przez ASAJ75 » 22 lut 2025, o 12:14
Drogie, które miałyście radio i brachyterapię🙏
Odezwijcie się proszę…
W ramach profilaktyki 40+ zrobiłam właśnie wszystkie badania i jest pięknie, bo wyniki krwi, cholesterol, nerki, wątroba, cukier idealne. Ale…
wyszła krew utajona w stolcu. Oczywiście jak się to wbije w dr Google to pierwszy jest rak przewodu pokarmowego…
Ale … jednym z późnych działań niepożądanych po radioterapii są również problemy z jelitami, wypróżnianiem itp. Mnie często swędzi odbyt, zdarza mi się gazować ze śluzem( wybaczcie bezpośredniość ale nie wiem jak to inaczej opisać) , na którejś z kontroli w WCO szybko mnie zbyto z tematem, mówiąc że to normalne bo po radio odbytnica jest wysuszona, a jelita delikatne.
No ale ta krew utajona, przeraża mnie. I tu pytanie- czy któraś miała podobnie? Czy robiłyście kolonoskopię po swoim raku?( u mnie minęły dwa lata właśnie). Czy to bezpieczne badanie dla takich jelit jak nasze?
Zapisałam się do gastroenterologa na środę, ale im wcześniej z wiedzą tym lepiej. W środę mam też kontrolę w WCO. Tomografia z października jama brzuszna, miednica, klatka piersiowa pokazały że jestem czysta.
Poratujcie swoimi doświadczeniami, pocieszcie jakoś…