Kiedy do pracy?

Kiedy do pracy?

Postprzez Samanti » 12 cze 2024, o 14:06

Kobietki, za tydzień mija mi 5 tydzień zwolnienia od operacji laparoskopowego usunięcia trzonu macicy i jajowodów. Zaczynam trochę wariować w domu, z drugiej strony przy dłuższych spacerach lub robieniu obiadu w domu, odczuwam kłucie, tkliwość brzucha i generalnie zmęczenie. Lekarz twierdzi że można już do pracy wracać, a ja się zastanawiam czy przedłużać jeszcze trochę l4 np. z dwa tygodnie czy ruszać do boju😉 boję się takiego wyjścia z domu na 10 godzin na wysokich obrotach, gdzie praca biurowa, lecz dział handlowy, klienci, gdzie nieraz nie zjem lub nie pójdę do WC, bo wciąż coś się dzieje. Na litość koleżanek też nie liczę. Jak wyglądały Wasze powroty do pracy, bo mam dylemat?☹️
Samanti

Data operacji: 15 maja 2024
Metoda operacji, zabiegu: laparoskopia
Powód operacji, zabiegu: Mięśniak
Zakres operacji: Trzon macicy i jajowody
Wynik HP: Ok
Terapia hormonalna: Brak

Re: Kiedy do pracy?

Postprzez CichoSza » 12 cze 2024, o 15:01

Znam Syrenki, które wcześnie wracały do pracy, ale to była spokojna praca biurowa. Raczej nie wyobrażam sobie, żeby wracać na pełne obroty po pięciu tygodniach. Sama pracuję biurowo, operację miałam na początku grudnia i lekarz dopiero w marcu zgodził się, bym wróciła do pracy. Z tym, że u mnie była to laparotomia.

Na Twoim miejscu przedłużyłabym zwolnienie i to nawet dłużej niż dwa tygodnie. Pamiętaj, że w środku jeszcze się nawet nie zagoiłaś i duży wysiłek może Ci zaszkodzić.
CichoSza

Data operacji: 5 grudnia 2023
Metoda operacji, zabiegu: cięcie poprzeczne
Powód operacji, zabiegu: rak trzonu macicy G2 1A
Zakres operacji: wycięcie macicy, szyjki i przydatków
Wynik HP: rak trzonu macicy G1 1B
Terapia hormonalna: brak

Powrót do Zwolnienie chorobowe po operacji usuniecia macicy