No to dietetyczne ciacho po którym nie rośnie zadek! Mojemu słodkoblubnemu żarłokowi smakowało
CIASTO ze ŚLIWKAMI z mąki żytniej pełnoziarnistejSkładniki na 8 porcji:
50dkg śliwek węgierek
½ szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
4 jajka
4 łyżki oleju rzepakowego
4 łyżki cukru (najlepiej brzozowego)
2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
tłuszcz do wysmarowania formy
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Cały czas mieszając dodać olej, sok z cytryny, a na koniec delikatnie połączyć ze sztywną pianą ubitą z białek. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy (24cm). Na wierzchu ułożyć połówki śliwek, posypać ziarnami słonecznika. Ciasto piec 35-40minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Wyjąć i wystudzić.
1 PORCJA zawiera ok. 145kcal, węglowodany: 19g, białko: 2g, tłuszcz: 6,5g