Forum nie zastępuje lekarza. Nie traktuj rad jako diagnozy.
Anita71 napisał(a):Wygląda smakowicie można popatrzeć bo ograniczam zdecydowanie słodkości.
hugnonot napisał(a):Anita71 napisał(a):Wygląda smakowicie można popatrzeć bo ograniczam zdecydowanie słodkości.
dla Ciebie anitko: ugotuj maliny w małej ilości wody, tak mniej więcej 2 szklanki, w pół szklanki wody rozpuść łyżkę kopiastą mąki kartoflanej, na wrzące maliny wlej
i zagotuj, powstanie kisiel ale będzie bez cukru. Świetnie smakuje ze śmietaną albo mlekiem 3.2%
Jest niskokaloryczny, bo nie ma cukru. Sklepowy ma dużo cukru.
Przepis jest też tu: https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_po ... zepis.html ale ja od zawsze robię tak jak napisałam powyżej, bez cukru.
Marzena17 napisał(a):Rogaliki drożdżowe
Składniki:
3szkl. mąki
13dag margaryny lub masła
8 płaskich łyżek cukru
5dag drożdży
4 żółtka
1 szkl. mleka
Szczypta soli
Cukier waniliowy lub esencja waniliowa
25dag marmolady, ja użyłam kawałków jabłka(ćwiartka i na pół ), używam też powideł ze śliwek albo z węgierek.
Tłuszcz do formy.
Wykonanie:
Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i 1/2 szkl.ciepłego mleka przygotować rozczyn, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośniecia, można przykryć ściereczką.
Margarynę stopić, nie może być gorąca, tylko ciepła.
Żółtka utrzeć z cukrem.
Do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka i letnie mleko. Wyrobić ciasto. W trakcie wyrabiania wlać roztopioną, ciepłą maegarynę i wyrabiać dalej, aż ciasto zacznie odstawać od ręki.. pozostawić do wyrośnięcia, ok. 1 godz., przykryć ściereczką.
Gdy wyrośnie podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować w kształt koła, grubości ok 1cm. Ciasto pokroić promieniście na 8 równych trójkątów. Na środek większego brzegu nałożyć marmoladę/ powidla/ kawalek jabłka i zwijać tworzac rogaliki. Rogaliki rozłożyć na posmarowanej tłuszczem blasze i pozostawić 15-30 min. do wyrośnięcia. Wyrośnięte rogaliki posmarować rozbitym białkiem i wstawić do średnio nagrzanwgo piekarnika ok 150 stopni. I piec od 10 do 20 minut do uzyskania złotwgo koloru. Trzeba pilnować, żeby nie przeciec! Smacznego
Powrót do Nasze hobby, sport, rozrywka , przepisy, porady, diety, kultura itp ...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 35 gości