Oczekując na drugi pierwszy raz

Re: Oczekując na drugi pierwszy raz

Postprzez CichoSza » 30 lip 2024, o 09:50

INES1988, warto zasięgnąć porady specjalisty. Może pomogłaby fizjoterapia? Ja mam dobrze wyćwiczone mięśnie kegla i mogę Ci napisać, że nie odczuwam żadnej różnicy między tym, jak było, a tym, jak jest teraz. Może więc faktycznie warto pójść tą drogą.
CichoSza

Data operacji: 5 grudnia 2023
Metoda operacji, zabiegu: cięcie poprzeczne
Powód operacji, zabiegu: rak trzonu macicy G2 1A
Zakres operacji: wycięcie macicy, szyjki i przydatków
Wynik HP: rak trzonu macicy G1 1B
Terapia hormonalna: brak

Postprzez INES1988 » 30 lip 2024, o 12:06

A ćwiczyłaś może z kulkami Gejszy? Ja zaczęłam od niedawna, czytałam dużo pozytywnych opinii. Do fizjo też mam zamiar się wybrać.
INES1988

Data operacji: 9 maja 2024
Powód operacji, zabiegu: Powikłanie po cięciu cesarskim.
Zakres operacji: Amputacja trzonu macicy wraz z jajowodami.
Wynik HP: X
Terapia hormonalna: X

Postprzez Jagodowapani » 1 sie 2024, o 22:43

Hej.Podczytuje Was od momentu gdy dowiedziałam się, że czeka mnie operacja usunięcia macicy.Tzn. od około pół roku :)
Jestem właśnie po pierwszej kontroli po operacji. W zasadzie poza delikatnymi ukłuciami w okolicy cięcia oraz dyskomfortem podczas siusiania jest okej. Niestety nie miałam szczęścia jeżeli chodzi o panią oktor prowadzącą. Przy każdej okazji w szpitalu na oddziale,osoba ta wywyższala się, podważala moje i pozostałych pacjentek dolegliwości . Pewnie dlatego idąc na kontrolę do niej byłam spięta,poddenerwowana i każdy jej komentarz wywoływał u mnie łzy... Sama sobie się dziwię bo nie należę do osób płochliwych czy lękliwych, a przy tej kobiecie czuję się jak nic nie wart robaczek; (
Ale do rzeczy, przez odczucia jakie wzbudza we mnie ta kobieta nie spytałam jej Czy mogę rozpocząć już współżycie z mężem.W sumie pewnie jej odpowiedź pogorszyłaby mój stan psychiczny w jakim byłam na kontroli...
Podczas kąpieli pod prysznicem z ciekawości zaczęłam się dotykać i niestety nie miałam takich doznań jak przed operacją... Mam odczucie,że to nie jest moje ciało. Czuję jakby dolna część mi należała do mnie... Przed operacją miałam tylko orgazmy łechtaczkowe i mąż stawał na głowie;) żebym zawsze była zadowolona;)
Po pierwsze nie wiem czy już możemy spróbować penetracji, po drugie boję się że w trakcie będzie mnie bolało, a posób łechtaczkowy też będzie niezadowalający...
Chciałam spytać te kobiety które tak jak ja dochodziły tylko łechtaczkowo czy to wróciło do stanu sprzed operacji?
Jagodowapani

Data operacji: 18 czerwca 2024
Powód operacji, zabiegu: Mnogie mięśniaki w tym podśluzówkowe trzonu macicy.Endometrium z oznakami rozrostu(bez atypii)
Zakres operacji: Całkowite usunięcie macicy i jajowodów.
Wynik HP: Ok
Terapia hormonalna: System 50

Postprzez INES1988 » 1 sie 2024, o 23:11

INES1988

Postprzez ASAJ75 » 2 sie 2024, o 17:00

JagodowaPani
Nie ma macicy, nie ma skurczów- tak mówią. Ja macicy nie mam i jak zdarzy się nam sex wyjątkowo udany czuję skurcze, zastanawiam się co się kurczy, bo nie ma macicy😉.
Co do łechtaczki, czasem, nie wiem od czego to zależy, może u mnie od menopauzy, słabiej odczuwam orgazm. Czasem jakbym była z boku… przykre to. Myślę że może podczas zabiegu utrącili mi jakieś unerwienie.
Ale… kupiłam sobie tzw.pingwinka, świetnie rozgrzewa, a czasem zastępuje mojego często wyjeżdżającego męża. To nie wibrator tylko taki masażerek. Gorąco polecam.
Mówią że do penetracji trzeba być całkowicie wygojoną- 6-8 tygodni. Mi lekarz podczas kontroli sam powiedział że można. Nie musiałam pytać. Współczuję lekarki- heksy!
ASAJ75

Data operacji: 5 lipca 2022
Metoda operacji, zabiegu: laparoskopia
Powód operacji, zabiegu: Rak trzonu macicy G3
Zakres operacji: Usunięcie macicy, jajowodów -22.03.22, jajników, węzłów chłonnych-05.07.22
Wynik HP: W jednym z 13 usuniętych węzłów przerzut nowotworu
Terapia hormonalna: Nie

Postprzez Jagodowapani » 3 sie 2024, o 22:07

Dziękuję dziewczyny.
Przyznam się,że miałam duże obawy przed operacją(która z nas nie miała) ale czytałam w większości opinie,ze nie ma co się bać, że wszystko jest tak samo lub lepiej...Ale z każdym dniem mam coraz większe wątpliwości...Mam nadzieję,że za jakiś czas i ja będę mogła powiedzieć,że jest ok...
Pozdrawiam.
Jagodowapani

Powód operacji, zabiegu: Mnogie mięśniaki w tym podśluzówkowe trzonu macicy.Endometrium z oznakami rozrostu(bez atypii)

Postprzez INES1988 » 4 sie 2024, o 07:58

Jagodowa Pani
Daj sobie czas i postaraj się dobrze nastawić. Koniecznie napisz za jakiś czas jak odczucia
INES1988

Postprzez Jagodowapani » 15 sie 2024, o 08:32

Zgodnie z sugestią;)ASAJ75, na początek zaopatrzyłam się w pingwinka(jako że mąż też więcej jest w delegacji niż w domu) i rzeczywiście odczucia dzień po dniu są coraz lepsze i przypominają te sprzed operacji.Jedynie miejsce w okolicach cięcia jest jeszcze "wyobcowane" i jak by nie moje.
Jednak teraz niepokoi mnie zachowanie męża...Nie wykazuje inicjatywy, nie interesuje się czy "już mogę" lub kiedy "będę mogła". Kiedyś wystarczyło,że się do niego przytuliłam i akcja toczyła się sama;( Teraz od momentu wyjścia ze szpitala objął mnie może ze 3 razy...
Porozmawiała bym ale on całe życie jest...skryty.Nie lubi rozmawiać o problemach-w ogóle mało co robi na nim wrażenie...Jak tu wierzyć,że nadal jest się pełnowartościową KOBIETĄ;(
Jagodowapani

Postprzez CichoSza » 15 sie 2024, o 09:44

Jagodowapani, może mąż boi się, że jeszcze nie możesz i urazi Cię sugestią, że chciałby czegoś więcej? Jeśli wcześniej wystarczało przytulenie, by zaiskrzyło, to może nie przytula Cię właśnie dlatego, że zna siebie i swoje reakcje, i nie chce doprowadzić do przykrej dla Was obojga sytuacji? Skoro jest skryty, to może po prostu nie wie, jak o to otwarcie zapytać?
CichoSza

Postprzez Jagodowapani » 15 sie 2024, o 11:07

Też o tym pomyślałam,tzn.ze krępuje się zapytać ale jestem jego żoną,nie obcą kobietą.Nie powinniśmy mieć do siebie takiej "krepacji"...Jak mam się czuć dobrze z tym,że usunięto mi tak istotną część mnie, gdy jego zachowanie daje mi do zrozumienia że już nie jest i być może nigdy nie będzie tak samo;(
Pewnie poruszę w końcu ten temat, bo męczy mnie ta sytuacja...
Jagodowapani

Postprzez CichoSza » 15 sie 2024, o 11:31

Sama napisałaś, że mąż jest skryty. Takiego człowieka wzięłaś sobie na towarzysza życia i nie ma sensu mieć do niego pretensji o to, że nie ma innej osobowości, tylko pomóc mu się w tym temacie otworzyć. Nie rozmawiałaś z nim, więc on nie wie, jak czujesz się jako kobieta po usunięciu macicy. Nie każ mu się domyślać.
CichoSza

Postprzez Marzena17 » 15 sie 2024, o 14:13

Jagodowapani posluchaj rad Cichosza.
Mężczyźnie nie domyślą się, taka ich natura, im trzeba wszystko powiedzieć. A jeszcze Twój jest skryty, tym bardziej z nim porozmawiaj i wytlumacz mu, jak funkcjonujesz po operacji.
Bliskość jest bardzo ważna w zwiazku.
Ja jestem po operacji ponad 5 lat i moze na początku nasze zbliżenia nie były takie, jak przed usunięciem macicy, ale teraz jest super.
Nic nie zastąpi szczerej rozmowy.
Powodzenia :x :-bd
Marzena17

Data operacji: 24 maja 2019
Metoda operacji, zabiegu: cięcie pionowe
Powód operacji, zabiegu: Mięśniaki, krwotoczne miesiączki.
Zakres operacji: Macica i jajniki.
Terapia hormonalna: Od lipca '21 System 50. Oekolp forte, Gynoflor 2 miesięce po operacji. Qlaira rok i 4 miesiące przed operacją.

Poprzednia strona

Powrót do Współżycie po usunieciu macicy