Ciasto na pizzę
3 szklanki mąki pszennej ( 1/2 kg )
3/4 szklanki letniej wody ( można zamienić pół na pół z mlekiem )
1/2 kostki drożdży
1 jajko (można też bez )
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
6 łyżek oleju
Przyprawa do pizzy ( wg uznania )
Można wszystko razem wsypać od razu z pokruszonymi drożdżami do miski, albo najpierw drożdże wymieszać z odrobiną letniego mleka (wody) odrobiną cukru i łyżką mąki.
Ja robię wersję drugą.
Mieszam wszystkie składniki razem, dodaję rozpuszczone drożdże i zostawiam 1/3 szklanki wody, którą dolewam stopniowo, w zależności od konsystencji ciasta.
Ciasto wyrabiam ręcznie w rękawiczkach, które są w marketach przy pieczywie, bo wyrabia się sprawniej i ręce się nie kleją
Gotowe ciasto zostawiam w misce wcześniej posypanej mąką i przykrywam ściereczką, ustawiając w cieplejsze miejscu.
( u mnie na wysokiej lodówce )
Gdy podwoi swoją objętość, rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, następnie wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ciasta.
Przed wstawieniem do pieca ponakłuwać ciasto widelcem.
Ciasto wysmarować przecierem pomidorowym i przykryć ulubionymi składnikami.
Piec ok 25min w piekarniku z termoobiegiem w 180°C
Smacznego
Żeby ciasto się nadmiernie nie wysuszyło, na dole pod blaszką w piekarniku stawiam mały metalowy kubeczek z wodą.