Hej,
Donno

. Fajnie, że jesteś z nami.
No tak sobie myślałam, że Twoja operacja musiała być niedawno. To właśnie zaraz po zabiegach tego typu jest największe zagrożenie torbielami czynnościowymi jajnika
Miejmy nadzieję, że ten Twój nieproszony gość jeszcze zniknie, choć nie jest malutki.
Twoja Provera to też progestagen, działa podobnie jak Orgametril (choć nie identycznie). Oba leki po prostu hamują jajeczkowanie, dając odpocząć jajnikom. Miałyśmy zatem podobne leczenie. Ja tylko nie brałam już nic innego, bo nie miałam innych problemów.
Takie krótkotrwałe przyjmowanie hormonów nie jest obarczone jakimś ogromnym ryzykiem, więc się nie przejmuj tym za bardzo. Ponadto piszesz, że dostałaś jeszcze Distreptazę – ona ma też dodatkowo działanie rozpuszczające ewentualne zakrzepki w żyłach, więc jesteś zabezpieczona przez lekarza. Torbielki w piersiach to również nie tragedia, są łagodne i ma je większość kobietek. Lekarze nawet o tym nie mówią, jeżeli są malutkie.
Życzę Ci zatem gorąco, aby cysta przynajmniej zmniejszyła się znacząco. No i oczywiście już żadnych kłopotów z pęcherzem!
Jutro masz badanie, więc czekamy na wiadomości od Ciebie.
Serdecznie pozdrawiam
P.S. A operacja to na pewno w grudniu
2012