przez Elza13 » 3 lis 2017, o 15:15
Zupa z soczewicy.
Moi synowie nie jedzą mięsa, młodszy także jajek i produktów mlecznych, więc kiedy przychodzą nie bardzo wiem, co ugotować, żeby zawierało wystarczającą ilość białka i spełniało ich i nasze oczekiwania.Wpadłam więc na pomysł z zupą z soczewicy. Gotuję ją często i ciągle modyfikuję dodając różne składniki.
Składniki na ok 2,5 litra zupy:
ok. 1/2 kl czerwonej soczewicy,
włoszczyzna,
cebula,
1-2 papryki czerwonej,
słoiczek koncentratu pomidorowego,
1-2 łyżki oliwy lub oleju,
sól, przyprawy.
Płuczę soczewicę i wstawiam do gotowania w ok. 2-2,5 l wody z dodatkiem oliwy lub oleju (soczewicy nie trzeba namaczać, bo szybko robi się miękka)
w drugim garnku w bardzo małej małej ilości wody gotuję na małym ogniu pokrojone w paski papryki bo obieram je później za skóry).
W tym czasie obieram i do gotującej się soczewicy dodaję pokrojonę w kostkę włoszczyznę: 1-2 marchewki, 1 pietruszkę, kawałek selera, kawałek pora, 1 niedużą cebulę,
Gdy papryka zmięknie i da się z niej ściągnąć skórę, obieram ją i pokrojoną w małe kawałki wrzucam do zupy. Papryka jest już trochę miękka, bo dusiła się w innym garnku, więc od tego momentu gotuję się razem z zupą już tylko chwilkę. Jeśli komuś nie przeszkadza skóra w papryce, może od razu pociąć ją w kostkę i wrzucić ją do zupy razem z włoszczyzną.
Na końcu dodaję sól i przyprawy, za każdym razem różne, ale wśród nich zawsze są: papryka słodka, nieco papryki ostrej, tymianek i majeranek (ułatwiają trawienie), pieprz czarny mielony.
Oststnio razem z warzywami dodałam do tej zupy trochę dyni.
Można ją podać jako zupę krem z groszkiem ptysiowym.
Smacznego - Elza13
Elza13
___________________________________________________
Nasze życie jest takie, jakim uczyniły je nasze myśli.
(Marek Aureliusz)