Strona 45 z 62

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 1 maja 2020, o 21:17
przez hugnonot
mniam super, a przy okazji zapytam dlaczego pizza wychodzi taka twarda z tego przepisu? U mnie wyszła dobra ale mocno twarda.

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 7 maja 2020, o 21:54
przez Stynka
Huguś,
robiłaś pizze wg przepisu na chałkę? Tak zrozumiałam...
A tak w ogóle to szukam łatwego przepisu na ciasto do pizzy ;)

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 7 maja 2020, o 22:20
przez olikkk
A mój przepis ? Łatwy :kolobok_yes:

https://syrenki.net/viewtopic.php?f=18&t=15&p=107381&hilit=Pizz%C4%99#p107381

Hug czy to z mojego przepisu twarda pizza ?
Może za wysoka temperatura ?
Może za długo w piekarniku ?
Trzeba wyczuć piec :-?

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 7 maja 2020, o 22:32
przez Stynka
Olikkk,
dzięki :x Szukałam w forum ;) i nie umiałam znaleźć

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 7 maja 2020, o 22:38
przez Poziomkowa
Pizza
1kg mąki 00
540 ml ciepłej wody
20 g soli
łyżeczka cukru
30 ml oliwy
3 gramy ! świeżych drożdży

z połowy porcji wychodzą 3 średnie pizze.

zarobić tak jak klasyczne ciasto drożdżowe

Wyrobić dokładnie podzielić na ilość porcji. odstawić do wyrośnięcia na ok.30 minut. Po czym każde z osobna włożyć do natłuszczonego pudełka i włożyć na całą noc do lodówki.Wyciągnąć na 2-3 przed pieczeniem.Gdy ciasto się ogrzeje uformować dłońmi ! placki.Nasmarować oliwą i odstawić do wyrośnięcia. Następnie wyłożyć na ciasto sos pomidorowy i zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 st. ,na złoty kolor, wyciągnąć pizzę ,nałożyć pozostałe składniki i ponownie zapiec.

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 7 maja 2020, o 22:43
przez Poziomkowa
Do ciasta na pizzę nie trzeba dodawać dużo drożdży , wystarczy nawet 1g na kg mąki.Wyrastanie w lodówce sprawia ,że wszystkie drożdże są przepracowane i nie odbija się nimi. W przepisach włoskich ciasto może wyrastać w lodówce do 72 godzin ,wtedy ponoć jest najlepsze.

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 7 maja 2020, o 22:44
przez Stynka
Poziomkowa :) Dzięki @};-

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 7 maja 2020, o 22:46
przez olikkk
Ta lodówka mnie zastanawia, bo tradycyjnie drożdżowe ma rosnąć w cieple :-?

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 8 maja 2020, o 11:00
przez Poziomkowa
Olikku nie wierzyłam ,dopóki nie sprawdziłam.ciasto w lodówce rośnie. . We włoskich pizzeriach tak właśnie postępuje się z ciastem , widziałam na własne oczy.Pozdrawiam

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 8 maja 2020, o 11:15
przez Poziomkowa
Do poczytania na google - ciasto na pizzę z lodówki

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 8 maja 2020, o 11:24
przez olikkk
Wierzę Poziomkowa ;)
Ze mnie kucharz amator na nauce ;))

Właśnie w piecu chałka :D
Oj tak nam zasmakowała, że robimy często i brzuszki rosną x_x

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 8 maja 2020, o 12:34
przez Poziomkowa
Wpadł mi w oko przepis na chałkę, mam nadzieję że wkrótce wypróbuję bo lubię drożdżowe , szczególnie chałkę z masełkiem.U mnie dziś na tapecie pieczenie ciasta jogurtowego z rabarbarem.Odnośnie posypki na chałkę czy kołocz, robię ją z przepisu Rączki , połowę masła roztapiam ,lekko brunocę a resztę na zimno siekam z mąką.

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 8 maja 2020, o 17:32
przez hugnonot
Stynka napisał(a):Huguś,
robiłaś pizze wg przepisu na chałkę? Tak zrozumiałam...
A tak w ogóle to szukam łatwego przepisu na ciasto do pizzy ;)


nie, zrobiłam z przepisu na pizzę, ale nie rozumiem dlaczego wyszła mi twarda, a nawet mąki dałam mniej niż w przepisie.

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 8 maja 2020, o 17:33
przez hugnonot
olikkk napisał(a):A mój przepis ? Łatwy :kolobok_yes:

https://syrenki.net/viewtopic.php?f=18&t=15&p=107381&hilit=Pizz%C4%99#p107381

Hug czy to z mojego przepisu twarda pizza ?
Może za wysoka temperatura ?
Może za długo w piekarniku ?
Trzeba wyczuć piec :-?


Tak no właśnie taka mi wyszła :( coś musiałam zrobić źle ale do końca to nie wiem co. Rzeczywiście temperatura mogła być za wysoka. Mam nowy piekarnik i jeszcze go nie znam.
Stary grzał bardzo słabo bo się już kuchenka rozsypywała.

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 8 maja 2020, o 17:37
przez hugnonot
Poziomkowa napisał(a):Do ciasta na pizzę nie trzeba dodawać dużo drożdży , wystarczy nawet 1g na kg mąki.Wyrastanie w lodówce sprawia ,że wszystkie drożdże są przepracowane i nie odbija się nimi. W przepisach włoskich ciasto może wyrastać w lodówce do 72 godzin ,wtedy ponoć jest najlepsze.

Dziękuję za przepis :)
To możliwe, że w lodówce bo w pizzerii widziałam jak wyciągają całe tace z krążkami z ciastem właśnie z lodówki.
Pewnie daję za dużo drożdży bo dałam tyle ile daje się normalnie czyli 7g suszonych na 0.5 kg mąki.

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 9 maja 2020, o 20:18
przez Poziomkowa
Myślę ,ze ta ilość drożdży nie miała wpływu na twardość pizzy. Kiedyś używałam suchych drożdży i wszystko było ok. Większy wpływ ma długie wyrabianie , im dłużej tym lepiej.Wilgotność mąki też ma znaczenie. Kolejność dodawania składników - mąka , zaczyn , po wyrobieniu dodajemy oliwę a na koniec sól.Pieczenie pizzy w piekarniku trwa dłużej niż w profesjonalnym piecu , dlatego zaleca się dodanie trochę więcej wody niż jest w przepisie.Swoje mądrości pozyskałam z rad mistrza włoskiej pizzy Valerio Valle, można przeczytać na google klikając Valerio Valle.

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 11 maja 2020, o 20:40
przez Stynka
Mięso z kurczaka "inaczej" (przynajmniej u mnie ;) ) - danie prawie błyskawiczne :-!
Pojedyncza pierś z kurczaka pokrojona w kostkę, tak jak do gulaszu. Cebula pokrojona w piórka, duża marchew potarta na grubych oczkach.
Na patelni, na kilku łyżkach oleju usmażyć cebulę, dorzucić marchew. Po paru minutach wrzucić pokrojone mięso. Dodać pieprzu i papryki w proszku. Dodać 2-3 łyżki przecieru pomidorowego i trochę wody (można użyć soku pomidorowego). Mieszać, aż "woda" odparuje, a mięso będzie miękkie (można podusić pod pokrywką).
U mnie były do tego ziemniaki i surówka z białej kapusty. Byłoby niezłe z ryżem (mąż nie przepada) albo z buchtami czyli kluskami na parze (gdybym umiała robić). Smacznego :)

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 11 maja 2020, o 22:07
przez hugnonot
Stynka napisał(a):Mięso z kurczaka "inaczej" (przynajmniej u mnie ;) ) - danie prawie błyskawiczne :-!
Pojedyncza pierś z kurczaka pokrojona w kostkę, tak jak do gulaszu. Cebula pokrojona w piórka, duża marchew potarta na grubych oczkach.
Na patelni, na kilku łyżkach oleju usmażyć cebulę, dorzucić marchew. Po paru minutach wrzucić pokrojone mięso. Dodać pieprzu i papryki w proszku. Dodać 2-3 łyżki przecieru pomidorowego i trochę wody (można użyć soku pomidorowego). Mieszać, aż "woda" odparuje, a mięso będzie miękkie (można podusić pod pokrywką).
U mnie były do tego ziemniaki i surówka z białej kapusty. Byłoby niezłe z ryżem (mąż nie przepada) albo z buchtami czyli kluskami na parze (gdybym umiała robić). Smacznego :)

Pyzy babci Tereni - drożdżowe polecam, nie są tak dobre jak domowe ale jadalne, miałam te inne ale były twarde bardzo.

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 13 maja 2020, o 17:23
przez Stynka
Pizza wg przepisu Olikkk wyszła mi na "dobry plus" ;)
Zrobiłam z połowy i w 2 osoby najedliśmy się po uszy :kolobok_smile:

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 13 maja 2020, o 19:58
przez Anita71
:ymapplause: