Łyżeczkowanie przed usunięciem macicy - agac

O czym warto wiedzieć i jak się przygotować

Łyżeczkowanie przed usunięciem macicy - agac

Postprzez agac » 21 paź 2024, o 22:00

Witam.
Postanowiłam zarejestrować się na tym forum, ponieważ nie mogę nigdzie znaleźć informacji na temat zabiegu łyżeczkowania przed operacją usunięcia mięśniakowatej macicy.
Chciałabym wiedzieć czy łyżeczkowanie jest praktykowane zawsze przed histerektomią czy laparoskopią, czy zależy to tylko od lekarza kierującego na operację?
Szczerze mówiąc wolałabym uniknąć łyżeczkowania macicy skoro za chwilę mają mi ją usunąć.
Czy któraś z Was miała histerektomię bez wcześniejszego łyżeczkowania?
agac

Data operacji: 1 stycznia 2025
Metoda operacji, zabiegu: czekam na operację
Powód operacji, zabiegu: mięśniaki
Zakres operacji: brak
Wynik HP: brak
Terapia hormonalna: brak

Re: Łyżeczkowanie przed usunięciem macicy - agac

Postprzez eli-50 » 21 paź 2024, o 23:09

Witaj agac :ymhug:
Nie miałam łyżeczkowania tylko od razu operację.
Pozdrawiam i życzę pomyślnej operacji :x
eli
eli-50

Data operacji: 11 marca 2010
Metoda operacji, zabiegu: cięcie poprzeczne
Powód operacji, zabiegu: mięśniaki macicy, polipy i cysty na jajnikach
Zakres operacji: usunięcie macicy z przydatkami i szyjką, pełna narkoza
Wynik HP: OK
Terapia hormonalna: wprowadzona w 5 dobie po operacji (kolejno Climara, Fem 7, Systen 50 ), po 6 latach htz stopniowo odstawiona

Postprzez CichoSza » 22 paź 2024, o 10:14

Również nie miałam łyżeczkowania przed samą operacją (łyżeczkowanie miałam we wrześniu, operację w grudniu), mimo że przed nią krwawiłam z dróg rodnych.
CichoSza

Data operacji: 5 grudnia 2023
Powód operacji, zabiegu: rak trzonu macicy G2 1A
Zakres operacji: wycięcie macicy, szyjki i przydatków
Wynik HP: rak trzonu macicy G1 1B

Postprzez olikkk » 22 paź 2024, o 10:56

Miałam łyżeczkowanie przed operacją, wynik z wyskrobin był potrzebny do kolejnych decyzji przed operacją.
olikkk
olikkk
Glowny Moderator

Data operacji: 23 lutego 2010
Powód operacji, zabiegu: Mięśniaki macicy
Zakres operacji: Usunięcie macicy z przydatkami
Znieczulenie dolędźwiowe
Terapia hormonalna: Systen 50
od kwietnia 2010 roku
Na wyraźne efekty czakałam ok 2 miesięcy

Postprzez agac » 22 paź 2024, o 11:50

Bardzo Wam dziękuję za błyskawiczny odzew :-)
Dziewczyny, które nie miałyście łyżeczkowania na 1-3 mc przed operacją czy miałyście pozostawione jajniki czy również usunięte?
Mój lekarz tłumaczy potrzebę wykonania łyżeczkowania, tym aby móc zadecydować czy pozostawiamy jajniki i szyjkę macicy czy usuwamy wszystko w przypadku jeśli miałabym zły wynik histopatologiczny z pobranych tkanek. Generalnie straszy mnie, że moje mięśniaki mogłyby się okazać mięsakami (w takim przypadku trzeba usunąć wszystko).
Tylko mnie osobiście zastanawia sens tej zapobiegliwości, bo jeśli faktycznie okazałoby się, że to coś groźnego, to przez łyżeczkowanie i tak by to naruszono i co miałoby wtedy dać usunięcie jajników i szyjki? Szkodliwe komórki już by się rozsiały po organizmie.
Nie wiem co mam robić, bo mam skierowanie do szpitala na łyżeczkowanie, ale wolałabym uniknąć dodatkowego, bolesnego zabiegu i dodatkowej narkozy.
Podobno niezwykle rzadko się zdarza, że mięśniaki są groźne, ale jeśli nawet to wolałabym żeby mi ich nie skrobano tylko od razu wycięto.
agac

Postprzez olikkk » 22 paź 2024, o 12:32

Łyżeczkowanie jest w narkozie, bólu nie czułam ani w czasie zabiegu, ani po zabiegu ;)
olikkk
olikkk
Glowny Moderator

Data operacji: 23 lutego 2010
Powód operacji, zabiegu: Mięśniaki macicy
Zakres operacji: Usunięcie macicy z przydatkami
Znieczulenie dolędźwiowe
Terapia hormonalna: Systen 50
od kwietnia 2010 roku
Na wyraźne efekty czakałam ok 2 miesięcy

Postprzez ASAJ75 » 22 paź 2024, o 12:58

Miałam łyżeczkowanie,histpat z wyskrobin wykazał że wszystko jest w sumie ok, ale mięśniak pozostał, więc z jego powodu zdecydowałam się usunąć macicę- a w niej siedział rak, którego w wyskrobinach wcześniej w ogóle nie stwierdzono. Więc świetnie, że podjęłam decyzję o operacji.
Jajniki usuwa się dlatego, że są głównym „ producentem” hormonów. A w przypadku kobiecych nowotworów większość z nich jest hormonozależnych. Jajniki usuwa się głównie po to, aby uniknąć impulsu dla ewentualnych nawrotów.

Twój lekarz myśli do przodu. Jak wynik łyżeczkowania będzie dobry zoperuje Cię oszczędnie. Łyżeczkowanie nie będzie Ci skrobać mięśniaków, a bardziej tkanki i endometrium. Gdyby coś było nie tak wraz z jajnikami i jajowodami. U mnie w związku z niespodzianką w macicy konieczna była druga operacja, zamiast raz ciach za jednym razem.

Piszesz o niepokoju przed rozsianiem zmian zabiegiem łyżeczkowania- niestety zmiany nowotworowe nie potrzebują tego poskrobania by się przenieść- same budują sobie naczynia do atakowania ciała.

Samo łyżeczkowanie było pod lekką narkozą, nie bolało po nim bardziej niż przy miesiączce przez 1-2 dni, lekkie plamienie po.

Wyszło że trochę straszę, ale trzymajmy się tego że masz nieszkodliwe mięśniaki. W 99% procentach przypadków one takie są- niegroźne. Będziesz zdrowa- spokojnie. Mam nadzieję, że uda Ci się podjąć najlepszą dla siebie decyzję.
ASAJ75

Data operacji: 5 lipca 2022
Metoda operacji, zabiegu: laparoskopia
Powód operacji, zabiegu: Rak trzonu macicy G3
Zakres operacji: Usunięcie macicy, jajowodów -22.03.22, jajników, węzłów chłonnych-05.07.22
Wynik HP: W jednym z 13 usuniętych węzłów przerzut nowotworu
Terapia hormonalna: Nie

Postprzez agac » 22 paź 2024, o 15:27

ASAJ75 dziękuję za przydatne informacje :x Widzę, że chyba nie obejdzie się bez łyżeczkowania...
Chciałabym jeszcze podrążyć temat wyskrobywania tkanek z wnętrza macicy (endometrium). ASAJ75 skoro miałaś wykonane łyżeczkowanie, które nie ujawniło obecności raka, to w jaki sposób to samo łyżeczkowanie miałoby wykryć czy mięśniak nie jest mięsakiem (nie naruszając jego tkanki). Wiemy, że każdy guz otoczony jest ścianą, która izoluje go od zdrowych tkanek, a podczas zabiegów nie bez powodu wycina się go z pewnym marginesem, właśnie po to aby go nie naruszyć. Czasami żyjemy z takim odseparowanym guzem bardzo długo zanim się unaczyni, zezłośliwi i pod wpływem jakiegoś czynnika zacznie dawać przerzuty, więc nie należy go naruszać chociażby często stosowaną biopsją, a tym bardziej zeskrobywaniem. Mięśniaki często wchodzą do wnętrza macicy, wystają do endometrium, więc wydaje mi się, że jest możliwe ich naruszenie podczas łyżeczkowania (napisałam "wydaje mi się", bo nie mam pewności). Niestety lekarze nam tego nie wyjaśniają, bo mają dla nas zbyt mało czasu lub uważają, że nie musimy tego wiedzieć. A ja chciałabym mieć świadomość czym ryzykuję poddając się takiemu zabiegowi, zwłaszcza ze zostałam nastraszona przez lekarza. Tylko kto mi to wyjaśni zgodnie z rzeczywistością? :-\
Przepraszam za chaotyczność, ale niestety taki mam styl :ymblushing:
Może jest ktoś na tym forum kto miał wyciętą macicę z powodu dużych mięśniaków (z pozostawieniem jajników) bez wcześniejszego łyżeczkowania?
agac

Postprzez Stynka » 22 paź 2024, o 15:52

Mojej śp.teściowej nie chcieli wyciąć macicy (80 plus) bo to niezgodne z procedurami (???). MUSI być wynik potwierdzający konieczność. Miała dwa albo i trzy łyżeczkowania i zawsze: próbka nieczytelna, za mało materiału badawczego itp. Była u trzech lekarzy i w końcu nie doczekała się... Taka była wola nieba...
Ja miałam 3-4 łyżeczkowania, a po ostatnim prawie natychmiast operacja. To się wszystko działo kilka lat temu.
Stynka

Data operacji: 3 grudnia 2018
Metoda operacji, zabiegu: cięcie pionowe
Powód operacji, zabiegu: rak trzonu macicy G3
Zakres operacji: rozszerzone usunięcie macicy z przydatkami
Wynik HP: potwierdzony G3; naciek ogniskowo zajmuje 3/4 mięśnia
Terapia hormonalna: aktualnie brak

Postprzez eli-50 » 22 paź 2024, o 16:32

U mnie podjęto od razu decyzję o wycięciu macicy. A co do jajników decyzja taka zapadła podczas operacji.
eli
eli-50

Data operacji: 11 marca 2010
Powód operacji, zabiegu: mięśniaki macicy, polipy i cysty na jajnikach
Zakres operacji: usunięcie macicy z przydatkami i szyjką, pełna narkoza
Terapia hormonalna: wprowadzona w 5 dobie po operacji (kolejno Climara, Fem 7, Systen 50 ), po 6 latach htz stopniowo odstawiona

Postprzez CichoSza » 22 paź 2024, o 16:50

U mnie wynik łyżeczkowania wskazał na raka. Decyzja o usunięciu jajników zapadła jeszcze przed operacją. I dobrze, bo gdyby zostały, byłaby zapewne konieczna kolejna operacja (rak hormonozależny).
CichoSza

Data operacji: 5 grudnia 2023
Powód operacji, zabiegu: rak trzonu macicy G2 1A
Zakres operacji: wycięcie macicy, szyjki i przydatków
Wynik HP: rak trzonu macicy G1 1B

Postprzez ASAJ75 » 22 paź 2024, o 21:53

ASAJ75

Data operacji: 5 lipca 2022
Powód operacji, zabiegu: Rak trzonu macicy G3
Zakres operacji: Usunięcie macicy, jajowodów -22.03.22, jajników, węzłów chłonnych-05.07.22
Wynik HP: W jednym z 13 usuniętych węzłów przerzut nowotworu
Terapia hormonalna: Nie

Postprzez giovanna » 30 paź 2024, o 11:21

Też miałam najpierw łyżeczkowanie, wyszedł rak g2, usunęli mi macicę, jajniki, jajowody i chyba cztery węzły chłonne. Po operacji wynik g1. Nie miałam naświetlań ani chemioterapii, w listopadzie będę się rejestrować do kontroli ginekologicznej i pewnie lekarz zleci jakieś badania. 24 listopada minie pół roku od operacji.
giovanna

Data operacji: 24 maja 2024
Powód operacji, zabiegu: Rak trzonu macicy g2
Zakres operacji: Histerektomia radykalna, wycięte węzły chłonne wartownicze
Wynik HP: G1 1A

Postprzez vika45 » 8 lis 2024, o 20:33

Miałam dwa łyźeczkowania w odstępie dwóch miesięcy. Nie wykazało raka ale przy moich krwawieniach lekarz zaproponował usunięcie macicy. Ja jeszcze poprosiłam o jajniki. Dodam, źe nie miałam mięśniaków. Po hispacie okazało się, źe były stany zapalne i niebawem byłby rakowski. Mija blisko 13 lat i nie żałuję.
VikaObrazek
vika45

Data operacji: 20 lutego 2012
Powód operacji, zabiegu: przerost endometrium,guz jajnika
Zakres operacji: usunięta macica i przydatki, metodą Richardsona
Terapia hormonalna: Systen 50-terapia ukończona

Powrót do Przed operacją