Witam wszystkich jestem tu nowa,jestem po wycięciu macicy

Jeśli nie wiesz gdzie zamieścić swój post, a chcesz porozmawiać, napisz tutaj, znajdziemy dla Ciebie miejsce :)

Witam wszystkich jestem tu nowa,jestem po wycięciu macicy

Postprzez Zemma06@interia.eu » 5 lis 2024, o 12:57

Bardzo proszę o radę od roku niecałego po operacji wycięcia macicy z przydatkami,mam straszny problem sexualny ponieważ,próbowałam trzy razy już na żel Durex,i kapletnie nie wychodzi nic ,boli strasznie niemoge po prostu normalnie się kochać bo muszę przerywać,mam tak suchą pochwę,niewiem co robić,co używać przed samym stosunkiem,żeby było w końcu dobrze.Moj lekarza nic mi nie doradził tylko tyle żebym uprawiała dużo sexu ,😥😥ale ja niemoge bo zasycha jestem i niewiem co robić nie znam się kapletnie ,proszę pomóżcie mi jakoś krok po kroku co mam dalej robić ,co kupić i jak i kiedy używać,mój chłopak chce odejść o demnie bo boki się mnie już dotykać bo i tak nic nie wychodzi nam.dziekuje że jestem z wami.
Zemma06@interia.eu

Data operacji: 16 listopada 2023
Metoda operacji, zabiegu: cięcie pionowe
Powód operacji, zabiegu: Kak
Zakres operacji: Wycięcie macicy
Wynik HP: Ok
Terapia hormonalna: Hemioterapia

Re: Witam wszystkich jestem tu nowa,jestem po wycięciu macic

Postprzez ASAJ75 » 5 lis 2024, o 20:22

Zemma, spokojnie, Twój lekarz to niefachowy buc. Są na to o czym piszesz wspomagacze.
Ale pozwól że dopytam. Ty masz tylko macicę usuniętą? Jajniki również? Jesteś w czasie menopauzy? I z jakiego powodu miałaś operację?

Kup globulki w aptece Mucovagin. Używaj na noc przez przynajmniej dwa tygodnie. Potem regularnie, ale coraz rzadziej. Możesz też na zmianę z probiotykami dopochwowymi, musisz zregenerować i nawilżyć pochwę. Szybko poczujesz poprawę. Piszesz, że 3 x próbowałaś, no niestety, trzeba częściej, bo pochwa musi być regularnie rozpychana, by nie było dyskomfortu. A przed sexem używajcie oboje z partnerem żelu intymnego, ale nie durex, bo to gadżet erotyczny jest, tylko takiego porządnego z apteki, z kwasem hialuronowym, lanoliną- one nie pachną, nie pieką( ale uważaj, bo są rozgrzewające i te trochę pieką) i dają fajny poślizg. No i mi pomaga , ale ja jestem po chemioterapii i radioterapii, używanie dwa razy w tygodniu przy prysznicu irygatora. Pielęgniarki kazały mi kupić taki gruszkowy , wypełniam go ciepłym zaparzonym rumiankiem- rozkleja pochwę.

Powodzenia! Wytrwałości i cierpliwości. Facetowi powiedz, że co nagle to po diable. Musi Cię przed wszystkim porządnie przygotować, czule i z miłością. Szybkie numerki na razie nie dla Was.
ASAJ75

Data operacji: 5 lipca 2022
Metoda operacji, zabiegu: laparoskopia
Powód operacji, zabiegu: Rak trzonu macicy G3
Zakres operacji: Usunięcie macicy, jajowodów -22.03.22, jajników, węzłów chłonnych-05.07.22
Wynik HP: W jednym z 13 usuniętych węzłów przerzut nowotworu
Terapia hormonalna: Nie

Postprzez CichoSza » 6 lis 2024, o 11:15

Mnie lekarz zalecił stosowanie żelu Feminum i jeśli nie ma możliwości próbować z partnerem, to zacząć od sztucznego penisa. Możesz kupić taki w mniejszym rozmiarze niż rozmiar partnera i działać samodzielnie, stopniowo i bez uczucia presji. Warto też skorzystać z porady fizjoterpautki uroginekologicznej, która doradzi konkretne ćwiczenia i może zalecić korzystanie z dilatorów (które nieco kosztują, ale za to są produkowane w bardzo wielu rozmiarach).

Zachowanie partnera niestety poniżej krytyki.
CichoSza

Data operacji: 5 grudnia 2023
Metoda operacji, zabiegu: cięcie poprzeczne
Powód operacji, zabiegu: rak trzonu macicy G2 1A
Zakres operacji: wycięcie macicy, szyjki i przydatków
Wynik HP: rak trzonu macicy G1 1B, typ p53
Terapia hormonalna: brak

Postprzez eli-50 » 6 lis 2024, o 11:48

Zemma witaj :ymhug:
Co do suchości miałam zalecone przez gin . Mucovagin 1×noc 2× w tygodniu + Feminum żel do nawilżania.
Co do reszty to smutne i współczuję.
Życzę dużo zdrowia i uzdrowienia relacji.
eli
eli-50

Data operacji: 11 marca 2010
Powód operacji, zabiegu: mięśniaki macicy, polipy i cysty na jajnikach
Zakres operacji: usunięcie macicy z przydatkami i szyjką, pełna narkoza
Wynik HP: OK
Terapia hormonalna: wprowadzona w 5 dobie po operacji (kolejno Climara, Fem 7, Systen 50 ), po 6 latach htz stopniowo odstawiona

Postprzez vika45 » 8 lis 2024, o 21:19

To ja jestem farciara. Nic nie stosowałam i nie stosuję. Mój ginekolog zdziwiony moim „nawilźeniem”
VikaObrazek
vika45

Data operacji: 20 lutego 2012
Powód operacji, zabiegu: przerost endometrium,guz jajnika
Zakres operacji: usunięta macica i przydatki, metodą Richardsona
Terapia hormonalna: Systen 50-terapia ukończona

Postprzez olikkk » 9 lis 2024, o 00:08

Ja też nic nie stosowałam i nie stosuję :)
olikkk
olikkk
Glowny Moderator

Data operacji: 23 lutego 2010
Powód operacji, zabiegu: Mięśniaki macicy
Zakres operacji: Usunięcie macicy z przydatkami
Znieczulenie dolędźwiowe
Terapia hormonalna: Systen 50
od kwietnia 2010 roku
Na wyraźne efekty czakałam ok 2 miesięcy

Powrót do Jesteś zagubiona ? Chcesz porozmawiać ? Napisz tutaj :)