Zabieg usunięcia macicy - laparoskopowe czy przezpochwowo?

O czym warto wiedzieć i jak się przygotować

Re: Zabieg usunięcia macicy - laparoskopowe czy przezpochwow

Postprzez ASAJ75 » 19 wrz 2024, o 11:21

Kara, ale fajnie że to opisałaś. Może dziewczyny które są przed, będą się choć ciut mniej bały…
No i świetnie że masz dobre wyniki i życie wskoczyło na dobre tory, a nawet lepsze👍
ASAJ75

Data operacji: 5 lipca 2022
Metoda operacji, zabiegu: laparoskopia
Powód operacji, zabiegu: Rak trzonu macicy G3
Zakres operacji: Usunięcie macicy, jajowodów -22.03.22, jajników, węzłów chłonnych-05.07.22
Wynik HP: W jednym z 13 usuniętych węzłów przerzut nowotworu
Terapia hormonalna: Nie

Postprzez Kara1209 » 20 wrz 2024, o 08:22

Tak ASAJ, też strasznie się bałam że to będzie wszystko dużo dłużej i gorzej się przedstawiało, a dochodzenie do siebie trwało miesiącami, czytałam, będąc przed operacją i krótko po, co inne Syrenki pisały i z tego brałam wiedzę, siłę i swoiste oswajanie wroga :-j . Dlatego opisałam z nadzieją że są Kobietki, które po przeczytaniu zaczną odrobinkę bardziej pozytywnie patrzeć na cały ten złożony proces operacji i dochodzenia do siebie. :ymblushing:
Kara1209

Data operacji: 23 lipca 2024
Metoda operacji, zabiegu: cięcie poprzeczne
Powód operacji, zabiegu: polip macicy z atypią i rozrostem
Zakres operacji: usuniecie macicy w przydatkami
Wynik HP: ok
Terapia hormonalna: tak

Postprzez eli-50 » 20 wrz 2024, o 09:12

Kara :ymhug:
Świetnie, że opisałaś swoje doświadczenie i dodałaś otuchy kandydatkom na Syrenki. Podobnie i ja obawiałam się wszystkiego, przeszłam operację i rekonwalescencję bez większych problemów i funkcjonuję normalnie.
Życzę Ci dużo zdrowia i serdecznie pozdrawiam :x %%-
eli
eli-50

Data operacji: 11 marca 2010
Powód operacji, zabiegu: mięśniaki macicy, polipy i cysty na jajnikach
Zakres operacji: usunięcie macicy z przydatkami i szyjką, pełna narkoza
Wynik HP: OK
Terapia hormonalna: wprowadzona w 5 dobie po operacji (kolejno Climara, Fem 7, Systen 50 ), po 6 latach htz stopniowo odstawiona

Postprzez Soll1983 » 20 wrz 2024, o 10:23

Z tego wniosek, że mało kobiet przeszło zabieg usunięcie macicy ( samej macicy) przezpochwowo.
Soll1983

Data operacji: 31 grudnia 2024
Metoda operacji, zabiegu: czekam na operację
Powód operacji, zabiegu: Plamienia moedzymiesiaczkowe
Zakres operacji: Usunięcie macicy
Wynik HP: Ok
Terapia hormonalna: Brak

Postprzez Kara1209 » 20 wrz 2024, o 11:51

Soll :ymblushing:

No nikt faktycznie nie odpowiada bezpośrednio na zadane przez Ciebie pytanie, nie ma pewnie wśród nas akurat Syrenek po tych doświadczeniach.
Osobiście uważam że to u Ciebie lekarz powinien zdecydować, która forma jest dla niego akceptowalna, żeby wszystko poszło jak należy podczas operacji.
Lekarz, mając doświadczenie w obu formach wie, którą wybrać z diagnozą która jest u Ciebie.
Ja mialam wskazania wczesno nowotworowe (polip macicy z rozrostem i atypią) i lekarz od razu zaznaczył że operacja z klasyczna z otwarciem powłok brzusznych - wtedy mają jak "na tacy" obraz całych narządów, widzą wszystko dokładnie.
Laparoskopia czy przezpochwowo - widzą przez kamerę, wiec może zdaj sie na nich, w koncu mają doświadczenie ;;) Nota bene też miałam krwawienia miedzy miesiączkami, jeden lekarz że taki wiek i wszystko u mnie w USG dobrze. Drugi że mam polip macicy i usuwamy go tzw łyżeczkowaniem, zrobił to i wynik polipa okazał sie że z drobnym ogniskiem rozrostu i atypią. I znow jeden lekarz że drobne ognisko to poczekajmy, zastosujmy poł roku leczenie hormonami i ponownie łyżeczkowanie. Drugi lekarz że moja decyzja, ale zaleca od razu histeretkomię, to czekanie jeżeli jest drobne ognisko może byc droga donikąd.... możemy czekać i sobie coś grożniejszego wyhodować. #:-s No i zdecydowałam że raz a dobrze - nie chcę żyć w niepewności, poddałam sie pełnej operacji usunięcia macicy, jajników i jajowodów czego nie żałuję bo szybko doszłam do siebie, a skutki uboczne braku tych narządów są niewspółmiernie niskie do faktu, że żyłabym z ciągłą myślą w głowie że może już rozwija sie rak, a może jeszcze nie, a jeśli nie to kiedy zacznie.......
Kara1209

Postprzez Kara1209 » 20 wrz 2024, o 11:58

Eli :x dziękuję bardzo, życzę Ci również zdrówka w każdym wydaniu, w senie ciała i umysłu, :-h
Wiem Kochana jak to jest - jak cos dolega mamy chore ciało ale to automatycznie umysł tez staje się chory, myśli, obawy i przerażenie trawią go jak choroba.
Na szczęscie i J i Ty mamy to za sobą i wszystkim Syrenkom też tego z serca życzę :ymhug:
Kara1209

Poprzednia strona

Powrót do Przed operacją