Strona 35 z 62

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 3 kwi 2019, o 22:58
przez Rose
Pomysły na dani czerpię z Kwestia smaku, kilka przepisów już stosowałam, ale nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie dodała od siebie lub przerobiła, jednak bazę zostawiam
Ta stronka bardzo mi się przydaje
Tutaj przykładowe pasztety, może się przydadzą :)
https://www.kwestiasmaku.com/szukaj?sea ... xt=Pasztet

Inspiracje kulinarne czerpię także z programów kulinarnych t.j Jamie Olive gotuje po włosku lub 5 składników ;)
Lubię też obejrzeć, jak gotuje Marieta Marecka lub Jakubiak.

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 4 kwi 2019, o 10:23
przez Anita71
Ale ja jestem ciekawa świeżych Syrenkowych pomysłów na te najbliższe Święta, tak choć ogólnie co będzie przygotowywać, ot ja dla przykładu kulebiak uwielbiane danie mojej córci, pyszny w wersji na ciepło i zimno znika raz dwa.

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 4 kwi 2019, o 12:01
przez anulek
Poprosimy o przepis🤗

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 4 kwi 2019, o 13:03
przez Anita71
Oki wieczorkiem napiszę bo trochę tego jest!

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 4 kwi 2019, o 18:34
przez Szklanka
W ubiegłym roku robiłam takie coś :)

Obrazek

Z tego przepisu dokładnie: http://bronislawa70.blox.pl/2012/03/Szynka-w-galarecie-Wielkanocne-jajka.html

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 4 kwi 2019, o 20:00
przez Anita71
Ale extra! :ymparty:

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 4 kwi 2019, o 20:14
przez olikkk
:-o ale fajne :-bd

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 4 kwi 2019, o 20:48
przez Szklanka
Szynka w galarecie no to wiadomo, najwięcej zabawy z wydmuszkami :)

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 4 kwi 2019, o 21:07
przez Anita71
Trochę mnie ogarnia zmęczenie kulebiak ugotojemy razem jutro ok?

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 4 kwi 2019, o 21:07
przez Anita71
Ugotujemy

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 4 kwi 2019, o 21:23
przez Szklanka
Może być jutro :)

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 4 kwi 2019, o 23:01
przez Lena
Anitaaaaa :ymhug: kulebiak...mniam mniam. :D Kiedyś moja Mama często robiła. Oj ale narobiłaś mi smaku. ;)

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 4 kwi 2019, o 23:20
przez vika45
Galaretkowe jajca robię corocznie :D

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 5 kwi 2019, o 06:51
przez anulek
Jajka świetne😀

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 5 kwi 2019, o 10:49
przez Anita71
Anulek, Lena i całe Moje Syrenkowo oto przepis na kulebiak, dostałam go kilka dobrych lat temu od koleżanki z pracy.
Kulebiak z kapustą
NADZIENIE:
3 szkl poszatkowanej białej kapusty
1 średnia cebula pokrojona w plasterki
25 dag pieczarek pokroić w plasterki
szczypta tymianku ja daję 2-3 bo lubię więcej
5 jajek na twardo (pokroić w plasterki)
2 łyżeczki posiekanego koperku lub pietruszki ja daję koperek
Sól, pieprz do smaku
CIASTO:
1i 1/2 szkl mąki (półtorej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
4 łyżki masła
2 lub 3 łyżki śmietany daje słodką
15 dag serka homogenizowany waniliowego
Żółto roztrzepane z łyżką wody
Robimy tak:
Mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier wsypać do miski, wetrzeć masło palcami, dodać 12 dag serka ,(resztę serka zostawić) zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać śmietanę, ja zawsze dodaję. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Kapustę i cebulę dusić na małym ogniu z 2 łyżkami masła, uważać, mieszać, żeby nie przypalić, dodać tymianek, sól, pieprz, dusić do miękkości.
Pieczarki udusić na maśle z solą i pieprzem do smaku.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni.
2/3 ciasta rozwałkować, wyłożyć do wysmarowanej tortownicy, moja ma ok 23 cm średnicy.
Wyłożone ciasto zachodzić musi aż na górę brzegów bo będziemy go zamykać.
Ciasto posmarować pozostałą częścią serka i układamy farsz, na dno plasterki jajek, posypać je koperkiem, na to położyć kapustę (odsączyć z soku pozostałego po duszeniu), na to pieczarki, też odsączyć. Ten farsz musi być w miarę osuszony. Pozostałe ciasto rozwałkować, ułożyć na górę nadzienia, zlepić brzegi ciasta, farsz zostanie zamknięty. Wierzch posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody.
Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika 220 stopni, zmniejszyć temperaturę po 5 minutach do 180 stopni i piec około 45 minut. A! To ciasto przed włożeniem na górze naciąć w 4 miejscach, życzę smacznego.

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 5 kwi 2019, o 11:43
przez Szklanka
Anito, a ten serek to musi być waniliowy? ;)
Nie moze być zwykły, naturalny?

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 5 kwi 2019, o 13:35
przez Anita71
Szklaneczko ja tylko taki używam wiesz ten aromat i smak w tym kulebiaku dzięki niemu i tymiankowi, i koperkowi hm.... Bajkowy..

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 5 kwi 2019, o 13:37
przez Anita71
Tymianek daję taki suszony a koperek oczywiście świeży.

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 5 kwi 2019, o 14:02
przez Szklanka
No to chiba, że tak ;)

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 5 kwi 2019, o 14:31
przez Anita71
;)