Histopatologia wynik niejednoznaczny - Klaudia1985

Jeśli nie wiesz gdzie zamieścić swój post, a chcesz porozmawiać, napisz tutaj, znajdziemy dla Ciebie miejsce :)

Re: Histopatologia wynik niejednoznaczny - Klaudia1985

Postprzez ASAJ75 » 16 maja 2024, o 09:25

Bez jajników wpadniesz w menopauzę, a Ty młoda jesteś bardzo. Menopauza to nic przyjemnego- mam sztucznie wywołaną wycięciem jajników i wiem co mówię. Poza tym , nagła menopauza to też zagrożenie zdrowotne, wpływa na gorsze funkcjonowanie ukł.sercowo- naczyniowego-trzeba o siebie jeszcze bardziej dbać( ruch, dieta, cholesterol).
Z drugiej strony rozumiem Twój strach przed nowotworem. Lepiej mieć menopauzę niż ryzyko raka. Ale… w tamtym wyciętym jajniku raka przecież nie znaleźli…?
Daj sobie czas, badaj te torbiele, biegaj nawet co miesiąc na kontrole. Wyciąć zawsze zdążysz- na razie kontroluj.
A jakieś badania genetyczne i molekularne Ci robili? Może to trzeba sprawdzić, czy Ty masz predyspozycje do raka jajnika?
ASAJ75

Data operacji: 5 lipca 2022
Metoda operacji, zabiegu: laparoskopia
Powód operacji, zabiegu: Rak trzonu macicy G3
Zakres operacji: Usunięcie macicy, jajowodów -22.03.22, jajników, węzłów chłonnych-05.07.22
Wynik HP: W jednym z 13 usuniętych węzłów przerzut nowotworu
Terapia hormonalna: Nie

Re: Histopatologia wynik niejednoznaczny - Klaudia1985

Postprzez Klaudia1985 » 3 lip 2024, o 00:07

Loudres napisał(a):Staram się, ale to bardzo ciężkie, tym bardziej, że na tym jednym jajniku pojawia się torbiel, jedna już się wchłonęła, zaś po 3 miesiącach znowu mam.. z każda taka informacją mam jakieś obawy.. czasem myślę, czy właśnie wycięcie tego jajnika nie było by jednak lepsza opcją, niż ciągle zamartwiać się czy nic z tego nie będzie groźnego. Nie umiem powstrzymać tych myśli.

U mnie kontrola co 3miesiace…u swojego ginekologa,byłam ostatnio i generalnie wszystko ok,ale walczę z nawracającymi infekcjami kikuta pochwy.Mysle ze dla organizmu zdecydowanie lepiej ze ten jeden jajnik ci zostawili…nie martw się na zapas…cieszmy się każdym dniem 😊
Klaudia1985

Data operacji: 20 lutego 2024
Metoda operacji, zabiegu: czekam na operację
Powód operacji, zabiegu: Duży mięśniak
Zakres operacji: Usunięcie guza a planowane usunięcie macicy
Wynik HP: Nieznany
Terapia hormonalna: Niewiadomo

Poprzednia strona

Powrót do Jesteś zagubiona ? Chcesz porozmawiać ? Napisz tutaj :)