Strona 31 z 62

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 27 lut 2017, o 10:04
przez olikkk
Zamiast odpoczywać w niedzielę, przesiedziałaś w kuchni #-o
Za to przez cały tydzień nie musisz gotować :-bd

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 27 lut 2017, o 14:30
przez iwon62510
Olikku ja tak właśnie odpoczywam... :-* :)

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 27 lut 2017, o 17:03
przez olikkk
Oj , to wiele Ci nie potrzeba żeby odpocząć :D
Pracusie tak mają ;) :kolobok_air_kiss:

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 2 mar 2017, o 00:32
przez iwon62510
Lenuś wrzucam przepis na nalewkę z rabarbaru...uff zdążyłam za nim urośnie... ;)) ;)) ;) ;)

Nalewka z rabarbaru
składniki:
1 kg. rabarbaru (najlepiej czerwonego)
0,5 l. spirytusu
250 ml wody ( można mniej wody to będzie mocniejszy trunek) ;)
50 dkg. cukru
wykonanie:
Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy na 2 cm. kawałki, wrzucamy do słoja i zasypujemy cukrem. Dobrze mieszamy potrząsając słojem, tak należy robić codziennie do momentu aż rozpuści się całkowicie cukier. Zalewamy rozcieńczonym spirytusem 60% i odstawiamy na 6 tygodni w ciemne miejsce. Co kilka dni potrząsamy słoikiem. Po tym czasie filtrujemy i wlewamy do butelek.

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 2 mar 2017, o 20:26
przez Lena
Iwonuś :ymhug: dziękuje za przepis na naleweczkę. Na spotkaniu z Viki i z Madzią...spróbowałyśmy Twojego wyrobu. :D :D :D ;) ;) ;) :D :D :D PYCHOTKA :x :x
Od kilku lat robię różne nalewki, ale nigdy nie robiłam z rabarbaru...Jestem mile zaskoczona smakiem i zapachem...w tym roku postawię " Iwonkową nalewkę w rabarbaru" 8-} @};-

Buziaki ;) :) @};- @};- @};- :kolobok_girl_dance:

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 8 mar 2017, o 21:15
przez olikkk
Visenna widzę, że mamy tu fachowca kulinarnego ;)
Ja nic nie podpowiem :ymblushing:

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 8 mar 2017, o 23:09
przez iwon62510
Visenna to tak jak ja..kuchnia i gary mnie relaksują ;)) ;))

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 25 lip 2017, o 22:26
przez vika45
IMG_0428.JPG

Lekko zaszalałam ;)

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 25 lip 2017, o 22:31
przez olikkk
No tak, czyste szaleństwo :-o
Ale już czuję smak , pamiętam z Poznania :ymdaydream:

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 25 lip 2017, o 22:46
przez Sierotka
vika45 napisał(a):Lekko zaszalałam ;)

Cóż to za specyjał? :)

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 25 lip 2017, o 23:14
przez vika45
Sierotko, to własne wędzone serki :D

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 26 lip 2017, o 02:10
przez Sierotka
vika45 napisał(a):Sierotko, to własne wędzone serki :D

Mniammmmm!!! :kolobok_good2:

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 26 lip 2017, o 12:40
przez Lena
Iwonko Twoja nalewka z rabarbaru :kolobok_tease: wyszła pyszna :D :D :D :D :D :D

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 26 lip 2017, o 23:23
przez iwon62510
Lenuś to super,moja jeszcze się gryzie,całkiem o niej zapomniałam :p

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 29 wrz 2017, o 22:16
przez iwon62510
Witam Was kobietki w tym dziale :p
Ewika pytała o nalewkę z aronii.Ja robię i sok i nalewkę :D
Aronię trzeba przemrozić kilka dni,a jak nie ma takiej możliwości to potrzebne liście z wiśni.

Owoce aronii płuczę i w dużym garnku zalewam wodą,aby owoce się zakrył,jak nie jest przemrożona to wtedy dodaję liście.
Podgrzewam na wolnym ogniu,prawie do wrzenia,ale nie gotuję,tak z 1,5 godzinę,cukru daję tak na oko,na 5 kg aroni 2 kg cukru.Po tym czasie owoce zrobią się pomarszczone jak rodzynki,sok przecedzam i stawiam jeszcze do podgrzania,do soku dodaję sok wyciśnięty z 4-5 cytryn.Mocno podgrzany wlewam do słoiczków i odwracam do góry dnem.
Owoce z aroni zalewam % i zostawiam na około miesiąc,po tym czasie zlewam zalew,i doprawiam syropem cukrowym w zależności jaką moc chce się uzyskać. 1 l syropu cukrowego na 1 litr zalewu jeśli to spiryt :D taką miksturę wlewam do słoja w ciemne miejsce i na 3-4 miesiące leżakowania. :D :p

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 29 wrz 2017, o 23:32
przez vika45
2kg aronii, 150 liści wiśni/w przepisie było 400/ 2,5 l wody,1,5 kg cukru,20 g kwasku cytrynowego,1 l spirytusu. Owoc i liście zalewamy wodą i gotujemy 40 min.Lekko studzimy i cedzimy przez sito. Dodajemy cukier i kwasek,całkowicie studzimy. wlewamy sok do spirytusu, butelkujemy i zostawiamy na 3 miesiące. My wyżłopaliśmy flaszkę od razu! oczywiście dla zdrowotności :D

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 26 paź 2017, o 20:57
przez vika45
99A860A3-E8ED-46D7-876A-79F4C51FD03E.jpeg
C3B8D544-4CDA-4D36-A263-093C82FB55F5.jpeg

Polecam krokiety dla wygodnych czyli leniwych.Zamiast smaźyć naleśniki farsz rozkładamy na suchych waflach

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 26 paź 2017, o 22:19
przez iwon62510
Viki ale masz pomysła,rewelacja :p :p

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 3 lis 2017, o 15:15
przez Elza13
Zupa z soczewicy.

Moi synowie nie jedzą mięsa, młodszy także jajek i produktów mlecznych, więc kiedy przychodzą nie bardzo wiem, co ugotować, żeby zawierało wystarczającą ilość białka i spełniało ich i nasze oczekiwania.Wpadłam więc na pomysł z zupą z soczewicy. Gotuję ją często i ciągle modyfikuję dodając różne składniki.

Składniki na ok 2,5 litra zupy:
ok. 1/2 kl czerwonej soczewicy,
włoszczyzna,
cebula,
1-2 papryki czerwonej,
słoiczek koncentratu pomidorowego,
1-2 łyżki oliwy lub oleju,
sól, przyprawy.

Płuczę soczewicę i wstawiam do gotowania w ok. 2-2,5 l wody z dodatkiem oliwy lub oleju (soczewicy nie trzeba namaczać, bo szybko robi się miękka)
w drugim garnku w bardzo małej małej ilości wody gotuję na małym ogniu pokrojone w paski papryki bo obieram je później za skóry).
W tym czasie obieram i do gotującej się soczewicy dodaję pokrojonę w kostkę włoszczyznę: 1-2 marchewki, 1 pietruszkę, kawałek selera, kawałek pora, 1 niedużą cebulę,
Gdy papryka zmięknie i da się z niej ściągnąć skórę, obieram ją i pokrojoną w małe kawałki wrzucam do zupy. Papryka jest już trochę miękka, bo dusiła się w innym garnku, więc od tego momentu gotuję się razem z zupą już tylko chwilkę. Jeśli komuś nie przeszkadza skóra w papryce, może od razu pociąć ją w kostkę i wrzucić ją do zupy razem z włoszczyzną.
Na końcu dodaję sól i przyprawy, za każdym razem różne, ale wśród nich zawsze są: papryka słodka, nieco papryki ostrej, tymianek i majeranek (ułatwiają trawienie), pieprz czarny mielony.

Oststnio razem z warzywami dodałam do tej zupy trochę dyni.
Można ją podać jako zupę krem z groszkiem ptysiowym.


Smacznego - Elza13

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 5 lis 2017, o 23:19
przez vika45
Oliczku, kiedyś, gdzieś podawałaś swój przepis na ciacho leśny mech. Mogę sprawdzony przepis???