przez Anita71 » 5 kwi 2019, o 10:49
Anulek, Lena i całe Moje Syrenkowo oto przepis na kulebiak, dostałam go kilka dobrych lat temu od koleżanki z pracy.
Kulebiak z kapustą
NADZIENIE:
3 szkl poszatkowanej białej kapusty
1 średnia cebula pokrojona w plasterki
25 dag pieczarek pokroić w plasterki
szczypta tymianku ja daję 2-3 bo lubię więcej
5 jajek na twardo (pokroić w plasterki)
2 łyżeczki posiekanego koperku lub pietruszki ja daję koperek
Sól, pieprz do smaku
CIASTO:
1i 1/2 szkl mąki (półtorej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
4 łyżki masła
2 lub 3 łyżki śmietany daje słodką
15 dag serka homogenizowany waniliowego
Żółto roztrzepane z łyżką wody
Robimy tak:
Mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier wsypać do miski, wetrzeć masło palcami, dodać 12 dag serka ,(resztę serka zostawić) zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać śmietanę, ja zawsze dodaję. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Kapustę i cebulę dusić na małym ogniu z 2 łyżkami masła, uważać, mieszać, żeby nie przypalić, dodać tymianek, sól, pieprz, dusić do miękkości.
Pieczarki udusić na maśle z solą i pieprzem do smaku.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni.
2/3 ciasta rozwałkować, wyłożyć do wysmarowanej tortownicy, moja ma ok 23 cm średnicy.
Wyłożone ciasto zachodzić musi aż na górę brzegów bo będziemy go zamykać.
Ciasto posmarować pozostałą częścią serka i układamy farsz, na dno plasterki jajek, posypać je koperkiem, na to położyć kapustę (odsączyć z soku pozostałego po duszeniu), na to pieczarki, też odsączyć. Ten farsz musi być w miarę osuszony. Pozostałe ciasto rozwałkować, ułożyć na górę nadzienia, zlepić brzegi ciasta, farsz zostanie zamknięty. Wierzch posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody.
Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika 220 stopni, zmniejszyć temperaturę po 5 minutach do 180 stopni i piec około 45 minut. A! To ciasto przed włożeniem na górze naciąć w 4 miejscach, życzę smacznego.