Strona 47 z 62

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 2 cze 2020, o 19:21
przez olikkk
Cieszę się że chałka smakuje :x
Ja dodaję więcej cukru i bakalie ;)

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 26 cze 2020, o 20:31
przez Stynka
Przepis na sezonowy przysmak :)
Ugotować bób, obrać ze skórki, troszkę posolić i ... zjeść :D
Pychotka :kolobok_yes:

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 26 cze 2020, o 21:38
przez Anita71
Ale jaja dziś też kupiłam bob! Uwielbiam

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 26 cze 2020, o 21:40
przez Stynka
:D U nas pół kg za 6-7 zł

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 26 cze 2020, o 21:44
przez Anita71
Ja za pół kg zapłaciłam chyba 7,50 zl

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 26 cze 2020, o 21:45
przez hugnonot
od czasu gdy się zatrułam właśnie takim świeżym bobem kupionym na targu (u stałego sprzedawcy) i tego samego dnia gotowanym to bobu nie jadam

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 26 cze 2020, o 21:50
przez Stynka
Przed ugotowaniem płukałam parę razy, bo chyba z powodu burzowej pogody mocno zaparował w woreczku.

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 26 cze 2020, o 21:58
przez hugnonot
Stynka napisał(a):Przed ugotowaniem płukałam parę razy, bo chyba z powodu burzowej pogody mocno zaparował w woreczku.

sparowanego lepiej nie jeść

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 27 cze 2020, o 11:50
przez Stynka
Po bobie wszystko ok :D

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 27 cze 2020, o 15:37
przez Anita71
Właśnie konsumuję bob! Pycha

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 24 sie 2020, o 16:45
przez Stynka
Cukinia
1. Zupa krem z cukinii
2. Krążki panierowane i smażone jak kotlety
3. Potarta i smażona jak placki ziemniaczane (może być z dodatkiem potartych ziemniaków lub marchewki)
4.Dodatek do lecza.
5.Kiszona jak ogórki, ale po 2-3 dniach pasteryzować, żeby nie przekisić albo trzymać w lodówce
6.Jako konserwowana (jak korniszony) kształt albo słupki, albo krążki
6.Wg męża Tosi - na patelnię z kiełbasą i jajkiem
7. Wg Hugnonot - smażona na masełku
8. Jako "przekładaniec" do szaszłyków
9. Dla mnie hit - nadziewana (np. farszem a'la gołąbek) albo nadziewana "byleczym" np. konserwą mięsną i zapieczona na grillu :)

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 24 sie 2020, o 16:52
przez Stynka
Pkt nr 10
http://apetycznie.blogspot.com/2013/08/ ... awior.html
coś podobnego robiłam, kiedy tata miał ogródek i zrywał codziennie po 2-3 sztuki ;) :x

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 29 sie 2020, o 22:20
przez Szklanka
Ja mam na cukinę inny patent. Obieram, i za pomocą obieraczki robię z cukini takie podłuzne cienkie paseczki. Na patelnię wrzucam trochę pokrojonego w kostkę boczku surowego wędzonego przesmażam i wrzucam na to tą cukinię. Wcześniej gotuję makaron wstążki al dente i po odcedzeniu wrzucam od razu na patelnię z cukinią i lekko podsmazam jeszcze wsyzstko, krótko żeby się cukinia nie rozciapkała, sól pieprz do smaku.

No i jeszczce dżem z cukini żółtej, robiłam z tego przepisu https://gotujmy.pl/dzem-z-cukinii-wg-ilony,przepisy-cukinia-przepis,156090.html

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 29 sie 2020, o 22:23
przez eli-50
Lubię cukinię w każdej postaci . Mniam :)

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 29 sie 2020, o 22:32
przez hugnonot
to dodam jeszcze dwa warianty:
uciąć plaster średniej grubości podsmażyć w całości na masełku do środka do kółka wbić jajko lub napełnić farszem jak do pierogów i zapiec :)

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 29 sie 2020, o 22:37
przez eli-50
MNIAM :)

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 30 sie 2020, o 16:59
przez anulek
A może macie przepis na cukinię w słoiki. Kiedyś dostaliśmy jeden ibardzo smakowało mężowi. Teraz o tym sobie przypomniałam

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 31 sie 2020, o 17:31
przez eli-50
Cukinię kroiłam w słupki i do litrowego słoika po 2 listki laurowe, 2 ząbki czosnku, kilka ziaren ziela angielskiego i zalałam solanką ( 1 czubata łyżka soli na 1 litr wody ). Kilka dni się kisi w cieple i do konsumpcji lub do chłodnego miejsca.
Też smakowało ;)

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 31 sie 2020, o 20:08
przez anulek
Oooo. Dziękuję bardzo 💛.Mąż uwielbia wszelkie kiszonki to się ucieszy. Jutro ryneczek i zrobimy

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 31 sie 2020, o 20:35
przez Stynka
Można też tak przygotowaną cukinię zalać zalewą jak do korniszonów i pasteryzować 5-10 min w zależności od wielkości słoika. Warto dodać trochę gorczycy i plaster marchewki.