Strona 49 z 62
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
29 wrz 2020, o 21:28
przez hugnonot
No u mnie chlebowe są dwie szuflady
Hm, przypomniałaś mi, że muszę dokupić chleba bo jedna prawie wyżarta...
Warzyw nie mrożę, warzywa są beeeeee
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
29 wrz 2020, o 22:39
przez Stynka
Huguś, zielona pietruszka, koperek.,seler,.. czasem się przyda się! Botwinka fasolka....my jesteśmy takie typy
mniej owocowe a więcej warzywne i
konkretne
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
29 wrz 2020, o 23:14
przez hugnonot
Stynka napisał(a):Huguś, zielona pietruszka, koperek.,seler,.. czasem się przyda się! Botwinka fasolka....my jesteśmy takie typy
mniej owocowe a więcej warzywne i
konkretne
Zieloną pietruszkę mam pokrojoną w zamrażarce koperku nie lubię - za bardzo trawiasty. Jaki seler mrozisz? zielone z selera czy to białe? Biały seler zdarza mi się gotować na parze obok kiełbaski
Mrozisz fasolkę? Chyba nie można jej ot tak wrzucić do zamrażarki? Fasolkę żółtą zdarza mi się jeść, zielona jest
Owoce u mnie są na kompot bez cukru - wypijam sok
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
30 wrz 2020, o 08:33
przez olikkk
A my jesteśmy mega owocowi i mega warzywni, ale nie z zamrażarki, wyjątek fasolka szparagowa po sezonie. Reszta tylko świeże
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
30 wrz 2020, o 11:50
przez hugnonot
olikkk napisał(a):A my jesteśmy mega owocowi i mega warzywni, ale nie z zamrażarki, wyjątek fasolka szparagowa po sezonie. Reszta tylko świeże
Ech no tak ale zimą nie ma ani śliwek, ani malin, ani truskawek - tych plastikowych, chińskich nie kupuję
zostają tylko jabłka, no ale ile można być robakiem w kubraczku
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
30 wrz 2020, o 17:52
przez Anita71
Fajne jesteście
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
1 paź 2020, o 21:16
przez Stynka
PIGWA
Czy przepis Diarii jest najprostszy i najszybszy? Pokroic w kawaleczki i zasypac cukrem i po 2-3 dniach pasteryzowac? A coś szybciej? Mam pelna reklamowke " z uszami" do przerobienia
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
5 paź 2020, o 21:29
przez Szklanka
Stynka napisał(a):Huguś, zielona pietruszka, koperek.,seler,.. czasem się przyda się! Botwinka fasolka....my jesteśmy takie typy
mniej owocowe a więcej warzywne i
konkretne
tak, tak.... zielona pietruszka, koperek, lubczyk mrożę w pudełkach po lodach. Mina dziecka przed zamrażarką jak ma ochotę na coś słodkiego bezcenna
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
5 paź 2020, o 22:51
przez vika45
U mnie pudło pociętej własnej pietruchy. No i pudło koperku, niestety kupnego i za jaką cenę! 3 zł pęczek!ale ze znanego źródła, kaszubskiego pola.
Moroziłam też listki swojskiej mięty ale zawsze wychodziła do dzieci i ich drinków. W tym roku zapomniałam o mięcie i zakwitła zanim przerobiłam.
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
6 paź 2020, o 21:43
przez Anita71
O ! Mięta nadaje się do mrożenia?! Mroze koperek, natkę pietruszki, szczypiorek ale mięty jeszcze nie mrozilam!
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
6 paź 2020, o 21:51
przez olikkk
Można chyba zamrozić z kostką lodu i gotowiec do napojów , drinków
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
6 paź 2020, o 22:37
przez hugnonot
vika45 napisał(a):U mnie pudło pociętej własnej pietruchy. No i pudło koperku, niestety kupnego i za jaką cenę! 3 zł pęczek!ale ze znanego źródła, kaszubskiego pola.
Moroziłam też listki swojskiej mięty ale zawsze wychodziła do dzieci i ich drinków. W tym roku zapomniałam o mięcie i zakwitła zanim przerobiłam.
miętę można posiać nawet w doniczce, powinna się udać nawet zimą to łatwe w uprawie zioło
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
7 paź 2020, o 09:04
przez vika45
Ja obskubuję listki a mam duźe i wkładam do woreczka. Potem cały listek do napoju.
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
8 paź 2020, o 18:29
przez Anita71
No coś takiego! I po wyjęciu z zamraznika nie jest taka rozmemłana?
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
8 paź 2020, o 21:42
przez vika45
Nie jest cały listek. W drinku ładnie wyglada
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
9 paź 2020, o 16:41
przez Anita71
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
11 paź 2020, o 17:35
przez hugnonot
Szklanka napisał(a):Stynka napisał(a):Huguś, zielona pietruszka, koperek.,seler,.. czasem się przyda się! Botwinka fasolka....my jesteśmy takie typy
mniej owocowe a więcej warzywne i
konkretne
tak, tak.... zielona pietruszka, koperek, lubczyk mrożę w pudełkach po lodach. Mina dziecka przed zamrażarką jak ma ochotę na coś słodkiego bezcenna
Chyba wykorzystam Twój koncept do nadmiarów marchewki zamiast patrzeć jak więdnie nakarmię zamrażarkę
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
25 paź 2020, o 12:06
przez Stynka
Syrenki, czy kisicie kapustę? Maci jakiś sprawdzony przepis? Zamówiłam na jutro 10 kg szatkowanej. W zeszłym roku ukisiłam 4 kg i starczyło nam do Świąt Bożego Narodzenia, ale pewnie i tak dłużej by nie wytrzymałą, bo zaczęła tracić ładny kolor.
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
25 paź 2020, o 17:49
przez Poziomkowa
Witam , kiszę kapustę w słoikach
kapusta szatkowana
2dag soli na 1 kg kapusty
marchew wg uznania
kapustę posolić , dodać marchew ,wszystko dokładnie wymieszać ,odstawić na parę godzin , by kapusta puściła sok.co jakiś czas można ją ugniatać.Przygotować wyparzone słoiki.Układać kapustę , mocno uciskając do 3/4 wysokości słoika.Należy uważać by kapusta była przykryta płynem, sokiem.Przykryć nakrętką ,lekko by nadmiar soku mógł wypłynąć podczas fermentacji.Pod nakrętkę zakładam woreczek foliowy .Po kilku dniach należy odgazować kapustę , przebijając widelcem aż do dna słoika. Ponownie ugnieść kapustę, w razie potrzeby dolać lekko osolonej wody.Wtedy dobrze zakręcić nakrętkę. Trzeba obserwować słoiki ,by nie brakło zalewy bo wtedy kapusta traci kolor.
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
25 paź 2020, o 20:06
przez Stynka
Poziomkowa
Dzięki za przepis
Z tym woreczkiem to dobry pomysł!
Jutro będę miała co robić