradzić :(
O mirenie czytałam też sporo negatywnych opinii, więc na dwoje babka wróżyła :-??
Trzymaj się Kobietko, wreszcie musi się coś wyjaśnić :-*
olikkk
olikkk
Glowny Moderator

Data operacji: 23 lutego 2010
Powód operacji, zabiegu: Mięśniaki macicy
Zakres operacji: Usunięcie macicy z przydatkami
Znieczulenie dolędźwiowe
Terapia hormonalna: Systen 50
od kwietnia 2010 roku
Na wyraźne efekty czakałam ok 2 miesięcy

Postprzez cios » 23 sie 2013, o 09:34

Kiedyś jeden nieelegancki fachowiec po chamsku mnie potraktowal w gabinecie prywatnym. Dał skierowanie do szpitalu w którym mało ze strachu nie umarłam, że będzie mnie tak samo poniżał wśród pacjentek i lekarzy, na szczęście tego nie zrobił. Zabieg wykonał ale juz potem nigdy do Niego nie wrócilam. Nie znosze chamstwa i segregowania ludzi pod względem wykonywanego zawodu i tuszy....
cios

Data operacji: 16 sierpnia 2012
Powód operacji, zabiegu: przerost endometrium
Zakres operacji: usunięcie macicy z przydatkami, znieczulenie ogólne
Terapia hormonalna: climara 50 przez 1,5 roku w styczniu lekarz zdecydował się na femoston, a potem na estrofem... a teraz sobie sama odstawiłam hormony i...

Postprzez vika45 » 23 sie 2013, o 10:46

Ismeno ja proponuję zrobić łyżeczkowanie, poczekać na wynik.potem dobrze by było znaleźć lekarza pracującego na danym oddziale szpitalnym ginekologicznym- moze być przychodnia przyszpitalna i niech on przejrzy wyniki.Potem to on ewentualnie Ciebie zoperuje i będzie wszystko wiedział.
Mirenę tez mi próbowali wcisnąć ale mój doktor powiedział,ze w moim wieku to nie ma sensu i nie daje żadnej gwarancji. Ja zresztą byłam juz po jednej operacji i miałam sporo blizn które by wkładka podrażniała. Ale inne konowały na to nie zwracały uwagi.
VikaObrazek
vika45

Data operacji: 20 lutego 2012
Powód operacji, zabiegu: przerost endometrium,guz jajnika
Zakres operacji: usunięta macica i przydatki, metodą Richardsona
Terapia hormonalna: Systen 50-terapia ukończona

Postprzez ismena » 23 sie 2013, o 11:43

Viki, ten wczorajszy lekarz jest właśnie ordynatorem na tym oddziale gdzie będę miała łyżeczkowanie i gdzie ewent. operację.

A wkładki NIE CHCĘ. Czy to tak trudno zrozumieć, że nie chcę?

I wcale nie dlatego że nie chcę się leczyć czy też wolę się wykrwawić, tylko NIE CHCĘ.
Miałam wiele lat temu i wspominam to jak najgorzej, poza tym ............ ona może (chociaż podobno nie musi) działać na zasadzie wczesnoporonnej (nie pozwala na zagnieżdżenie zapłodnionego jajeczka). Nie śmiejcie się ze mnie, ale wtedy byłam niedouczona, nie wiedziałam o tym :(( ale teraz wiem. Wiem też że moje jajniki pracują pełną parą, wiem kiedy mam jajeczkowanie - mimo 50-tki na karku ani nie chcę ciąży ani nie chcę mieć więcej niż mam na sumieniu !!!!!!

Dobra, wiem, że obecne wkładki to zupełnie co innego niż te 20 lat temu, ale poczytałam trochę i oprócz tego że mają w sobie hormony to zasada działania jest bardzo podobna.

Dlaczego wszyscy chcą mi na siłę wcisnąć tę wkładkę, nie dość że tego nie chcę to jeszcze mam za to zapłacić (i to słono). A jak mówię że nie chcę (bo nie), to jest obraza majestatu.
ismenka
ismena

Postprzez ismena » 23 sie 2013, o 12:41

Karmo, wiem, to dobra dziewczyna, tylko mi się tak jakoś ....miękko zrobiło w podbrzuszu. :(
ismenka
ismena

Postprzez cios » 23 sie 2013, o 13:03

No i z tego powodu trzeba głośno o tym mówić i nie czaić się bo to są bardzo krzywdzące opinie a nie każda kobieta po wycięciu wszystkiego miała możliwość znaleźć się na tym forum i znaleźć wsparcie i zrozumienie. Ja kiedyś pisałam jak pani Kołakowska partnerka Karolaka opowiadała, że było zagrożenie wycięcia ale na szczęście kobiecości jej nie wycięli;. Matko kochana!Ambasadorka akcji Kwiat kobiecości na antenie TV opowiada takie bzdury. Powtarzam zachorować i leczyc się nie jest wstydem, a istnieją różne sposoby leczenia.
A jeśli chodzi o te nieszczęsną Mirenę to mówisz, nie chcę jej bo miałam i nie spełniła moich oczekiwań, źle się po niej czułam, nie chcę bo nie akceptuję jej ze względu na swój światopogląd, proszę o inny sposób leczenia. Cięcie, ok, podyskutujmy na ten temat. Proszę wyciąć same mięśniaki, nie opłaca się? To co będzie lepsze macica, bez przydatków, może tak. Może laparoskopia na początek, mniej inwazyjna... Ismeno nie daj się spławić. Ja to zrobiłam i zapłaciłam za cenę dość wysoką bo wycięcie właśnie wszystkiego. Co prawda nie czuje się niekobietą (już nie lubie Twojej koleżanki :)) ) ale można było to wszystko poprowadzić inaczej. Tylko ja jak to cielę słuchałam pitolenia niezadowolonego z powodu mojego zawodu i tuszy lekarza i potem poszłam do innego, który jak widać tez się nie spisał
cios

Data operacji: 16 sierpnia 2012
Powód operacji, zabiegu: przerost endometrium
Zakres operacji: usunięcie macicy z przydatkami, znieczulenie ogólne
Terapia hormonalna: climara 50 przez 1,5 roku w styczniu lekarz zdecydował się na femoston, a potem na estrofem... a teraz sobie sama odstawiłam hormony i...

Postprzez vika45 » 23 sie 2013, o 13:31

Jesli macica jest kobiecością to po co dbać o swój wygląd- Każda baba, ładna czy brzydka, chuda czy gruba ma się czuć kobieca bo głęboko w brzuchu ma ukrytą kobiecość? Ja czuję się bardziej kobieca, choć mój wygląd mnie o tym nie przekonuje,niż piękna pani Viola z macicą choć pustą główką.
Nie ukrywam zabiegu a wręcz jestem zadowolona,że mam o dwie szanse na raczka mniej! Jesteśmy zdrowe i to najważniejsze! :x
VikaObrazek
vika45

Data operacji: 20 lutego 2012
Powód operacji, zabiegu: przerost endometrium,guz jajnika
Zakres operacji: usunięta macica i przydatki, metodą Richardsona
Terapia hormonalna: Systen 50-terapia ukończona

Postprzez malgos65_2 » 23 sie 2013, o 13:45

Ismeno, Mirenę miał założona koleżanka, którą poznałam w szpitalu, kiedy miałam operację. Ona tez była operowana, w tym samym dniu co ja. Wkładkę miała przez chyba dwa lata...o ile pamiętam. Krwotoki ustały, ale to tylko odsunęło operacje na owe dwa lata. Dobra rada Viki - łyżeczkowanie na początek.
A o byciu kobieta po operacji nawet już pisać nie będę, bo zawsze toczę boje ogromne z każdym kto takie głupoty opowiada. I uważam, że lepiej nie mieć macicy i jajników, niż nie mieć rozumu.
malgos65_2

Data operacji: 19 października 2010
Powód operacji, zabiegu: mięśniak macicy, przerost endomietrium
Zakres operacji: macica i jajniki
Terapia hormonalna: sporo problemów z HTZ

Postprzez magonia24 » 23 sie 2013, o 13:57

Hej kochane :)
Ciekawa dyskusja się wywiązała. Ciosku zaintrygowałaś mnie tym swoim zawodem i dyskryminacją pana dr. z tego powodu @-) Przyznam, że spotykam się z tym po raz pierwszy! Jak tak was czytam to rzeczywiście miałyście bardzo pod górkę w tym diagnozowaniu i decyzjach o zabiegu. Faktycznie my z Olikkkiem miałyśmy dużo szczęścia trafiając na naszego fajnego doktorka :-bd

Ismeno ja nie miałam takich problemów jak ty, macica była moim problemem o tyle, ze okresy były bardzo bolesne. Zjadałam tony leków przeciwbólowych (teraz od pół roku nie wzięłam ani jednej tabletki) i to z serii ciężkiej artylerii z Tramalem włącznie. Miałam tylko jednego małego mięśniaczka 10 mm no i pogrubione endomertium(13 mm) Okresy regularne, średnio obfite bez skrzepów i innych sensacji. Miałam małą cystę na jajniku (30mm) , która też mogłaby być do obserwacji gdyby nie... podwyższone Ca 125 (ponad 120) Miałam nawet robiony rezonans aby dowiedzieć się o co chodzi ale niczego nowego nie stwierdził. Tak więc doktorek przekonał mnie, że w moje sytuacji, w moim wieku optował by za usunięciem wszystkiego i tak się stało.

Wiem, ze później może być różnie ale jak to forum pokazuje raczej jest lepiej niż gorzej. U mnie jest dużo lepiej bo nie mam bóli, nie biorę leków jestem taka ustabilizowana no i nie mam jak na razie żadnych skutków menopauzy choć wiem, ze jest bo badałam estradiol i FSH.

Głowa do góry.

PS Płodność kobiety spada regularnie od 35 roku życia. Jajniki mogą pracować ale czy jest jajeczkowanie to inna sprawa.
Ostatnio edytowano 23 sie 2013, o 14:20 przez magonia24, łącznie edytowano 1 raz
magonia24

Postprzez ismena » 23 sie 2013, o 14:04

Magoniu, ja to wszystko wiem, ale ile razy miałam usg było: w lewym jajeczko takiej wielkości w prawym takiej, (albo pęcherzyk zależy w którym dniu cyklu). Poza tym kiedyś doktor zwróciła mi uwagę że mam tak książkowy śluz owulacyjny, że bez problemu mogłabym zajść w ciążę. Stąd moje wnioski takie a nie inne.
ismenka
ismena

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Przygotowały się z naszą pomocą