Strona 42 z 62

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 30 lis 2019, o 15:53
przez anulek
O żurek to jest to co lubię bardzo. Zakwas robimy sami, dużo lepszy niż gotowy🌺

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 30 lis 2019, o 16:17
przez hugnonot
żurkowi mówię zdecydowane NIE,
obżeram się zupą dyniową niskokaloryczna, odchudzająca i jak dobra dynia to pyszna, ale miałam i taką, że zupę można było tylko wylać

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 30 lis 2019, o 19:09
przez Anita71
Z jednej strony obżeranie mięsem z drugiej zupą dyniową Hug same sprzeczności ^#(^ ale ta zupa bardziej pasuje do Ciebie :x

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 30 lis 2019, o 21:20
przez hugnonot
no nie ma sprzeczności bo zupa dyniowa jest zawsze z wkładką mięsną :)

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 30 lis 2019, o 21:59
przez Anita71
Tak mi tylko przez myśl przeszło, że może dokładasz ale myślę, nie raczej nie do dyniowej a tu proszę!

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 1 gru 2019, o 11:38
przez hugnonot
dodaję np. mięsko z szyjki z indyka lub pokrojoną w kostkę szynkę, kiełbasę, zależy co mam, czasem jem bez niczego ale wolę z wkładką :)
do dyniowej daję ziemniak lub dwa, marchewkę i pietruszkę, czasem seler całość blenduję i czasem dodaję odrobinę mleka a czasem nie

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 1 gru 2019, o 11:43
przez Anita71
:)

Przepis na cisto do pizzy

PostNapisane: 8 gru 2019, o 19:51
przez olikkk
Ciasto na pizzę
3 szklanki mąki pszennej ( 1/2 kg )
3/4 szklanki letniej wody ( można zamienić pół na pół z mlekiem )
1/2 kostki drożdży
1 jajko (można też bez )
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
6 łyżek oleju
Przyprawa do pizzy ( wg uznania )

Można wszystko razem wsypać od razu z pokruszonymi drożdżami do miski, albo najpierw drożdże wymieszać z odrobiną letniego mleka (wody) odrobiną cukru i łyżką mąki.
Ja robię wersję drugą.
Mieszam wszystkie składniki razem, dodaję rozpuszczone drożdże i zostawiam 1/3 szklanki wody, którą dolewam stopniowo, w zależności od konsystencji ciasta.
Ciasto wyrabiam ręcznie w rękawiczkach, które są w marketach przy pieczywie, bo wyrabia się sprawniej i ręce się nie kleją ;)
Gotowe ciasto zostawiam w misce wcześniej posypanej mąką i przykrywam ściereczką, ustawiając w cieplejsze miejscu.
( u mnie na wysokiej lodówce )
Gdy podwoi swoją objętość, rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, następnie wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ciasta.
Przed wstawieniem do pieca ponakłuwać ciasto widelcem.
Ciasto wysmarować przecierem pomidorowym i przykryć ulubionymi składnikami.
Piec ok 25min w piekarniku z termoobiegiem w 180°C
Smacznego :)

Żeby ciasto się nadmiernie nie wysuszyło, na dole pod blaszką w piekarniku stawiam mały metalowy kubeczek z wodą.

Re: Przepis na cisto do pizzy

PostNapisane: 9 gru 2019, o 16:16
przez Agatt
Polecam kamień do pizzy, do kupienia np na Allegro, tylko trzeba go bardzo dobrze nagrzać wtedy pizzę mamy szybciutko i ciasto wychodzi idealnie, a przepis wypróbuje :kolobok_ok:

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 10 sty 2020, o 20:38
przez Stynka
Jakie macie sprawdzone sposoby przechowywania nadmiaru fasolki po bretońsku?
Do tej pory mroziłam, ale zastanawiam się nad przełożeniem do słoika na gorąco, zakręcenie, odwrócenie do góry dnem, a po wystygnięciu wstawienie do lodówki. Nie zepsuje się?

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 10 sty 2020, o 20:41
przez olikkk
Ja też zamrażam, ale skoro w sklepach jest w słoiku, to znaczy, że chyba można zapasteryzować jak inne przetwory na zimę i schować do lodówki :)
Na próbę zrób raz małą porcję w jednym słoiku i zobaczysz, a potem nam powiesz ;)

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 10 sty 2020, o 23:32
przez vika45
Ja pasteryzuję: leczo, fasolkę, bigos...co prawda trzymam dla pewności w lodówce

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 11 sty 2020, o 00:07
przez Stynka
Vika, zagotowujesz słoik w garnku z wodą?

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 11 sty 2020, o 00:32
przez vika45
Nie, wrzątek wkładam, do góry dnem i potem do lodówki. Ja tak przechowuję krótkoterminowo. Nie mam odwagi tak na pólkę jak w sklepie.

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 11 sty 2020, o 01:08
przez Stynka
Dzieki😀

Kurczak cytrynowy

PostNapisane: 26 sty 2020, o 20:05
przez Marzena17
Kurczak cytrynowy z zapiekanymi ziemniaczkami i pieczonym jabłuszkiem z żurawiną i cynamonem

Cytrynę umyć, zetrzeć skórkę, dodać 1, 2 przeciśnięte 2 ząbki czosnku i pół łyżeczki oleju. Kurczaka wymoczyć, osuszyć, natrzeć sola i pieprzem, i przygotowaną mueszanką ze skórką cytrynową i czosnkiem, a następnie obsypać rozmarynem suszonym, nie za dużo, w środku również i do środka włożyć pokrojoną w ćwiartki cytrynę.
Ja jeszcze dodaję do mieszaniny skórki i czosnku łyżeczkę płaska cukru brązowego, daje ładną skórkę złocistą.

Kurczaka trzymam w lodówce i na następny dzień rozpuszczam 1/4 masła, dodaję 2 przeciśnięte ząbki czosnku i polewam kurczaka, wkładam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piekę 10min, zmniejszam temperaturę do 180 stopni i piekę ok 60minut. Polewam sosem, aha podlewam woda, pół szklanki pod kurczaka przed włożeniem do piekarnika, piekę kurczaka bez przykrycia.

W międzyczasie ok 30min do końca wkładam podgotowane, pokrojone w ćwiartki ziemniaki z przyprawami, polane olejem i jabłka.

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 26 sty 2020, o 20:31
przez hugnonot
:x

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 26 sty 2020, o 22:08
przez Marzena17
Ziemniaki podgotowuję ok 10 min., kroję na ćwiartki, solę,.pieprzę, posypuję suszonym rozmarynem, nie za dużo, skrapiam oliwą i dodaję 3 zgniecione z łupiną ząbki czosnku, mieszam na oddzielnej blaszce lub naczyniu żaroodpornym, upieszczam naczynie pod kurczakiem ok 30 minut pod koniec pieczenia kurczaka, naczynia nie przykrywam. Wkładam też uprzednio przygotowane jabłka, jedno dla każdego, średniej wielkości. Odkrawam wieczko jabłka przy ogonku, wyjmuję gniazdo nasienne, skrapiam obficie sokiem z cytryny łącznie z wieczkiem, posypuję cynamonem, władam do środka 1 łyżeczkę suszonej żurawiny i pół łyżeczki cukru brązowego, przykrywam wieczkiem i wkładam do piekarnika, można obok ziemniaków. SMACZNEGO

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 27 sty 2020, o 12:28
przez Anita71
=p~ mniam

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 8 lut 2020, o 23:39
przez Innek
https://www.mojewypieki.com/przepis/lem ... -klasyczny

Lemon curd. Moja córka pyta "znów to robisz?, a dasz trochę w słoiczku?" . Do biszkoptów, do babeczek, do naleśników. Ba, nawet łyżeczką ze słoika smakuje.