Dziękuję za rady ,wiem że będzie dobrze i wiem że muszę uważać na siebie,ale żyć trzeba dalej,i właśnie to jest ten moment którego bałam się najbardziej godząc się na operację .......
To że piszę 5 kg nie znaczy że takie podnoszę ,słucham was i wiem że więcej nież 1 kg nie można. Mam pytania znów będzie kiedy można stosować termofor ciepły jestem dopiero tydzień po operacji? Drugie pytanie od kiedy masuje się rane ? Trzecie ile trwa zagojenie całej rany,w sensie zrośnięcia się?
Termofor ciepły na razie nie. Delikatne masowanie jak się zabliźni. Zrośnięcie się trochę trwa. Na zewnątrz wizualnie widać. Wewnątrz znacznie wolniej ok. 6 m-cy. Pozdrawiam
Termoforu w ogóle nie używałam. Masowałam delikatnie opuszkami palców okolice blizny ponad 2 tygodnie po zabiegu. Na pewno to było po usunięciu wszystkich szwów.
Zoja, ja bez termoforu, było gorąco, bo czerwiec. Ale uważam, że nie powinno się. Brzucha wokół blizny nie czułam jakieś 5 mcy. Nic nie masowałam, czucie wróciło normalnie. Miałam cięcie poprzeczne, blizna jest jeszcze czerwona. Czekam aż zblednie. Poza tym nic się nie dzieje.
A mi lekarz bo 3tyg kazał nagrzewać termoforem bo z jednej strony miałam zgrubienie oprócz tego masuje ale cała ranę i naprawdę jest poprawa brakuje mi jeszcze bym mogła wkoncu położyć się w wannie poleżeć bo to zabronione dopiero po 2miesiacach tak mi mój ginekolog mówi