olikkk napisał(a):Właśnie mój się piecze w piekarniku
https://syrenki.net/viewtopic.php?f=18&t=15&p=52709&hilit=Chleb#p52709
To jest przepis od Morgi
Ja robię podobnie, tylko stosuję mieszane mąki.
1/2 kg krupczatki a do pełnego kilograma mąki dodaję żytnią, pszenną chlebową, albo żytnią razową, albo pszenną tortową. W każdym razie szyby były conajmniej 3 rodzaje mąki.
Dodaję też od 2 do 4 łyżek oleju.
Wychodzi fajny
Ja zostawiam do wyrośnięcia raz na 20-30min w misce, potem drugi raz już w foremkach.
Piekę w piekarniku elektrycznym góra-dół
15 min w 230°C
15 min w 200°C
20 min w 190°C
Wkładam też na dolną półkę garnuszek z wodą.
Po wyłączeniu pieca wyjmuję chleb z firemek i kładę do wystudzenia na metalowy ruszt żeby chleb odparował.
Czy piekarnik mocno się brudzi?
Czy nie trzeba dodać więcej wody żeby nie był twardy?
Wiem tylko, że zamiast wody można dać maślankę. Chleba nigdy nie piekłam