No to jeszcze raz
Wykwintny truskawkowiecBiszkopt:50 gr margaryny lub masła
4 jajka
0,5 szklanki cukru
0,75 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:600 gr (60 dag) truskawek
2 galaretki truskawkowe
Cukier puder do dekoracji
Wykonanie:Przygotować ciasto. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Następnie wolno mieszając dodawaj po jednym żółtku i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlej rozpuszczoną margarynę lub masło i delikatnie wymieszaj łyżką.
Ciasto wylej na blachę o wymiarach podstawy 22x27 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadź i piecz w 180 st.C około 10 minut.
Upieczone ciasto wyjmij i przełóż razem z papierem do foremki keksowej o wymiarach podstawy 8x27 cm. Lekko dociśnij ciasto do formy by nie wystawało.
Przygotuj mus truskawkowy. Galaretki rozpuść w 1 szklance wrzącej wody i przestudź. Połowę truskawek zmiksuj i połącz z rozpuszczoną galaretką.
Pozostałe truskawki ułóż na cieście w formie keksowej i zalej tężejącym musem. Ciasto odstaw na godzinę do lodówki by stężało.
Foremkę z ciastem przykryj deseczką i odwróć do góry dnem. Najpierw zdejmij formę, a następnie papier. Przed podaniem posyp cukrem pudrem, lub polej polewą czekoladową.
Smacznego