Strona 46 z 62

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 13 maja 2020, o 21:47
przez hugnonot
Stynka napisał(a):Pizza wg przepisu Olikkk wyszła mi na "dobry plus" ;)
Zrobiłam z połowy i w 2 osoby najedliśmy się po uszy :kolobok_smile:


gratulacje :) jak widać przepis OK, tylko ja zupełnie nie mam kuchennego talentu

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 16 maja 2020, o 18:55
przez Innek
Pyzy drożdżowe kupuję w Lidlu i Biedronce. Robię z sosem pieczarkowym ( z pieczarek oczywiście, nie z paczki). Dzieci uwielbiają.
Kurczaka zaś lubię w sosie z suszonymi pomidorami (ze słoika) . Pycha !

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 23 maja 2020, o 07:25
przez Luis
A ja polecam sałatkę pomidor szynka jajko szczypiorek ser żółty i majonez u mnie wszyscy lubią

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 24 maja 2020, o 21:11
przez vika45
Ja pampuchy/parowańce robię sama. Czekam na jagody i truskawki. To bedzie pierwsza tegoroczna odsłona

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 24 maja 2020, o 22:12
przez olikkk
Też robię sama od czasu do czasu ;)

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 24 maja 2020, o 22:33
przez hugnonot
vika45 napisał(a):Ja pampuchy/parowańce robię sama. Czekam na jagody i truskawki. To bedzie pierwsza tegoroczna odsłona

Vika napisz przepis :)

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 25 maja 2020, o 20:58
przez vika45
BE674ECD-89E8-4526-B6E0-DBFD6455E069.jpeg

Oliku oto moje ciasto z rabarbarem. Tradycyjnie się udało. Kiedyś wrzucałam przepis. Ismenka piekła ale coś jej nie wyszło.
A więc: 5 jaj ucieramy z 1 szkl cukru. Dodajemy 1 szkl oleju. Potem 3 szkl mąki tortowej i 2 łyżeczki proszku. Ciasto jest gęste. Owoce dowolne- mieszam je w cieście i wykładam blaszkę. Tylko śliwki układam a wierzchu i lekko wciskam.
Najlepsze dla mnie z rabarbarem i jagodami. Piekę na termoobiegu 160 stopni do suchego patyczka.
Huguś, przepisu nie podam bo robię na oko! 1 kg mąki 10 dkg droźdzy, trochę cukru, mleka ile wejdzie do konsystencji. Nie daję jajca, takie postne robię jak moja babcia. Na placuszek owoc i łyżeczka cukru.

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 25 maja 2020, o 21:01
przez Anita71
Mniam!

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 25 maja 2020, o 21:17
przez olikkk
No i proszę jak urosło :-bd a u mnie kicha :((
Na 160 :-\
Ja wszystko zawsze na 180 i termoobieg :-?

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 25 maja 2020, o 21:43
przez vika45
Jeszcze nigdy to ciasto mi się nie popsuło. Piekę ponad 30 lat. Oryginalny przepis dostałam z jabłkami . Piekłam na domku w prodiźu wyrabiając ciasto widelcem.

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 26 maja 2020, o 08:32
przez olikkk
Wypróbuję jak wrócę do domu, bo chyba z tutejszym piecem nie mogę się dogadać :-w

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 26 maja 2020, o 11:03
przez hugnonot
vika45 napisał(a):
BE674ECD-89E8-4526-B6E0-DBFD6455E069.jpeg

Oliku oto moje ciasto z rabarbarem. Tradycyjnie się udało. Kiedyś wrzucałam przepis. Ismenka piekła ale coś jej nie wyszło.
A więc: 5 jaj ucieramy z 1 szkl cukru. Dodajemy 1 szkl oleju. Potem 3 szkl mąki tortowej i 2 łyżeczki proszku. Ciasto jest gęste. Owoce dowolne- mieszam je w cieście i wykładam blaszkę. Tylko śliwki układam a wierzchu i lekko wciskam.
Najlepsze dla mnie z rabarbarem i jagodami. Piekę na termoobiegu 160 stopni do suchego patyczka.
Huguś, przepisu nie podam bo robię na oko! 1 kg mąki 10 dkg droźdzy, trochę cukru, mleka ile wejdzie do konsystencji. Nie daję jajca, takie postne robię jak moja babcia. Na placuszek owoc i łyżeczka cukru.

Dzięki, no nie lubię i nie polubię przepisów na oko, wszystkie drożdżowe są właśnie takie na oko, jak czytam o gęstości śmietany to juz nie wiem czy ma być to śmietana słodka, kwaśna, lekko kwaśna, o konsystencji serka czyli typowo wiejska, za skomplikowane :)

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 26 maja 2020, o 21:34
przez olikkk
Znalazłem tu mój stary sprawdzony przepis na szarlotkę i wg niego zrobiłam szarlotkę

http://www.m.naszrybnik.com/site/art/5-styl-zycia/16-gotowanie/920-szybka-szarlotka.html

pomieszaną z rabarbarem i to wreszcie był strzał w 10 :-bd

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 26 maja 2020, o 22:12
przez hugnonot
olikkk napisał(a):Znalazłem tu mój stary sprawdzony przepis na szarlotkę i wg niego zrobiłam szarlotkę

http://www.m.naszrybnik.com/site/art/5-styl-zycia/16-gotowanie/920-szybka-szarlotka.html

pomieszaną z rabarbarem i to wreszcie był strzał w 10 :-bd


warto dać dodatkowe żółtko - kruche ciasto jest wtedy smaczniejsze

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 27 maja 2020, o 18:19
przez Anita71
Jakie Olikkk proporcje jabłka do rabarbaru? A ile trzeba dać rabarbaru gdyby zrobić tylko rabarbarowe?

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 28 maja 2020, o 06:45
przez olikkk
Anitko ja miałam mniej więcej pół na pół i nie tyle co w przepisie tylko łącznie ok kg.
Blaszka 20 × 26 i było akurat :)
Ilość bułki tartej zależy od tego jak soczyste będą jabka, ja dodałam mnie bo soku nie było zbyt dużo.
Ciasto jest nie za słodkie, takie bardziej dietetyczne a dla mnie najlepszy smak daje masła, dlatego nie zamieniam go na margarynę L-)

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 28 maja 2020, o 17:58
przez Anita71
:kolobok_girl_in_love:

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 31 maja 2020, o 12:06
przez Poziomkowa
olikkk napisał(a):Pierwsza moja chałka ;)

20200429_165403.jpg


Z tego przepisu

https://youtu.be/CBtZPKgUxck

Chałka przepyszna , pulchniutka, łatwa w wykonaniu .Polecam !
:-bd

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 1 cze 2020, o 20:32
przez Luis
Ja to chyba tu nie będę zaglądał bo obrazu robię się głodna a ja na diecie szpitalnej i lekkostrawnej :(

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 1 cze 2020, o 21:08
przez Stynka
Luis :x @};-