Bóle brzucha i zaparcia

Czego się spodziewać i jak sobie radzić

Bóle brzucha i zaparcia

Postprzez NotabenePanda » 29 lip 2024, o 22:08

Hej dziewczyny ja już ponad dwa tygodnie po i zamiast lepiej to jest gorzej:( Z problrmami jelitowymi IBS męczę się ładnych pare lat a teraz nie wiem czy pilnie umawiac się na kolonoskopie czy te bóle brzycha i zaparcia to taka norma po operacji. Jem lekkostrawnie zero kawy, cukru i czegokolwiek ci może wzdymać a ból i przelewania w jelitach pojawiaja się co chwile:(
NotabenePanda

Data operacji: 13 lipca 2024
Metoda operacji, zabiegu: laparoskopia
Powód operacji, zabiegu: Mięśniaki
Zakres operacji: Planowany: trzon macicy/jajowody
Wynik HP: Ok
Terapia hormonalna: Brak

Re: Bóle brzucha i zaparcia

Postprzez CichoSza » 30 lip 2024, o 09:47

NotabenaPanda, z tego, co wiem, po laparoskopii podobne objawy mogą utrzymywać się dłużej ze względu na stosowany podczas operacji gaz. Jeśli masz zaparcia, to ból brzucha jest niestety nieodzowny - po każdej chemii miałam ten problem, zaparcie potrafiło trzymać mnie tydzień i kolejny tydzień okropne bóle. Nic nie pomagało, choć już od dnia podania chemii najczęściej jakoś się wspierałam. Jeśli Twój stan bardzo Cię niepokoi, to polecam Ci udać się do placówki, w której byłaś operowana, niech tam Cię obejrzą i ewentualnie skierują na badania. Przez forum ciężko jednoznacznie napisać, czy wszystko jest ok, czy jednak coś się dzieje.
CichoSza

Data operacji: 5 grudnia 2023
Metoda operacji, zabiegu: cięcie poprzeczne
Powód operacji, zabiegu: rak trzonu macicy G2 1A
Zakres operacji: wycięcie macicy, szyjki i przydatków
Wynik HP: rak trzonu macicy G1 1B
Terapia hormonalna: brak

Postprzez giovanna » 1 sie 2024, o 08:51

NotabenePanda napisał(a):Hej dziewczyny ja już ponad dwa tygodnie po i zamiast lepiej to jest gorzej:( Z problrmami jelitowymi IBS męczę się ładnych pare lat a teraz nie wiem czy pilnie umawiac się na kolonoskopie czy te bóle brzycha i zaparcia to taka norma po operacji. Jem lekkostrawnie zero kawy, cukru i czegokolwiek ci może wzdymać a ból i przelewania w jelitach pojawiaja się co chwile:(

Też mam problemy z jelitami, nie wiem czy to IBS bo nie robiłam żadnych badań, po operacji też muszę uważać na to co jem bo mnie boli tylko u mnie raczej wzdęcia, trochę pomaga mi ibesan maślan forte, może pomagał by bardziej ale biorę tylko raz dziennie przed obiadem.
giovanna

Data operacji: 24 maja 2024
Powód operacji, zabiegu: Rak trzonu macicy g2
Zakres operacji: Histerektomia radykalna, wycięte węzły chłonne wartownicze
Wynik HP: G1 1A
Terapia hormonalna: brak

Postprzez NotabenePanda » 1 sie 2024, o 20:40

U mnie ewidentnie jelita:( i prawdopodobnie poza ibs pojawiły się kolki:( myślę że jak dojdę do siebie to pojde na kolonoskopie zeby się posprawdzać.
NotabenePanda

Data operacji: 13 lipca 2024
Powód operacji, zabiegu: Mięśniaki
Zakres operacji: Planowany: trzon macicy/jajowody
Wynik HP: Ok
Terapia hormonalna: Brak

Postprzez ASAJ75 » 1 sie 2024, o 20:59

Pando, to normalne, jelita inaczej się poukładały bo mają więcej miejsca więc potrzebują czasu. A że u Ciebie jeszcze IBS, to nie martw się. Też miałam problemy- wzdęcia, zaparcia, pobolewanie. A już przy chemioterapii w ogóle miałam dramaty- parę dni się nie mogłam wypróżnić.
Jak oddajesz stolec postaw pod stopami stołeczek, albo parę grubych książek- kolana mają być na wysokości klatki piersiowej.
Codziennie rano siemię lniane- ten kleik, regularnie. Po kleiku mus z jabłek, 2-3 łyżki i jogurt naturalny bez cukru- w końcu się wyreguluje.
W czasie laparoskopii wtłoczyli w Ciebie sporo gazu- on ciągle krąży, stąd pobolewania. Na kolonoskopię się nie spiesz- po operacji, gdzie jelita zmieniły położenie żaden gastroenterolog Ci jej szybko nie zrobi, bo będzie się bał perforacji.

Rumianek, koperek do picia. Żadnych napojów gazowanych i do jedzenia nic wzdymającego.

Będzie dobrze. Nie stresuj się. Trzymam kciuki żebyś szybko doszła z tym do ładu.
ASAJ75

Data operacji: 5 lipca 2022
Powód operacji, zabiegu: Rak trzonu macicy G3
Zakres operacji: Usunięcie macicy, jajowodów -22.03.22, jajników, węzłów chłonnych-05.07.22
Wynik HP: W jednym z 13 usuniętych węzłów przerzut nowotworu
Terapia hormonalna: Nie

Powrót do Po operacji usunięcia macicy