Strona 36 z 62
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
5 kwi 2019, o 15:22
przez anulek
Zapachniało cudnie. Dziękuję ślicznie za przepis. Może spróbuję zrobić💚
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
5 kwi 2019, o 16:24
przez Anita71
i
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
5 kwi 2019, o 16:35
przez Szklanka
Zrobiłabym taki kulebiaczek, ale kapusty mi nie wolno
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
5 kwi 2019, o 19:00
przez Anita71
Tak Szklaneczko wstrzymaj się z tym, bo i pieczarki też są ciężkie na jelitka
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
6 kwi 2019, o 09:13
przez Rose
kulebiak brzmi apetycznie i wcale nie jest chyba trudny do zrobienia, zawsze myślałam, że wiecej z tym zachodu
ale póki co tylko sie obejdę smakiem, bo kapusty i pieczarek mi nie wolno
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
6 kwi 2019, o 13:07
przez Anita71
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
6 kwi 2019, o 17:02
przez Szklanka
Ale pętko białej kiełbachy na Święta to obowiązkowo. Zwłaszcza, że na tydzień przed szpitalem zrobiliśmy z mężem i zamroziliśmy pięć kilo surowej
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
6 kwi 2019, o 19:04
przez Anita71
5 kg
sami zrobiliście
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
6 kwi 2019, o 21:10
przez Szklanka
Od paru lat sami robimy kiełbachę białą...
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
6 kwi 2019, o 22:20
przez Anita71
Oj będzie się działo i jadło na Święta!
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
23 kwi 2019, o 17:08
przez Rose
przepis Anitki na rybkę z brzoskwiniami
Rybka w kosteczkę pokrojoną i usmażona. Na patelni zaszklic cebulkę dołożyć na patelnię pokrojoną w kostkę paprykę marynowana, pokrojone pieczarki marynowane, pokrojone brzoskwinie z puszki, podlewać te soki ze słoiczków zagotować razem bez ryby. Ryba sobie czekać z boku, potem gorąca zalewa z na przemian ryba zalewa ryba zalewa najlepsze na 3 dzień aż się przetrawi.
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
23 kwi 2019, o 18:21
przez Anita71
Ojej znalazłam! Dzięki Rose!
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
23 kwi 2019, o 19:36
przez Rose
Drobiazg 😎
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
2 maja 2019, o 12:24
przez Rose
MURZYNEK
2,5 szklanki mąki
3 łyżki kakao
1 szklanka cukru
1 szklanka kefiru
1 szklanka oliwy
1,5 łyżeczki sody (+łyżka mleka)
3 jajka
3-4 łyżki powideł śliwkowych
trochę rodzynek
+ opcjonalnie łyżeczka przyprawy do piernika
+ powidła do przełożenia ciasta
+ można poeksperymentować z gruszkami
Żółtka utrzeć z cukrem (białka ubić później na sztywną pianę i dodać na samym końcu)
dodać mąkę wymieszaną z kakao na zmianę z kefirem, dodać sodę rozpuszczoną w łyżce mleka, następnie powidła, rodzynki i olej. Na samym końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem.
Piec ok 35 min w 180-185 stopniach, ale długość pieczenia trzeba kontrolować, zależy od rodzaju piekarnika oraz wielkością balszki, radzę sprawdzać patyczkiem, czy się wypiekło jeszcze przed upływem tego czasu. W razie czego wyłączyć wcześniej. Zbyt długi czas albo zbyt wysoka temperatura spowoduje wysuszenie i przypalenie.
Po wystygnięciu ciasto przekroić i posmarować powidłami. Wierzch posypać suknem pudrem, a jak ktos lubi i ma czas polecam polać polewą czekoladową.
Smacznego
Ciasto wyrabia za mnie mikser i taką metodę polecam, szybko i bez problemu
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
2 maja 2019, o 12:29
przez Rose
Dowód, że sama upiekłam 😃 zapraszam 🍥🍩🍪
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
2 maja 2019, o 13:33
przez KaSta
Rose, nie znałam z kefirem.
. Fajny przepis. Mniam, mniam
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
2 maja 2019, o 14:17
przez Anita71
Smakowicie wygląda Rose dziękuję za przepis ale odpuszczam, objem się fotką dla mnie za wysoka poprzeczka i piekarnik gazowy a trzeba uważać na przypalenia, ale musi być smaczny. Generalnie nie umiem piec ciast, ale tak za mną coś chodzi, żeby spróbować, nie to za trudne!
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
2 maja 2019, o 15:39
przez maria
Rose nie znałam z kefirem i olejem
ja pieczę na kostce palmy z murzynkiem ,musi być z murzynkiem bo z innej
nie wychodzi polewa
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
2 maja 2019, o 16:15
przez anulek
Witam. Jakiej wielkości blaszkę użyć?🤗
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
2 maja 2019, o 20:25
przez Rose
Kasta też z kefirem nie znałam, ale warto spróbować
Anitko to nie jest trudne, wykorzystaj mikser, robota, cokolwiek masz, niech sprzęty zrobią to za Ciebie
Wiem, że w gazowym trudniej sie piecze, ale spróbuj.
Maria z polewą się nie bawiłam, nie bylo czasu a zresztą rodzinka tak szybko go zjada, że nawet lepiej z pudrem
Anulek zmierzę jutro blaszkę i Ci podam