Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
10 kwi 2020, o 17:58
przez Anita71
Czyli 5 dag to będzie 2,5 łyżeczki drożdży? Oczywiście drożdże normalne, świeże?
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
11 kwi 2020, o 14:19
przez Marzena17
Tak pomyślalam o tych łyżeczkach, jedna drugiej nierówna, dodaj trzy.
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
13 kwi 2020, o 14:52
przez hugnonot
Dziewczyny upiekłam babkę cytrynową wg. przepisu mojej babci, ale coś jest chyba w nim nie tak, podane 3/4 kg mąki pszennej 1/4 kg mąki kartoflanej
na 10 jajek paczkę proszku do pieczenia i sok z 1 cytryny, ciasto wyszło potwornie zbite gęste jak drożdżowe, a pamięć mi podpowiada, że powinno być luźne.
Czy możecie spojrzeć co jest w tym przepisie nie tak? Za dużo mąki?
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
13 kwi 2020, o 15:21
przez olikkk
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
13 kwi 2020, o 15:54
przez Stynka
Hugnonot? I żadnego tłuszczu?
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
13 kwi 2020, o 17:24
przez hugnonot
Stynka napisał(a):Hugnonot? I żadnego tłuszczu?
2 kostki masła, 10 jajek, 1 cytryna, proszek do pieczenia 30g, 1 kg mąki mieszanej
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
25 kwi 2020, o 14:38
przez Stynka
Do czego dodajecie świeżą miętę? Pięknie mi rośnie w doniczce
Dodaję do wody mineralnej, czasem z cytrynką, ale gdzie jeszcze dorzucić?
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
25 kwi 2020, o 15:06
przez hugnonot
Stynka napisał(a):Do czego dodajecie świeżą miętę? Pięknie mi rośnie w doniczce
Dodaję do wody mineralnej, czasem z cytrynką, ale gdzie jeszcze dorzucić?
herbata miętowa, można dodać do soku jabłkowego, można dodać do mięsa ale nie próbowałam. albo do sałatki pomidory + feta + mięta.
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
29 kwi 2020, o 19:52
przez olikkk
Z tym profesjonalnie to spora przesada
Ale smakuje super
Na drugi raz włożę do keksówki, to może warkocz się tak nie rozplącze
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
29 kwi 2020, o 20:24
przez Anita71
Wygląda przepysznie i zapewne tak smakuje albo i smakowała, bo może zjedzona od razu?
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
29 kwi 2020, o 22:14
przez olikkk
Anitko litości
Była pyszna, ale całej blachy we dwoje jednak zjeść nie da rady
Degustację trzeba było zrobić koniecznie, bo na drugi dzień drożdżowe już tak pyszne nie jest jak w dniu kiedy jest upieczone
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
29 kwi 2020, o 23:26
przez vika45
Ja lubię droźdżowe kilkudniowe. Z masełkiem i swoiskim dżemorem. Niestety nie doczeka czerstwości
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
30 kwi 2020, o 06:43
przez monte
Ja od smierci babci czyli od 9 lat raz jadlam dtozdzowke...
Moj z wykształcenia cukiernik przez wsie lata raz zrobil sernik i raz drożdżówke...
Nie pieczemy zeby nie jesc 😉
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
30 kwi 2020, o 11:14
przez vika45
Monte, ja piekę bo lubię choć nie jem tego co zrobię. Czasami kawalątek... mąź nie pozwoli aby się zepsuło. Trochę rodzicom i moźna robić następne