Składniki na białe pączki
0,5 kg mąki pszennej
2 jajka
3 łyżki roztopionego masła
1 niepełna szklanka letniego mleka
1 garść cukru
3 dkg drożdży
Szczepta soli
Drożdże z łyżką mąki, łyżeczka cukru i taką ilością letniego mleka, żeby po wymieszaniu była konsystencja gęstej śmietany.
Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Następnie połączyć wszystkie składniki razem, aż nie będą się przyklejać do miski i do rąk .
Miskę obsypać mąką i wyrobiobe ciasto w kształcie kuli zostawić w misce do wyrośnięcia, przykryte ściereczką w ciepłym miejscu.
Następnie ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i wykrawać szklanką pączki.
Ułożone na stolnicy zostawić do ponownego wyrośnięcia.
Kiedy wyrosną układamy w naczyniu do gotowania na parze i gotujemy 5 minut.
Ja podaję z sosem karmelowym.
5 łyżek cukru rozpuszczamy na lekko natłuszczonej masłem patelni z dodatkiem cukru waniliowego. Dokładnie mieszam, aż się zrobi złocisty ładny karmel .
Wlewamy go do gorącego mleka ok 1/2 litra.
Dodajemy też ok 1 łyżeczki cynamonu.
Następnie zagęszczamy dodając ok 3 łyżeczek mąki rozcieńczonej w małej ilości zimnego mleka.
Wlewamy do gotującego się sosu karmelowego.
Konsystencja powinna przypominać rzadki budyń.
Gotowe pączki maczamy w sosie karmelowym i ze snakiem zjadamy
Smacznego