Terapia hormonalna po usunięciu macicy - czy się obawiać ?

Re: Terapia hormonalna po operacji - czy się obawiać ?

Postprzez wanda77 » 10 gru 2013, o 13:12

Moniko ja słyszałam jeszcze o htz podawanej wziewnie , nie wiem z czym to sie je :D ale może zapytaj doktorka. Mój ptaszek tez w klinice na ul.Kopernika pracuje ,a jest 2 lata starszy ode mnie. :) . Życzę Ci i sobie i innym syrenkom borykającym sie z doborem htz udanej i trafnej decyzji. Aby w końcu jakiś specyfik był trafiony w 10. :)) .
Vika ide w piątek na d-dimery a INR miałam w normie więc nie wiem , zaczęłam chodzić 2 razy w tyg na masaż karku i podstawy czaszki zobaczymu co będzie z tymi zawrotami. :-?
Całuski kochaneczki :kolobok_heart:
wanda77

Data operacji: 20 sierpnia 2013
Metoda operacji, zabiegu: cięcie poprzeczne
Zakres operacji: radykalna operacja wycięcie jajników, węzłów , oraz macicy
Wynik HP: ok
Terapia hormonalna: estrofem

Postprzez olikkk » 10 gru 2013, o 20:23

Wandziu, oby te masaże przyniosły spodziewane efekty, bo wiem jak to jest z zawrotami głowy :((
Trzyma kciuki :-bd
olikkk
olikkk
Glowny Moderator

Data operacji: 23 lutego 2010
Powód operacji, zabiegu: Mięśniaki macicy
Zakres operacji: Usunięcie macicy z przydatkami
Znieczulenie dolędźwiowe
Wynik HP: OK
Terapia hormonalna: Systen 50
od kwietnia 2010 roku
Na wyraźne efekty czakałam ok 2 miesięcy

Postprzez basia65 » 10 gru 2013, o 22:08

Wandziu ja również trzymam kciuki :-bd
basia65 Obrazek
basia65

Data operacji: 12 sierpnia 2013
Powód operacji, zabiegu: mięśniaki macicy
Zakres operacji: usunięcie macicy i przydatków

Postprzez wanda77 » 11 gru 2013, o 13:35

Basiu , Oliku jest trochę lepiej z tymi zawrotami głowy , na masaże chodzę 2 razy w tygodniu . wczoraj jak mi masował młody przyjemny chłopiec między łopatkami to jak nie chrupło myślałam że się złamałam a pan mówił że tam blokada była :)) . A może moje lepsze samopoczucie to wynik zażywania magnezu?
Cieszę się że jest troszkę lepiej. natomiast moje zatoki nadal zatkane, zastanawiam sie ile tam sie kataru mieści w tej mojej głowie? smarkam i smarkam aż mózg wysmarkam :kolobok_lol2: =))
wanda77

Data operacji: 20 sierpnia 2013
Zakres operacji: radykalna operacja wycięcie jajników, węzłów , oraz macicy
Terapia hormonalna: estrofem

Postprzez olikkk » 11 gru 2013, o 17:18

Wandziu najważniejsze :-bd że czujesz się lepiej o oby tak dalej :-*
olikkk
olikkk
Glowny Moderator

Znieczulenie dolędźwiowe
od kwietnia 2010 roku

Postprzez basia65 » 12 gru 2013, o 21:47

Wandziu zrób sobie inhalacje na te zatoki, fajnie, że lepiej się czujesz :) :ymhug:
basia65 Obrazek
basia65

Data operacji: 12 sierpnia 2013
Powód operacji, zabiegu: mięśniaki macicy
Zakres operacji: usunięcie macicy i przydatków

Postprzez moniks » 12 gru 2013, o 23:18

witajcie ja w dalszym ciągu walczę z plastrami a jest coraz gorzej nie wiem czy mądrze zrobię ale chyba odstawie je na własną rękę i wrócę do poprzedniego leczenia vagifem 10 mikrogram 2 tab. na raz się zakłada a nie łyka więc nie ma stresu o wątrobę (chyba) Przy tych plastrach zaczynam mieć jakieś koszmary nocne i chyba dawna choroba się uaktywnia :( wydaje mi się że to jest właśnie wina Fem 7 bo przy porzednich hormonach nie miałam aż tak złego samopoczucia,
Doszłam do wniosku że dzwonienie do doktora nie ma większego sensu przy takim problemie,przecież doktor nie jest w stanie zapamiętać wszystkich :-\ pań i ich problemów.może mi któraś coś podpowie czy dobrze wykombinowałam.Wiem że ciągle wałkuję jeden i ten sam temat próbuję jakoś wybrnąć z tej beznadziejnej sytuacji. Wiecie co jest w tym wszystkim dość ciekawe a może i smieszne że właśnie przed operacją czułam się tak samo źle jak teraz.
We wcześniejszym wątku pisałam że nie należy leczyć się samemu więc trochę przeczę sama sobie,hmm dalej jestem przeciwna podejmowaniu decyzji bez konsultacji z lekarzem nie wiem niewiem niewiem nie wiem czy madrze robię BARDZO WAS PRZEPRASZAM ZA MOJE CIĄGŁE MARUDZENIE
moniks

Data operacji: 6 grudnia 2012
Metoda operacji, zabiegu: cięcie pionowe
Powód operacji, zabiegu: Torbiele jajnika mięśniak macicy, endometrium
Zakres operacji: usunięcie macicy wraz z przydatkami
Terapia hormonalna: Fem7

Postprzez eli-50 » 9 sty 2014, o 18:43

Jestem obecnie na półplasterkach Fem 7 i da się żyć bez większych sensacji. Bywa, że czasem czuję przypływ ciepełka. Ale to jest znośne. Bez porównania gorzej było, gdy nic nie przyklejałam. Ciekawe jak będzie latem, czy ta dawka wystarczy przy upałach :-\
Również życzę trafnych doborów htz wszystkim borykającym się z objawami meno :x
eli
eli-50

Data operacji: 11 marca 2010
Powód operacji, zabiegu: mięśniaki macicy, polipy i cysty na jajnikach
Zakres operacji: usunięcie macicy z przydatkami i szyjką, pełna narkoza
Terapia hormonalna: wprowadzona w 5 dobie po operacji (kolejno Climara, Fem 7, Systen 50 ), po 6 latach htz stopniowo odstawiona

Postprzez olikkk » 9 sty 2014, o 18:53

Elu cieszę się, że masz lepsze samopoczucie po plasterkach i oby tak dalej :-*
olikkk
olikkk
Glowny Moderator

Znieczulenie dolędźwiowe
od kwietnia 2010 roku

Postprzez Diara » 9 sty 2014, o 20:55

Ja już drugi miesiąc biorę suplementy na moje buchnięcia i powiem Wam, że jest naprawdę dużo, dużo lepiej. I mam nadzieję, że jak dłużej je będę brała może nie będę musiała brać żadnych hormonów. Właściwie tak jak się np. dzisiaj czułam to jest do zniesienia, takich większych buchnięć może ze 4 w ciągu dnia, w nocy ze 2 razy ( to nic w porównaniu z wcześniejszym okres jak miałam ich np. ponad 20). :)
Obrazek
Diara

Data operacji: 10 kwietnia 2013
Powód operacji, zabiegu: mięśniaki
Zakres operacji: trzon macicy i jajowody
Terapia hormonalna: Estrofem - tabl. przez 6 m-cy, od lutego NIC i jest o.k.

Postprzez eli-50 » 10 sty 2014, o 00:10

Dzięki Kobietki za odzew :ymhug:. Ostatnie lato bez plastrów dało mi się we znaki. Mam też taką nadzieję Karmo :) .
eli
eli-50

Data operacji: 11 marca 2010
Powód operacji, zabiegu: mięśniaki macicy, polipy i cysty na jajnikach
Zakres operacji: usunięcie macicy z przydatkami i szyjką, pełna narkoza
Terapia hormonalna: wprowadzona w 5 dobie po operacji (kolejno Climara, Fem 7, Systen 50 ), po 6 latach htz stopniowo odstawiona

Postprzez dminicka » 12 sty 2014, o 11:39

Witam Dziewczyny, po baaardzo długiej przerwie :-*
Poczytalam Eli o Twoich kłopotach z hormonami. :(
Mam nadzieje, ze wszystko wroci do normy.
Ja przez ten czas, kiedy mnie nie było na forum, tez ''walczyłam " dzielnie z szara klimakteryjną rzeczywistoscia :D
To żarty, a serio już pisząc, biore hormony już od kilku lat i nie wyobrażam sobie nadal ich odstawienia.
Po plastrach Systen50, zaczelam brac tabletki estrofen mite, bylam z nich zadowolona, ale tylko przez jakiś czas. Zaczęlo się powtarzac to samo co przy plastrach- zle samopoczucie, nagle czerwienienie twarzy w nocy.
Kiedy zwrocilam uwagę ginekologowi, na te objawy, stwierdził " pewnie ma pani goraco w sypialni"...Hahaha,myslalam, ze padne ze smiechu!!! Po kilku latach używania hormonow, wiem, kiedy jest mi goraco, a kiedy sa to wypadowe objawy braku hormonu.
Zmienilam najpierw ginekologa, a potem tabletki- biore teraz femoston mite.
Jak widać, sa to raczej lagodne dawki.
Musze dopisać, ze przed zmiana plastrow na tabletki, miałam zrobione badania wątroby i ogolne , bo nie zawsze można lykac piguly. :)
Pozdrowienia %%-
dminicka

Data operacji: 28 września 2010
Metoda operacji, zabiegu: przez pochwę
Powód operacji, zabiegu: Mięsniaki powodujące bol w tzw krzyzu.Miesiaczki obfite ,ale regularne.
Zakres operacji: Usunięcie trzonu macicy bez przydatkow.
Terapia hormonalna: Przed operacją Systen Segui, po operacji Systen 50, pozniej tabletki Estrofem- mite, teraz femoston mite

Postprzez moniks » 13 sty 2014, o 23:25

Witajcie dawno mnie tu nie było :D
dominicka kto dał ci skierowanie na badania przed leczeniem tabletkami pytam ponieważ od soboty zażywam estrofem ale nikt nie zlecał mi żadnych badań w ten piątek muszę pójść do lekarza ogólnego więc może poprosiła bym o skierowania na badanie tylko jakie ? Moja ogólna pani doktor uszczypliwa czasami więc zawsze muszę dokładnie wiedzieć o co poprosić.
Po tym estrofemie czuję się źle bardzo źle ale zawsze tak miałam przy każdych zmianie tabletek, hormonów musiałam przemęczyć się 2 tygodnie, mój organizm zawsze źle tolerował ,,sztuczne,, obce hormony myślałam że to się zmieni po operacji jednak tak się nie stało.
wyjątkiem były plastry ale.................
moniks

Postprzez dminicka » 14 sty 2014, o 13:07

Czesc Dziewczyny :)
Monik- mnie faktycznie dal skierowanie na badania endokrynolog-ginekolog, wlasnie wtedy kiedy przechodziłam z plastrow na tabletki ( zauwazylam, ze plastry po 2 dniach już przestają dzialac) . Tabletki to może mniejszy komfort podania, ale z kolei taka sama dawka codziennie.
Te badania to były- o ile pamiętam- takie , o których pisze Karma( pozdrawiam! :) )
A tak nawiasem mowiac, ostatnio mój gin wspomniał cos o odstawianiu powoli terapii hormonalnej...hmm..jakos sobie tego nie wyobrażam. $-)
Biorac te cholerne hormony i tak czuje czasami depresje i bylejakość, wiec jak je odstawie, to zupełnie sfiksuje :))
dminicka

Powód operacji, zabiegu: Mięsniaki powodujące bol w tzw krzyzu.Miesiaczki obfite ,ale regularne.
Terapia hormonalna: Przed operacją Systen Segui, po operacji Systen 50, pozniej tabletki Estrofem- mite, teraz femoston mite

Postprzez moniks » 14 sty 2014, o 23:06

Witajcie dziewczyny
Karmagula dominicko dziękuję że napisałyście teraz trochę więcej wiem na ten temat :)
Lekarka do której chodzę jest osobą no dość młodą chyba 44 lata jakoś koło tego i od początku krytykowała moją decyzję o operacji i właśnie był problem z badaniami źle wypisała skierowanie nie chciała poprawić bo po co i takie tam a po operacji nie chodziłam do niej przez jakiś czas może to głupie ale nie chciałam żeby miała satysfakcję w końcu to ja się źle czułam i pewno dowiedziała bym się od niej że ,, mam to czego chciałam na własne życzenie,,
Ostatnio edytowano 14 sty 2014, o 23:08 przez moniks, łącznie edytowano 1 raz
moniks

Postprzez iwon62510 » 14 sty 2014, o 23:08

dminicka a ile lat już bierzesz te hormony...ja też biorę estrofem juz dwa lata..
Obrazek usunięta macica 1 marzec 2011.łódzkie..1965..
iwon62510

Data operacji: 1 marca 2011
Powód operacji, zabiegu: mięśniakowata macica
Zakres operacji: usunięcie macicy
Terapia hormonalna: HTZ Estrofem..2,5 roku...teraz przerwa

Postprzez moniks » 14 sty 2014, o 23:13

Iwon dwa lata ten estrofen zażywasz a powiedz prosze jak ty się przy nim czujesz jak czułaś się na samym początku ? przepisali ci oprócz niego coś jeszcze / pewno nie powinnam o takie rzeczy pytać / jak napisałąm coś nie tak jak należy to przepraszam
moniks

Postprzez koniczynka3102 » 14 sty 2014, o 23:26

Witam cie Moniks :) Ja tez biore estrofen od wrzesnia i musze powiedziec ,ze od samego poczatku mi sluzy , swietnie sie po nim czuje , dokladnie tak samo jakbym miala jajniki :) Ja zaczelam go brac w trakcie naswietlan , poniewaz czulam sie jakbym nie byla soba tylko tak jakbym stala obok i strasznie rwaly mnie nogi , a dzialo sie tak , poniewaz jajniki przestaly pracowac, jak tylko wzielam estrofen od razu poczulam sie normalnie , mam szczescie , ze na razie czuje sie dobrze na tych tabletkach oby jak najdluzej :) Zycze ci zdrowka i super dobrego samopoczucia :) :ymhug: :-*
koniczynka3102

Postprzez iwon62510 » 14 sty 2014, o 23:45

Moniś ja estrofem miałam przepisany 7 miesięcy po operacji,bo zaczęłam odczuwać bóle stawów i samopoczucie miałam bardzo kiepściutkie,płakała bym chyba nad leżącą łyżeczkę od cukru. :( .po za tym nie miałam rzadnych uderzeń gorąca,ale mój gin mówił,że różne są odniesienia i zmiany po operacji...ja mam jeszcze jeden jajnik i nie chciał co by go bardzo nie obciążać i co by się za szybko nie wyeksploatował,a ja nie postarzała.. :ymdevil: ...
Obrazek usunięta macica 1 marzec 2011.łódzkie..1965..
iwon62510

Data operacji: 1 marca 2011
Powód operacji, zabiegu: mięśniakowata macica
Zakres operacji: usunięcie macicy
Terapia hormonalna: HTZ Estrofem..2,5 roku...teraz przerwa

Postprzez dminicka » 15 sty 2014, o 10:01

Moniks- zmien lekarke!!! Lekarz ma Ci pomagać, kierowac, a nie krytykować. Może mieć swoje zdanie na jakiś temat, ale nie jest "zrodlem madrosci", wiec zawsze należy skonfrontować diagnozy z innym lekarzem. Same wiecie , co się dzieje teraz w sluzbie zdrowia :błędy lekarskie, zle diagnozowanie, bałagan itp.
Nie będę opisywac swoich dawnych perypetii, powiem tylko krotko, ze gdybym zawierzyla przed 12 laty lekarzowi ( doświadczony niby genekolog), to straciłabym już macice w .wieku 44 lat.
A konieczna operacje miała zrobiona wiele lat później. Zachowano mi również jajniki, a dla wielu ginekologow jest to również niekonieczne, bo wywalają za jednym zamachem wszystko, bez wzgledu na to, jak mloda jest kobieta i czy jajniki jeszcze jej sluza.

Ja zaczelam brac hormony jeszcze przed operacja, bo bylam swiadoma, ze zmienne nastroje sa spowodowane zblizajaca się menopauza. Kleilam wiec sobie plastry dwufazowe, bo jeszcze miesiaczkowalam.
Po operacji biore już jednofazowe- estrofen, i tak jak pisałam, nie kazda tabletka mi dobrze sluzyla.
Mam wiec już " hormonalne doświadczenie" :))
Nie brałam nigdy tabletek anty- mój organizm zle je tolertowal ( w dawnych latach nie było takiego wyboru jak dzisiaj), zabezpieczona bylam spirala, wiec teraz spokojnie patrze na te hormony. Chce je brac jak najdłużej....Jestem po operacji czwarty rok, mam nadzieje, ze gin będzie mi je jeszcze przepisywac.
dminicka

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytania i wątpliwości dotyczące stosowania terapii hormonalnej