Strona 50 z 62

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 25 paź 2020, o 23:10
przez Poziomkowa
Stynko , woreczek daję po to by uchronić zakrętkę przed rdzą. Klasyczny woreczek śniadaniowy składam na pół, nakładam na słoik i zakręcam. Przez pierwsze dni słoiki trzymam w ciepłym miejscu, trzeba coś podłożyć pod słoiki ,bo cieknie zalewa. Potem do zimnej piwnicy ,jak ktoś taką posiada.U mnie ciepło więc postanowiłam przetrzymać na balkonie. Miłej pracy.

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 25 paź 2020, o 23:15
przez Stynka
Też wykorzystam balkon, przynajmniej póki nie nadejdą mrozy.

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 25 paź 2020, o 23:16
przez hugnonot
Poziomkowa napisał(a):Stynko , woreczek daję po to by uchronić zakrętkę przed rdzą. Klasyczny woreczek śniadaniowy składam na pół, nakładam na słoik i zakręcam. Przez pierwsze dni słoiki trzymam w ciepłym miejscu, trzeba coś podłożyć pod słoiki ,bo cieknie zalewa. Potem do zimnej piwnicy ,jak ktoś taką posiada.U mnie ciepło więc postanowiłam przetrzymać na balkonie. Miłej pracy.

dobre są słoiki ze szklanymi nakrętkami takie stare z gumką a jeszcze lepsze takie jak ma w ofercie Ikea - całe szklane gumka i sprężyna chyba korken się to nazywa.

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 25 paź 2020, o 23:17
przez Poziomkowa
Kapusta biała z burakami

2 kg poszatkowanej kapusty
2 kg buraków ugotowanych al dente
4 cebule
2 łyżki soli
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
1/2 szklanki oleju
pieprz mielony do smaku

wykonanie
kapustę posolić , dodać pokrojoną cebulę, wymieszać,pognieść i odstawić.W międzyczasie obrać buraki ,zetrzeć na grubej tarce, połączyć z kapustą i dodać resztę składników.Dokładnie wszystko wymieszać. Napełnić słoiki - u mnie po majonezie, pasteryzować 15 min. od momentu zagotowania.

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 26 paź 2020, o 18:50
przez Stynka
Pierwsza tura kapuchy posolona. Na jutro w planie kapuśniak ze świeżej kapusty ;)

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 26 paź 2020, o 19:22
przez hugnonot
Stynka napisał(a):Pierwsza tura kapuchy posolona. Na jutro w planie kapuśniak ze świeżej kapusty ;)


:-bd

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 1 lis 2020, o 01:15
przez eli-50
A ja mam 3 kartony pigwy do przerobienia i na razie nie mam pomysłu. Wolałabym jak najmniej cukru użyć ....Może jakaś podpowiedź ?

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 1 lis 2020, o 21:48
przez hugnonot
eli-50 napisał(a):A ja mam 3 kartony pigwy do przerobienia i na razie nie mam pomysłu. Wolałabym jak najmniej cukru użyć ....Może jakaś podpowiedź ?

może coś z tego?
http://mama-dobra-rada.pl/przetwory-z-p ... -przepisy/

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 1 lis 2020, o 22:50
przez eli-50
Widziałam już wcześniej tą stronę ;) . Dzięki Hug za dobre chęci @};-. W necie coś zawsze się znajdzie. Bardziej mi chodziło o sprawdzony przepis. Wcześniej robiłam nalewkę, ale za dużo cukru w niej jest.

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 2 lis 2020, o 12:40
przez hugnonot
eli-50 napisał(a):Widziałam już wcześniej tą stronę ;) . Dzięki Hug za dobre chęci @};-. W necie coś zawsze się znajdzie. Bardziej mi chodziło o sprawdzony przepis. Wcześniej robiłam nalewkę, ale za dużo cukru w niej jest.

Niestety nie pomogę, nie znam się, nawet nie wiem jak smakuje pigwa bo nigdy nie jadłam. Wiem jak wygląda krzew, kwiat, owoc, ale nie próbowałam. Do czego jest podobna w smaku?

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 2 lis 2020, o 14:17
przez eli-50
To tzw. '' polska cytryna '' ;) . U mnie akurat obrodziło drzewko :) . Owoce duże w kształcie gruszki.

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 2 lis 2020, o 18:45
przez olikkk
Ja przerabiam owoce pigwowca, to malutkie owoce przypominające jabłuszka.
Bardzo twarde i kwaśne, ale przetwory z pigwy są dla mnie rewelacyjne w smaku, nie mówiąc o i niesamowitych właściwościach zdrowotnych :-bd

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 2 lis 2020, o 19:07
przez Stynka
Na bieżące spożycie ugotowałam kompot: cząstki pigwy z cząstkami jabłka. Wyszedł kwaskowy w smaku, ale nam wszystkim smakował. Nie dodałam cukru, choć myślę, że z łyżką cukru na litr-półtora byłby jeszcze smaczniejszy :)

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 2 lis 2020, o 23:21
przez hugnonot
Stynka napisał(a):Na bieżące spożycie ugotowałam kompot: cząstki pigwy z cząstkami jabłka. Wyszedł kwaskowy w smaku, ale nam wszystkim smakował. Nie dodałam cukru, choć myślę, że z łyżką cukru na litr-półtora byłby jeszcze smaczniejszy :)


A może dodać goździki? Do kompotu z jabłek czasami dodaję skórkę cytryny i goździki, czasem tylko goździki i nigdy nie daję cukru.

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 3 lis 2020, o 00:36
przez eli-50
Gotuję ostatnio na bieżąco kompoty z jabłek i pigwy z goździkami bez cukru :D
Trochę już przerobiłam na nalewki z miodem lub połową porcji cukru. Spróbuję trochę ususzyć.
A owoców pigwowca też mam trochę. Są jeszcze bardziej aromatyczne od pigwy. Dodaję kawałki tych owoców do herbaty zamiast cytryny.
Potwierdzam smak mają rewelacyjny :kolobok_yes:

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 12 gru 2020, o 22:42
przez Stynka
Pewnie za nie długo będzie gwarno w tym temacie ;) Chcę się jednak podzielić podsłuchaną rozmową. Czekałam w barze na danie na wynos dla mamy (nie codziennie dla niej gotuję, choć staram się) i usłyszałam, jak Pani przyjmująca zamówienia dzwoni do klientki i mówi: pierogi i uszka i tak będą zamrożone, ale czy może Pani odebrać je w niedzielę 20.12, a nie 22 grudnia? Mamy tyle zamówień, że nie wyrabiamy. MASAKRA, tyle zamówień, że zatrudniamy dodatkową osobę i nawet w niedzielę pracujemy.
To mały bar, taki na 3 stoliki 3-4 osobowe. Od wiosny przeżywają prawdziwy renesans! Jako jedni z pierwszych oferowali dania na wynos i z dowozem w tej samej cenie. Teraz darmowy dowóz za zamówienie powyżej 50 zł. Zapakowane tak, że gorące dowożone jest do domu.

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 13 gru 2020, o 15:07
przez vika45
Ja teź zamawiam pierogi i uszka u swoich znajomych co mają pierogarnię. Lena, dziewczyna z Ukrainy wyczarowuje pierogowe cuda. Odbieram juź po niedzieli.

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 22 gru 2020, o 21:21
przez Stynka
Syrenki :) Kapusta kiszona do świąt dotrwała i jest ok :-bd Dzisiaj skosztowałam i tylko wody dolałam, bo z góry taka trochę ... jakby jej mało wody było ;) Cieszę się :D
Poziomkowa dzięki za wsparcie :)

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 22 gru 2020, o 22:41
przez Stynka
To znowu ja ;)
Czy w "rękawie" można piec/dusić schab razem z piersią z indyka? Z rękawa raz czy dwa razy korzystałam i "sie nie znam" ;)

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 23 gru 2020, o 09:24
przez KaSta
Stynko, chodzi o to, że jednocześnie? To nie wiem. Czy ten sam czas pieczenia? Chociaż jedno i drugie łatwo przesuszyć. Bo tak, to w rękawie wszystko się da.
Ja sobie wymyśliłam, żeby karpia upiec w piekarniku. Myślicie, że się da? Inne ryby (łosoś, pstrąg) zwykle robię w piekarniku, a karp zwykle smażony lub w galarecie. Miałam w ogóle nie kupować karpia, ale jakoś napatoczył się gotowy filet i kupiłam. ;) Moja mama zawsze cały rok czekała na karpia, na kolację, a w 1. dzień na zimno z chrzanem. A potem przy wigilii mówiła, dlaczego my go częściej nie jemy. Może dla wspomnienia kupiłam.....