Strona 49 z 62

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 29 wrz 2020, o 21:28
przez hugnonot
Stynka napisał(a):Od czasu braku ogródka ... moje szuflady zamrażarki są głównie mięsne... Covid sprawił, że jeszcze...chlebowy :ymblushing: ;) Tak na wszelki przypadek ;)
Ps. Diagnozuję u siebie NADMIERNĄ potrzebę zaspokojenie potrzeb fizjologicznych - jedzenia i jego zapasów :| ;) :D


No u mnie chlebowe są dwie szuflady :) Hm, przypomniałaś mi, że muszę dokupić chleba bo jedna prawie wyżarta...
Warzyw nie mrożę, warzywa są beeeeee :ymdevil:

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 29 wrz 2020, o 22:39
przez Stynka
Huguś, zielona pietruszka, koperek.,seler,.. czasem się przyda się! Botwinka fasolka....my jesteśmy takie typy :ymblushing: :D mniej owocowe a więcej warzywne i
konkretne :D

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 29 wrz 2020, o 23:14
przez hugnonot
Stynka napisał(a):Huguś, zielona pietruszka, koperek.,seler,.. czasem się przyda się! Botwinka fasolka....my jesteśmy takie typy :ymblushing: :D mniej owocowe a więcej warzywne i
konkretne :D

Zieloną pietruszkę mam pokrojoną w zamrażarce koperku nie lubię - za bardzo trawiasty. Jaki seler mrozisz? zielone z selera czy to białe? Biały seler zdarza mi się gotować na parze obok kiełbaski =))
Mrozisz fasolkę? Chyba nie można jej ot tak wrzucić do zamrażarki? Fasolkę żółtą zdarza mi się jeść, zielona jest :ymtongue:
Owoce u mnie są na kompot bez cukru - wypijam sok :D

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 30 wrz 2020, o 08:33
przez olikkk
A my jesteśmy mega owocowi i mega warzywni, ale nie z zamrażarki, wyjątek fasolka szparagowa po sezonie. Reszta tylko świeże :kolobok_yes:

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 30 wrz 2020, o 11:50
przez hugnonot
olikkk napisał(a):A my jesteśmy mega owocowi i mega warzywni, ale nie z zamrażarki, wyjątek fasolka szparagowa po sezonie. Reszta tylko świeże :kolobok_yes:


Ech no tak ale zimą nie ma ani śliwek, ani malin, ani truskawek - tych plastikowych, chińskich nie kupuję :D zostają tylko jabłka, no ale ile można być robakiem w kubraczku =))

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 30 wrz 2020, o 17:52
przez Anita71
Fajne jesteście :ymhug:

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 1 paź 2020, o 21:16
przez Stynka
PIGWA
Czy przepis Diarii jest najprostszy i najszybszy? Pokroic w kawaleczki i zasypac cukrem i po 2-3 dniach pasteryzowac? A coś szybciej? Mam pelna reklamowke " z uszami" do przerobienia

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 5 paź 2020, o 21:29
przez Szklanka
Stynka napisał(a):Huguś, zielona pietruszka, koperek.,seler,.. czasem się przyda się! Botwinka fasolka....my jesteśmy takie typy :ymblushing: :D mniej owocowe a więcej warzywne i
konkretne :D

tak, tak.... zielona pietruszka, koperek, lubczyk mrożę w pudełkach po lodach. Mina dziecka przed zamrażarką jak ma ochotę na coś słodkiego bezcenna :))

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 5 paź 2020, o 22:51
przez vika45
U mnie pudło pociętej własnej pietruchy. No i pudło koperku, niestety kupnego i za jaką cenę! 3 zł pęczek!ale ze znanego źródła, kaszubskiego pola.
Moroziłam też listki swojskiej mięty ale zawsze wychodziła do dzieci i ich drinków. W tym roku zapomniałam o mięcie i zakwitła zanim przerobiłam.

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 6 paź 2020, o 21:43
przez Anita71
O ! Mięta nadaje się do mrożenia?! Mroze koperek, natkę pietruszki, szczypiorek ale mięty jeszcze nie mrozilam!

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 6 paź 2020, o 21:51
przez olikkk
Można chyba zamrozić z kostką lodu i gotowiec do napojów , drinków ;)

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 6 paź 2020, o 22:37
przez hugnonot
vika45 napisał(a):U mnie pudło pociętej własnej pietruchy. No i pudło koperku, niestety kupnego i za jaką cenę! 3 zł pęczek!ale ze znanego źródła, kaszubskiego pola.
Moroziłam też listki swojskiej mięty ale zawsze wychodziła do dzieci i ich drinków. W tym roku zapomniałam o mięcie i zakwitła zanim przerobiłam.

miętę można posiać nawet w doniczce, powinna się udać nawet zimą to łatwe w uprawie zioło

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 7 paź 2020, o 09:04
przez vika45
Ja obskubuję listki a mam duźe i wkładam do woreczka. Potem cały listek do napoju.

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 8 paź 2020, o 18:29
przez Anita71
No coś takiego! I po wyjęciu z zamraznika nie jest taka rozmemłana?

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 8 paź 2020, o 21:42
przez vika45
Nie jest cały listek. W drinku ładnie wyglada ;;)

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 9 paź 2020, o 16:41
przez Anita71
:kolobok_curtsey:

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 11 paź 2020, o 17:35
przez hugnonot
Szklanka napisał(a):
Stynka napisał(a):Huguś, zielona pietruszka, koperek.,seler,.. czasem się przyda się! Botwinka fasolka....my jesteśmy takie typy :ymblushing: :D mniej owocowe a więcej warzywne i
konkretne :D

tak, tak.... zielona pietruszka, koperek, lubczyk mrożę w pudełkach po lodach. Mina dziecka przed zamrażarką jak ma ochotę na coś słodkiego bezcenna :))


Chyba wykorzystam Twój koncept do nadmiarów marchewki zamiast patrzeć jak więdnie nakarmię zamrażarkę :)

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 25 paź 2020, o 12:06
przez Stynka
Syrenki, czy kisicie kapustę? Maci jakiś sprawdzony przepis? Zamówiłam na jutro 10 kg szatkowanej. W zeszłym roku ukisiłam 4 kg i starczyło nam do Świąt Bożego Narodzenia, ale pewnie i tak dłużej by nie wytrzymałą, bo zaczęła tracić ładny kolor.

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 25 paź 2020, o 17:49
przez Poziomkowa
Witam , kiszę kapustę w słoikach

kapusta szatkowana
2dag soli na 1 kg kapusty
marchew wg uznania

kapustę posolić , dodać marchew ,wszystko dokładnie wymieszać ,odstawić na parę godzin , by kapusta puściła sok.co jakiś czas można ją ugniatać.Przygotować wyparzone słoiki.Układać kapustę , mocno uciskając do 3/4 wysokości słoika.Należy uważać by kapusta była przykryta płynem, sokiem.Przykryć nakrętką ,lekko by nadmiar soku mógł wypłynąć podczas fermentacji.Pod nakrętkę zakładam woreczek foliowy .Po kilku dniach należy odgazować kapustę , przebijając widelcem aż do dna słoika. Ponownie ugnieść kapustę, w razie potrzeby dolać lekko osolonej wody.Wtedy dobrze zakręcić nakrętkę. Trzeba obserwować słoiki ,by nie brakło zalewy bo wtedy kapusta traci kolor.

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 25 paź 2020, o 20:06
przez Stynka
Poziomkowa :ymhug: Dzięki za przepis :x Z tym woreczkiem to dobry pomysł!
Jutro będę miała co robić ;)