Strona 43 z 62

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 9 lut 2020, o 11:51
przez Anita71
Wygląda smakowicie :ymsmug: można popatrzeć bo ograniczam zdecydowanie słodkości. @};-

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 9 lut 2020, o 14:53
przez Marzena17
Anitko trzymam kciuki, bo wiem, ze nie jest łatwo. :ymapplause: :-bd wiem, że dasz radę, jesteś silna i dzielna.

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 9 lut 2020, o 18:59
przez hugnonot
Anita71 napisał(a):Wygląda smakowicie :ymsmug: można popatrzeć bo ograniczam zdecydowanie słodkości. @};-

dla Ciebie anitko: ugotuj maliny w małej ilości wody, tak mniej więcej 2 szklanki, w pół szklanki wody rozpuść łyżkę kopiastą mąki kartoflanej, na wrzące maliny wlej
i zagotuj, powstanie kisiel ale będzie bez cukru. Świetnie smakuje ze śmietaną albo mlekiem 3.2% :)
Jest niskokaloryczny, bo nie ma cukru. Sklepowy ma dużo cukru.
Przepis jest też tu: https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_po ... zepis.html ale ja od zawsze robię tak jak napisałam powyżej, bez cukru.

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 9 lut 2020, o 19:05
przez Anita71
Dziękuję za pamięć Dziewczyny Kochane. Powiem tak im bardziej ograniczam słodycze tym mniej mnie kuszą, ale pieczywo jem nadal aczkolwiek nie białe!

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 9 lut 2020, o 21:41
przez Marzena17
hugnonot napisał(a):
Anita71 napisał(a):Wygląda smakowicie :ymsmug: można popatrzeć bo ograniczam zdecydowanie słodkości. @};-

dla Ciebie anitko: ugotuj maliny w małej ilości wody, tak mniej więcej 2 szklanki, w pół szklanki wody rozpuść łyżkę kopiastą mąki kartoflanej, na wrzące maliny wlej
i zagotuj, powstanie kisiel ale będzie bez cukru. Świetnie smakuje ze śmietaną albo mlekiem 3.2% :)
Jest niskokaloryczny, bo nie ma cukru. Sklepowy ma dużo cukru.
Przepis jest też tu: https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_po ... zepis.html ale ja od zawsze robię tak jak napisałam powyżej, bez cukru.

A ja proponuję do tego kisielku jogurt naturalny. Pyszności.

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 9 lut 2020, o 21:43
przez Marzena17
Anitko dumna jestem z Ciebie :x Słodycze są najgorsze, a trochę ciemnego pieczywa nie zaszkodzi. Powoli...dasz radę. :-bd

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 9 lut 2020, o 22:53
przez Anita71
Hugus :-* Marzenko :-*

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 16 lut 2020, o 20:35
przez Marzena17
Sałatka warstwowa z tuńczukiem.
2 puszki tuńczyka w oleju
6 jaj ugotować, białka zetrzeć na grubych oczkach, żółtka zetrzeć na małych oczkach
Puszka groszku konserwowego- odsączyć
Ok 15dag sera żółtego, zetrzeć na średnich oczkach
2 średnie cebule czerwone, pokroić w kostkę
Układamy waratwami w wysokim naczyniu:
- cebula
- białko, sól, pieprz, 1 lub 2 łyżki majonezu
- 1 puszka tuńczyka razem z olejem, wymieszać delikatnie w puszce
- cebula
- białko, sól, pieprz, majonez
- ser żółty
- groszek konserwowy
- tuńczyk
- żółtko

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 16 lut 2020, o 22:13
przez Marzena17
Stefanka
CIASTO
- 3 szkl. mąki
- 2 jajka
- 20dag margaryny( może być masło albo masło roślinne)
- 1 łyżeczka sody, płaska
- pół szklanki cukru
- 2 łyżki miodu
Wszystkie składniki zagniatamy i dzuelimy na 3 części, rozwałkujemy na kształt blaszki do pieczenia, pieczemy na złoty kolor ok.15 minut
MASA
Wlewamy do garnka 1litr mleka, gotujemy, dodajemy trzy czwarte szklanki cukru i 20dag masła. Jak sie zagotuje dodajemy 9 czubatych łyżek kaszy manny cały czas mieszając, gotujemy ok 3minut. Gar ek musi mieć dobre dno, żeby sie nie przypalił krem. Na koniec dodajemy cukier waniliowy( najlepszy jest XXL z wielokrotnym zamknięciem) i sok z całej cytryny. Gorącą masą przekładamy placki, jak ostygnie polewamy polewą czekoladową. Ja robię o smaku gorzkiej czekolady.

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 17 lut 2020, o 00:03
przez Anita71
:)

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 17 lut 2020, o 00:07
przez olikkk
Aż mi ślinka cieknie ;)
Muszę przetestować :kolobok_yes:
Ciekawy sposób na krem z kaszy mannej :)
Robiłam trochę inaczej, ale Twój sposób jest chyba lepszy :-bd

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 17 lut 2020, o 10:12
przez Danka
Stefanka jest super, robię ją od lat.
Ale sałatki nie znałam, wyprubuje na pewno. :x

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 17 lut 2020, o 23:43
przez Marzena17
Zróbcie Dziewczynki, oba przepisy stosuję od lat i je trochę udoskonaliłam. Pychotka :kolobok_yes3:

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 10 kwi 2020, o 13:58
przez Marzena17
Rogaliki drożdżowe
Składniki:
3szkl. mąki
13dag margaryny lub masła
8 płaskich łyżek cukru
5dag drożdży
4 żółtka
1 szkl. mleka
Szczypta soli
Cukier waniliowy lub esencja waniliowa
25dag marmolady, ja użyłam kawałków jabłka(ćwiartka i na pół ), używam też powideł ze śliwek albo z węgierek.
Tłuszcz do formy.
Wykonanie:
Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i 1/2 szkl.ciepłego mleka przygotować rozczyn, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośniecia, można przykryć ściereczką.
Margarynę stopić, nie może być gorąca, tylko ciepła.
Żółtka utrzeć z cukrem.
Do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka i letnie mleko. Wyrobić ciasto. W trakcie wyrabiania wlać roztopioną, ciepłą maegarynę i wyrabiać dalej, aż ciasto zacznie odstawać od ręki.. pozostawić do wyrośnięcia, ok. 1 godz., przykryć ściereczką.
Gdy wyrośnie podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować w kształt koła, grubości ok 1cm. Ciasto pokroić promieniście na 8 równych trójkątów. Na środek większego brzegu nałożyć marmoladę/ powidla/ kawalek jabłka i zwijać tworzac rogaliki. Rogaliki rozłożyć na posmarowanej tłuszczem blasze i pozostawić 15-30 min. do wyrośnięcia. Wyrośnięte rogaliki posmarować rozbitym białkiem i wstawić do średnio nagrzanwgo piekarnika ok 150 stopni. I piec od 10 do 20 minut do uzyskania złotwgo koloru. Trzeba pilnować, żeby nie przeciec! Smacznego :)

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 10 kwi 2020, o 14:20
przez vika45
No to za tydzień rogaliki...droźdży mam solidny zapas😜

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 10 kwi 2020, o 14:27
przez KaSta
Marzena17 napisał(a):Rogaliki drożdżowe
Składniki:
3szkl. mąki
13dag margaryny lub masła
8 płaskich łyżek cukru
5dag drożdży
4 żółtka
1 szkl. mleka
Szczypta soli
Cukier waniliowy lub esencja waniliowa
25dag marmolady, ja użyłam kawałków jabłka(ćwiartka i na pół ), używam też powideł ze śliwek albo z węgierek.
Tłuszcz do formy.
Wykonanie:
Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i 1/2 szkl.ciepłego mleka przygotować rozczyn, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośniecia, można przykryć ściereczką.
Margarynę stopić, nie może być gorąca, tylko ciepła.
Żółtka utrzeć z cukrem.
Do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka i letnie mleko. Wyrobić ciasto. W trakcie wyrabiania wlać roztopioną, ciepłą maegarynę i wyrabiać dalej, aż ciasto zacznie odstawać od ręki.. pozostawić do wyrośnięcia, ok. 1 godz., przykryć ściereczką.
Gdy wyrośnie podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować w kształt koła, grubości ok 1cm. Ciasto pokroić promieniście na 8 równych trójkątów. Na środek większego brzegu nałożyć marmoladę/ powidla/ kawalek jabłka i zwijać tworzac rogaliki. Rogaliki rozłożyć na posmarowanej tłuszczem blasze i pozostawić 15-30 min. do wyrośnięcia. Wyrośnięte rogaliki posmarować rozbitym białkiem i wstawić do średnio nagrzanwgo piekarnika ok 150 stopni. I piec od 10 do 20 minut do uzyskania złotwgo koloru. Trzeba pilnować, żeby nie przeciec! Smacznego :)


Marzenko,
rozwałkować na grubość 1 cm?

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 10 kwi 2020, o 15:57
przez Marzena17
Tak około, może być cieniej.

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 10 kwi 2020, o 15:59
przez Anita71
:ymhug: tylko jak odmierzyć 5 dag drożdży ile to jest małych łyżeczek na oko? Da się jakoś inaczej ustalic wagę bez posiadania wagi? Ja je poprocjowalam na oko inie wiem ile maja :-?

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 10 kwi 2020, o 16:13
przez Marzena17
Anitko ja dzielę mniej więcej. Kupuję 10dag , dzielę na pół paczuszki, można mniej i lepiej trochę mniej, żeby drożdżami nie pachniało za bardzo.

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 10 kwi 2020, o 16:28
przez Marzena17
Racuszki drożdżowe z jabłkami.
2szkl mąki
3, 4 jajka
Łyżeczka czubata drożdży, 2dag
1szkl ciepłego mleka 3, 2
Szczypta soli
Płaska łyżka cukru
Łyżeczka cukru waniliowego
2 średnie lub duże jabłka
Ok 1/2 szkl. ciepłej wody

Rozrabiam drożdże z cukrem i łyżką ciepłego mleka..
Wszystkie sładniki mieszam w misce. Ciasto musi być gęściejsze od naleśnikowego, dlatego wodę dodaję po trochu na końcu, można samo mleko. Ścieram jabłka na grubych oczkach albo kroję w malutką kostkę. Odstawiam do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Smażę na oleju, za każdym razem podlewam ok łyżki oleju, formuję łyżką placuszki i piekę na złoty kolor. Posypuję curem pudrem przez sitko.
Smacznego :)