Pasztet z czerwonej soczewicy.Zrobiłam dzisiaj pierwszy raz i od razu sie zakochałam.
Dlatego też spiesznie sie z Wami dzielę przepisem:
Składniki:
250 gram soczewicy czerwonej
4 spore marchewki
3 ząbki czosnku
2 cebule
3 jajka
2 łyzki dowolnych otrębów
1 łyzka płatków owsianych
pół pęczka natki pietruszki
sól- 1 łyzeczka
pieprz czarny pół łyżeczki
curry 1 łyzeczka
bazylia 1 łyzeczka
oregano 1 łyzeczka
papryka słodka 1 łyzeczka
papryka chili - według uznania, ja dałam na czublu łyzeczki
papryka słodka-wedzona - pół łyzeczki ( to chyba ta papryka daje taki super smak)
2 łyzki oleju
Sposób wykonania
Soczewice zalewamy goracą wodą i dodajemy łyzeczkę soli. ( mozna dodać 1 listek laurowy; 1 część soczewicy, dwie czesci wody), gotukjemy na malym ogniu aż soczewica wchłonie wodę i się rpozpadnie ( ok. 15 minut)
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, marchewke obieramy i scieramy na grubych jarzynowych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę.
Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę, jak sie lekko zaszkli dodajemy marchewkę, mieszamy i podduszamy, na koniec wrzucamy czosnek i przyprawy, cały cas mieszamy i dusimy do miękkosci na małym ogniu.
warzywa z przyprawami dodajemy do soczewicy, mieszamy i czekamy az wystygnie.
Nastepnie dopdajemy otreby i płatki, wbijamy 3 jaja i mieszamy. ( Można oczywiscie dodać najpierw żółtka, a białka ubić.
Do wysmarowanej keksówki przekładamy nasza masę i [pieczemy 40-50 minut w temp. 180 stopni ( ja piekłam na termoobiegu.
Smacznego