Strona 34 z 62

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 16 lis 2018, o 20:46
przez basia65
Iwonko fajne i jak dużo :-bd :ymapplause: :x :ymhug:

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 16 lis 2018, o 20:59
przez vika45
O rany, to zaraz święta? Chyba w tym roku polecę po łatwiźnie. Tylko choinka będzie tradycyjnie. Reszta: co się nawinie :(

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 16 lis 2018, o 22:12
przez Lena
Iwonkooooooooooooooooooooo... jakie piękne pierniczki :x :ymblushing: :ymapplause: :ymapplause: :ymapplause: :ymapplause:

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 17 lis 2018, o 12:20
przez olikkk
Szaleństwo Iwonki :D :-bd

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 17 lis 2018, o 12:23
przez anulek
Cudeńka❤️

Szarlotka japońska

PostNapisane: 15 lut 2019, o 19:38
przez olikkk
Czyli jabłecznik z makiem dla bezglutenowców.

3/4 kostki margaryny ( ja daję odpowiednią ilość masła )
9 żółtek
40 dkg cukru
30 dkg zmielonego maku
50 dkg startych jabłek
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Cukier, żółtka i masło utrzeć.
Dodać mak , jabłka i proszek do pieczenia.
Na koniec ubite białka.
Piec ok 45 min w temp.175°C

Ciasto jest wilgotne i smaczne :kolobok_yes:

Kluski na parze - białe pączki

PostNapisane: 15 lut 2019, o 21:25
przez olikkk
Składniki na białe pączki

0,5 kg mąki pszennej
2 jajka
3 łyżki roztopionego masła
1 niepełna szklanka letniego mleka
1 garść cukru
3 dkg drożdży
Szczepta soli

Drożdże z łyżką mąki, łyżeczka cukru i taką ilością letniego mleka, żeby po wymieszaniu była konsystencja gęstej śmietany.
Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Następnie połączyć wszystkie składniki razem, aż nie będą się przyklejać do miski i do rąk .
Miskę obsypać mąką i wyrobiobe ciasto w kształcie kuli zostawić w misce do wyrośnięcia, przykryte ściereczką w ciepłym miejscu.
Następnie ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i wykrawać szklanką pączki.
Ułożone na stolnicy zostawić do ponownego wyrośnięcia.
Kiedy wyrosną układamy w naczyniu do gotowania na parze i gotujemy 5 minut.

Ja podaję z sosem karmelowym.

5 łyżek cukru rozpuszczamy na lekko natłuszczonej masłem patelni z dodatkiem cukru waniliowego. Dokładnie mieszam, aż się zrobi złocisty ładny karmel .
Wlewamy go do gorącego mleka ok 1/2 litra.
Dodajemy też ok 1 łyżeczki cynamonu.
Następnie zagęszczamy dodając ok 3 łyżeczek mąki rozcieńczonej w małej ilości zimnego mleka.
Wlewamy do gotującego się sosu karmelowego.
Konsystencja powinna przypominać rzadki budyń.

Gotowe pączki maczamy w sosie karmelowym i ze snakiem zjadamy :D

Smacznego :kolobok_give_heart2:

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 20 lut 2019, o 01:17
przez belli812
U nas podobnie ale ciasto po kawałeczku odrywamy, kulamy male kulki, odkładam żeby urosły i parujemy. W Wielkopolsce to kluchy na łachu. Kiedyś nie było takiego sprzętu do gotowania na parze i tradycyjnie robiono to na lnianej tkaninie tzw łachu.
Pychotka, można też maczać w duszonych z cukrem truskawkach.
Ja uwielbiam je kroić w grube plastry(te kluchy) i obsmażać na patelni z obu stron, a potem tylko posypać cukrem mua.... Pychotka
Jutro chyba sobie to zaserwuje.... Taka "dietka" =)) na dobry humor

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 20 lut 2019, o 21:47
przez vika45
O, nie pomyśliłam aby pokroić i obsmaźyć. Zresztą u nas za szybko schodzą. Ja z jagódkami uwielbiam, polane śmietaną i posypane cukrem...

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 21 lut 2019, o 00:53
przez belli812
Viki, jemy je głównie ze sosem np. Z rolad ale takie lasuchy jak ja wsuwają je również na słodko. Zawsze się zdarza, że trochę więcej odparuje a wtedy.... Jak znalazł klucha dla łakomczucha :kolobok_yahoo:

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 21 lut 2019, o 16:42
przez olikkk
Tyle sposobów na spożycie białych pączków :-bd
A Czesi chyba mówią na nie knedliczki :D
Zdaje się że jedzą je właśnie w wersji na słono. Swego czasu jadłam je tam z mięsem i sosem mięsnym :kolobok_yes:

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 21 lut 2019, o 17:36
przez maryloo
U nas to się nazywa pampuchy, chyba że to coś zupełnie innego :), ale są to napewno drożdżowe pączki na parze :)

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 3 kwi 2019, o 22:00
przez Rose
U nas to są pyzy :) jemy z sosem pieczeniowym i mięskiem, do tego kapusta lub jakaś surówka
Moje dzieci jedzą też z sokiem owocowym, jak po obiedzie zostaną, to taką robią sobie kolację
;)

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 3 kwi 2019, o 22:12
przez Anita71
To kiedy zaczynamy wymianę przepisów przed Świętami?

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 3 kwi 2019, o 22:16
przez Rose
Można już :)
Anitko zaczynaj
:)

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 3 kwi 2019, o 22:19
przez Stynka
Poszukuję przepisu na dobry i szybki pasztet :D

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 3 kwi 2019, o 22:29
przez Anita71
To czekamy na pasztet!

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 3 kwi 2019, o 22:31
przez olikkk
Można poszperać w tym wątku z datami około Wielkiejnocy ;)

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 3 kwi 2019, o 22:35
przez Stynka
:kolobok_yes:

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 3 kwi 2019, o 22:38
przez olikkk
Ale pasztety tylko wegetariańskie jak pamiętam :-?