Pogrubione endometrium - 26mm

Już są po operacji

Re: Pogrubione endometrium - 26mm

Postprzez 5anioleczek5 » 20 lut 2015, o 00:20

witaj Michalindo
U mnie było tak decyzję o usunięciu jajników podjęłam sama mój gin raczej chciał zostawic byłam w kropce co zrobić i duży wpływ na usunięcie miała rozmowa z 2 kobietkami kóre też czekały na operacje , ale już 3 , bo sobie zostawiły jajniki i urosły jakieś torbiele najpierw na jednym to usunęły , potem na drugim i musiały się trzy razy ciąć , Gdy mnie badał ordynator przed operacją powiedział ze mam prawo wyboru czy zostawiamy jajniki czy usuwamy , ale coraz więcej kobitek wraca ponownie i on by radził usunąć , ale decyzja należy do mnie i zdecydowałam o usunięciu i w cale nie żałuję , biorę plasterki po pół i jest całkiem dobrze chociaż dobrać moje plasterki był wielki problem , ale udało się
a po operacji lekarz powiedział , że podjęłam 100% decyzję , bo moje jajniki już nie były takie jak trzeba , a on by nie mógł usunąć jakbym nie wraziła zgody więc wszystko dobrze sie skończyło.Każda z nas , a na pewno większość miala taki dylemat, i w sumie musiałyśmy jakoś wybrać, Ja ani przez chwilę nie żałuję swej decyzji
Tobie kochana życzę trafnej decyzji i dobrych wyborów :)
5anioleczek5

Data operacji: 10 kwietnia 2014
Metoda operacji, zabiegu: cięcie poprzeczne
Powód operacji, zabiegu: mięśniaki macicy
Zakres operacji: usuniecie macicy z przydatkami
amputacja trzonu
Wynik HP: ok
Terapia hormonalna: Fem 7 combi
systen conti
Estroden MX 50 pół plasterka
teraz SYSTEN 50

Postprzez eli-50 » 20 lut 2015, o 12:13

Michalindo przecież głównie po to tu jesteśmy, żeby wspierać takie osoby jak Ty :ymhug: :-* . Bo któż zna bardziej takie właśnie rozterki jakie masz obecnie jak nie my ? Doskonale rozumiem, że w Twoim wieku to bardzo trudne. Ale podejrzewam, że większość kobiet bez względu na wiek chciałaby korzystnie wyglądać jak najdłużej. Na moje wcześniejsze wątpliwości z tym związane ( zawsze dawano mi mniej lat niż mam ) ktoś powiedział, że wokół niej pracują kobiety po usunięciu wszystkiego i nie widać w wyglądzie zmiany na niekorzyść. Poza tym nikt nie wycina jajników bez potrzeby. U młodszych pacjentek zawsze bierze się pod uwagę opcję oszczędzającą. Na chwilę obecną postaraj się zapanować nad emocjami, wycisz się, weź coś na uspokojenie, aby przystąpić niebawem do kolejnych konstruktywnych rozmów z lekarzami.
Trzymam kciuki %%- %%- %%- . Powodzenia :x
eli
eli-50

Data operacji: 11 marca 2010
Powód operacji, zabiegu: mięśniaki macicy, polipy i cysty na jajnikach
Zakres operacji: usunięcie macicy z przydatkami i szyjką, pełna narkoza
Wynik HP: OK
Terapia hormonalna: wprowadzona w 5 dobie po operacji (kolejno Climara, Fem 7, Systen 50 ), po 6 latach htz stopniowo odstawiona

Postprzez hopeless » 20 lut 2015, o 16:57

Michalindo Kochana! Może powinnaś skonsultować się jeszcze z innym lekarzem, może niekoniecznie z tego samego szpitala. W moim przypadku było tak: pani doktor próbowała mi pomóc stosując hormony, potem Esmya, bez pozytywnego skutku; na końcu powiedziała, że w jej szpitalu robi się zabiegi (laparoskopowo też) usuwając wszystko. Zmieniłam lekarza, ten który mnie operował nie widział potrzeby usuwania szyjki i jajników; to daje do myślenia, może jest w konkretnym szpitalu taka polityka?
Coż jeszcze mogę dodać? Mam koleżanki w USA, jedna z nich przyjaźni się z dziewczyną, która w podobnym czasie co ja miała też amputację macicy; wymieniałyśmy się doświadczeniami. Tam decyzję o amputacji z przydatkami podejmuje się w ostateczności. Nie twierdzę, że u nas robi się to pochopnie, ale skoro moja była pani doktor nie pozostawiła mi wyboru, może warto jednak się wybrać do kogoś innego? Nie chcę Ci siać zamętu w głowie, ale żeby potem nie mieć do siebie żalu, że się zaufało komuś, a może trzeba było sprawdzić u innego gina. Jeśli jajniki chorują i nie daje się szans na wyleczenie, wtedy nie mamy wyboru.
Trzymaj się, Kobieto!
Wasz Hopiś
hopeless

Data operacji: 10 grudnia 2014
Metoda operacji, zabiegu: laparoskopia
Powód operacji, zabiegu: mięśniaki i silne krwawienia
Zakres operacji: usunięty trzon macicy i jajowody, szyjka i jajniki zostały
Terapia hormonalna: brak

Postprzez hopeless » 20 lut 2015, o 17:10

Michalindo! Kiedyś pisała w moim wątku Syrenka o niku 77martita. Jest w Twoim wieku, może napisz do niej na priv, szukałaś kogoś w podobnej sytuacji i wieku.
Wasz Hopiś
hopeless

Postprzez michalinda » 20 lut 2015, o 17:55

Tak szukałam syrenek w moim wieku i znalazłam na tym forum (aneta), napisałam na priv, ale niestety nie ma odpowiedzi. We wtorek mam konsultacje u onkologa z Ursynowa (zresztą bardzo chwalonego na forum) -zobaczę, co mi powie. Mój doktorek u którego nie byłam jeszcze, ale widział wyniki proponował usunięcie macicy a jego przełożony całości i bądź tu mądry człowieku. Czuję się jak na huśtawce. Problem polega na tym, że przerost endometrium i atypia jest spowodowana nadmierna produkcja estrogenów, stąd dyskusja nad jajnikami.
michalinda

Data operacji: 8 kwietnia 2015
Powód operacji, zabiegu: endometrium 26mm
Zakres operacji: usunięcie macicy

Postprzez hopeless » 22 lut 2015, o 00:58

A Moniks? Też jest w podobnym wieku.
Wasz Hopiś
hopeless

Postprzez michalinda » 22 lut 2015, o 09:11

Wysłałam na priv chyba wiadomości do 5- 6 syrenek w moim wieku i niestety brak odpowiedzi.
michalinda

Postprzez ismena » 22 lut 2015, o 09:20

Michalindo nie denerwuj się tak kochana. Odpowiedzą. A jak nie to Oliczek znajdzie dziewczyny z którymi jest łatwiejszy kontakt.

Trzymaj się cieplutko :ymhug: :ymhug: :ymhug:
ismenka
ismena

Data operacji: 14 kwietnia 2014
Powód operacji, zabiegu: obfite miesiączki, niedokrwistość z niedoboru żelaza i kwasu foliowego, mięśniaki
Zakres operacji: amputacja trzonu macicy z jajowodami
Terapia hormonalna: Najpierw Orgametril potem Activelle w celu całkowitego wyeliminowania miesiączek - po 4 mies.brak zadowalających efektow. po operacji nic nie biore

Postprzez michalinda » 22 lut 2015, o 18:10

Właśnie z mojego domu wyszła ciotka, która przypadkiem dowiedziała się o moich problemach zdrowotnych i przyszła mnie podtrzymać na duchu (oficjalnie). W rezultacie uświadamiała mnie, że w moim wieku po takiej operacji to będę wrakiem człowieka i w sumie, żeby nie dzieci, to może lepiej by było zdać się na los, bo co mnie czeka za życie. Od razu zrobiło mi się lżej i lepiej.
michalinda

Postprzez Margo » 22 lut 2015, o 18:33

Michalindo z całym szacunkiem dla Twojej cioci... skąd ona mam taką wiedzę ? Tutaj u źródła dowiesz się chyba więcej i raczej wiarygodność tych wiadomości jest sprawdzona jak nigdzie indziej. Nie bombarduj swojego umysłu najgorszą z wersji to doprowadzi tylko do jeszcze gorszego samopoczucia i splątania całkowitego.

Przytulam Ciebie mocno :ymhug: :ymhug: :x
Margo

Data operacji: 2 grudnia 2014
Powód operacji, zabiegu: 1 operacja -mięśniaki macicy
2 operacja -rak jasnokomórkowy nerki NG2(CCRCCpT1a)
3 pooperacyjna plastyka powłok brzusznych
Zakres operacji: Usunięcie trzonu macicy i jajowodu, pozostawione jajniki; wyłuskanie guza
Wynik HP: Carcinoma clarocellulare renis NG2(CCRCC pT1a)
Terapia hormonalna: Brak

Postprzez Grażyna57 » 22 lut 2015, o 18:42

[quote="Margo"]Michalindo z całym szacunkiem dla Twojej cioci... skąd ona mam taką wiedzę ? Tutaj u źródła dowiesz się chyba więcej i raczej wiarygodność tych wiadomości jest sprawdzona jak nigdzie indziej. Nie bombarduj swojego umysłu najgorszą z wersji to doprowadzi tylko do jeszcze gorszego samopoczucia i splątania całkowitego

podpisuję się pod słowami Margusi.... święta racja :-?
Michalindo...buziaczki dla Ciebie :-* :-* :-* :-* i przytulaski :ymhug: :ymhug: :ymhug: :ymhug: :ymhug:
Grażyna57

Data operacji: 13 maja 2014
Powód operacji, zabiegu: 3x łyżeczkowanie, plamienia jak były, tak są nadal, ból podbrzusza.
(ostatnia miesiączka 48 lat )
Zakres operacji: wycięcie macicy i przydatków
Wynik HP: ok.
Terapia hormonalna: nie

Postprzez michalinda » 22 lut 2015, o 19:11

Wszystkie syrenki mocno pozdrawia potencjalny "wrak człowieka" (zanim jednak się nim stanę, to jeśli ciotka jeszcze raz mnie nawiedzi, to ja skrzywdzę i w ten sposób będą dwa wraki).
michalinda

Postprzez Margo » 22 lut 2015, o 19:30

Michalindo skarbie chlapnij sobie jednego dla spokojności ;) :ymhug: jaki wrak ??? no proszę Cię !!! to Syrenkowo powinno nazywać się raczej Wrakowo :p , no ja się pod wrakiem nie podpisuję i Tobie też tego nie radzę :-*
Margo

Data operacji: 2 grudnia 2014
Powód operacji, zabiegu: 1 operacja -mięśniaki macicy
2 operacja -rak jasnokomórkowy nerki NG2(CCRCCpT1a)
3 pooperacyjna plastyka powłok brzusznych
Zakres operacji: Usunięcie trzonu macicy i jajowodu, pozostawione jajniki; wyłuskanie guza
Wynik HP: Carcinoma clarocellulare renis NG2(CCRCC pT1a)
Terapia hormonalna: Brak

Postprzez ismena » 22 lut 2015, o 19:38

Nie no, bez przesady. Nie rozumiem co kieruje takimi ludźmi. Sami niewiele mają pojęcia a wypowiadają się jakby byli autorytetem na skalę światową - w dodatku jedynym.
Michalindo ja rozumiem, że jesteś młodziutką dziewczyną i przeraża Cię cała ta sytuacja. Ale na litość, nie daj się zwariować. Oczywiście, może być różnie i lepiej i gorzej, ale wierz mi- daleko nam do "wraków człowieka". Będziesz żyła, będziesz zdrowa, spokojna o jutro, bez bólu, krwotoków, bez zmęczenia i tych wszystkich innych atrakcji. Wreszcie złapiesz oddech i poczujesz że żyjesz. A Twoja ciocia-czy zagwarantuje Ci, że Twoja macica pozwoli Ci spokojnie żyć i się nie zestarzeć szybciej? Czy zagwarantuje Ci że Twoje jajniki przy takim funkcjonowaniu jak teraz, gdy sama mówisz że pracują nie tak (za dużo produkują estrogenów), będą funkcjonowały na tyle dobrze abyś mogła spokojnie żyć, że nic na nich nie wyrośnie, ani na macicy, na jajowodach? A z tego co wiem zdecydowana większość guzów jajnika jest spowodowana nadprodukcją estrogenów. Nie chcę siać ci zamętu w głowie ani Cię straszyć, ale wybacz - czy Twoja ciocia zdecydowałaby się zostawić sobie jajniki (bo się zestarzeję) za cenę takiego ryzyka?

Lekarze w większości przypadków wiedzą co robią. A mam wrażenie że twój lekarz, który powiedział, że usunąłby jajniki ze względu na wysoki poziom estrogenów- ma dobrze poukładane w głowie.

Daj sobie trochę luzu i nie wyszukuj skutków ubocznych , które "mogą" Ci się przytrafić. MOGĄ !!! bo wcale nie muszą i w większości przypadków wcale nie występują.

%%- (*) %%- (*) %%- (*)
Ostatnio edytowano 22 lut 2015, o 19:40 przez ismena, łącznie edytowano 1 raz
ismenka
ismena

Powód operacji, zabiegu: obfite miesiączki, niedokrwistość z niedoboru żelaza i kwasu foliowego, mięśniaki
Terapia hormonalna: Najpierw Orgametril potem Activelle w celu całkowitego wyeliminowania miesiączek - po 4 mies.brak zadowalających efektow. po operacji nic nie biore

Postprzez ismena » 22 lut 2015, o 19:39

No proszę, zanim nasmarowałam swoją epistołę, to zostałam ochrzczona "wrakiem" :)) :)) :)) :)) :))

Chyba ja też sobie coś chlapnę =)) =)) =))
ismenka
ismena

Postprzez vika45 » 22 lut 2015, o 20:07

Wrakiem to mnie nazwał orzecznik: miał rację bo mam już tyle rzeczy wyciętych, trochę dodanych..Taką ciocię to bym wyprosiła z domu.,O mojej operacji w rodzinie wiedział mąż i mama, która dwa lata wcześniej taką operację przeszła.
Nie wiem co bym wolała-zestarzeć się szybko czy mieć gwarancję zdrowia.Na szczęście nie zastanawiałam się nad tym.Nie wiesz jakbyś się starzała naturalnie.
Nadmiar estrogenów nie jest zdrowy a chyba nie ma prochów aby poziom ich obniżyć?Nadmiar sprzyja powstawaniu skrzepów.
Zastanawiam się dlaczego wszyscy straszą szybkim starzeniem-czy ktoś przedstawił osobę ,która tego doświadczyła?
VikaObrazek
vika45

Data operacji: 20 lutego 2012
Powód operacji, zabiegu: przerost endometrium,guz jajnika
Zakres operacji: usunięta macica i przydatki, metodą Richardsona
Wynik HP: OK
Terapia hormonalna: Systen 50-terapia ukończona

Postprzez hopeless » 22 lut 2015, o 22:42

Michalindo Kochana!
U mnie w rodzinie mam dwie takie życzliwe ciotki, siostry mojej mamy. Już z nimi nie rozmawiam na tematy zdrowia, bo jak mama zachorowała, tylko mi dokładały stresu. Młodsza ciotka też po operacji wycięcia macicy i przydatków, ale byłaby to ostatnia osoba, z którą rozmawiałabym o swojej operacji bo tylko nastraszyłaby mnie.
W takich sytuacjach trzeba być asertywnym. Poza tym moja rada jest taka: jak najmniej osób wtajemniczać w szczegóły operacji; sama doświadczyłam ze strony pani doktor POZ wyrazów "współczucia" w postaci niewybrednych komentarzy o utraconej młodości, a nie poszłam do niej po pocieszenie, tak sama z siebie się "wczuła" w rolę kiedy prosiłam o wypełnienie wniosku o sanatorium. Musiałam pokazać jej wypis.Cóż, jest sporo ode mnie młodsza, ale jak to przysłowie mówi "Starość nie radość, młodość nie wieczność" więc kiedyś też się zestarzeje...
Wasz Hopiś
hopeless

Postprzez hopeless » 22 lut 2015, o 22:47

P.S
Zapomniałam napisać, że na odchodne pani doktor powiedziała mi, że młodo wyglądam :)
Wasz Hopiś
hopeless

Postprzez zyta » 23 lut 2015, o 15:26

:-*
Kochana będzie dobrze nie martw się na zapas.

Szukaj tych dobrych stron twojej sytuacji.

Sama jestem po usunięciu macicy, jajowodów oraz szyjki macicy.
Jajniki zostawiłam ponieważ nie mogę przyjmować hormonów z powodu marskość wątroby.
Sama operacja w mojej sytuacji była ryzykowna ale nie zastanawiałam się zbyt długo. Oczywiście bałam się.

Z początku po operacji było ciężko ale dzisiaj ( 3 miesiące) po wiem że dobrze zdecydowałam. Jeden problem z głowy!

Lekarz operator proponuje Ci laparoskopie super to plus :kolobok_girl_hospital:

Masz możliwość wyboru kolejny plus

Pozdrawiam
Zyta
z serdecznymi pozdrowieniami zyta
zyta

Data operacji: 1 listopada 2014
Powód operacji, zabiegu: Torbiel przy jajowodzie (7cm), mięśniaki na macicy, liczne zmiany na szyjce macicy. Cyt. III
Zakres operacji: Usunięcie zrostów. Całkowite usuniecie macicy, obustronnie usunięcie jajowodów,usunięcie torbieli,
Wynik HP: Ok
Terapia hormonalna: - brak

Postprzez michalinda » 23 lut 2015, o 15:59

Nie boje się operacji. teraz tylko obsesyjnie myślę o tym, aby ocalić swoje jajniki, bo przERaża MNIE ZYCIE BEZ NICH. Jak czytałam na forum o potach, kołataniu serca, osteoporozie i takich tam, to myślę jak funkcjonować w pracy-gdzie non stop kontakt z wieloma ludźmi (a ja pływam w pocie) , to przyznacie sami, że może to człowieka zdołować. Jutro onkolog w planach, zresztą polecany na forum. Tak bardzo bym chciała, żeby powiedział, ze jestem zdrowa, choć wiem, że to niemożliwe. To nich chociaż te moje jajniki zostawi w spokoju.
michalinda

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Przygotowały się z naszą pomocą